YLSY ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurt dışı lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrenim bursluluk programıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere verilen bursun yanı sıra okul ödemeleri, sağlık harcamaları, ulaşım giderleri, sınav ücretleri ve kırtasiye harcamaları da karşılanmaktadır.
Program esasen, ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda kamu kurum ve kuruluşları adına lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına öğrenci gönderilmesi ve öğrenimlerini tamamlayan öğrencilerin yurt dışında burslu olarak geçirdiği sürenin iki katı kadar süreyle yükseköğretim kurumları ve kamu kurumlarında istihdam edilme süreçlerini kapsamaktadır.
Hâlihazırda 51 farklı ülkede, 125 üniversite ve 39 farklı kamu kurumu adına toplam 4.160 öğrenci bu program kapsamında öğrenim görmektedir.
Yurt Dışı Eğitim ve Öğretim Hizmetleri
Yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın ve çocuklarının millî ve kültürel kimliklerini koruyucu, yaşadıkları toplumla uyum içinde olmalarını sağlayıcı ve eğitim düzeylerini yükseltici önlemler alınmakta, yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın ihtiyacına binaen gerekli görülen ülkelerde okullar açılmakta; yurt dışındaki okullar için, sosyal ve kültürel faaliyetleri planlamak, uygulamak ve desteklemek, Türkçeyi ve Türk kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla Türkçe öğretim merkezleri açılmaktadır.
2021-2022 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla yurt dışında 14 ülkede 63 okul ile 2 Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi bulunmaktadır. Okul/kurumlarımızda toplam 8.437 öğrenci/kursiyer öğrenim görmektedir. Yurt dışındaki okul ve kurumlarımızın bulunduğu ülkeler ve okul/kurumlarımızın bulunmadığı ülkelerdeki Türkçe ve Türk kültürü Dersleri kapsamında toplam 51 ülkede 1.405 öğretmenimiz ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji kürsülerinde toplam 111 okutmanımız görev yapmaktadır.
Yurt Dışı Eğitim Teşkilatı ve
Türk Cumhuriyetleri ile Eğitim İlişkileri
Türk kültürünün dış ülkelerde korunması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması ile ilgili eğitim ve öğretim hizmetlerini düzenlemek üzere Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yurt dışı örgütleri oluşturmuştur.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesi, Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması ve korunmasına dair faaliyetleri yürütmek üzere Millî Eğitim Bakanlığının 63 ülkede 60 Eğitim Müşavirliği ve 31 Eğitim Ataşeliği bulunmakta olup hâlihazırda 49 ülkede 46 Eğitim Müşavirliği ve 29 Eğitim Ataşeliği ile hizmet vermektedir.
MEB iş birliğinde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Romanya ve Moldova’da açılan öğretim kurumlarında çeşitli branşlardan toplam 228 öğretmen görev yapmaktadır.
Uluslararası İş Birliği
Birleşmiş Milletler (BM), BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Avrupa Konseyi (AK), İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Dünya Bankası, Türk Konseyi, Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (İEA) gibi uluslararası kuruluşlar ile Avrupa Birliği'nin eğitim ve öğretime ilişkin faaliyetleri yakından takip edilmektedir. Okullarda ASPnet Okulları ve UNESCO Kulüpleri programları yürütülmektedir.
MEB, OECD Eğitim ve Beceriler Direktörlüğü çatısı altında bulunan Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC), Eğitimde Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI), Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketi (TALIS) ile Uluslararası Eğitim Sistemleri Göstergeleri (INES) programlarına aktif olarak katılım sağlamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının EDPC Türkiye Delegasyonu, CERI Yönetim Kurulu, PISA Yönetim Kurulu ve TALIS Yönetim Kurulunda temsiliyeti bulunmaktadır.
Eğitim uygulamalarının paylaşıldığı bir diğer platform ise G20’dir. Eğitimin ilk olarak 2018 yılında Arjantin dönem başkanlığında G20 gündemine dâhil edilmesi ile birlikte Türkiye G20 kapsamında oluşturulan eğitim çalışma gruplarına dâhil olmuş ve çalışma gruplarının gündemleri çerçevesinde eğitim alanındaki uygulamalarımız toplantılar ve üretilen dokümanlar yolu ile diğer ülkelerle paylaşılmıştır.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı
EİT bünyesinde, Kültür Enstitüsü (İran/Tahran), Bilim Vakfı (Pakistan/İslamabad) ve Eğitim Enstitüsü (Türkiye/Ankara) olmak üzere üç ihtisas kuruluşu bulunmaktadır.
EİT Eğitim Enstitüsünün en önemli yasal belgesi olan Enstitü Kurucu Belgesi ülkemizle birlikte Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan ve Tacikistan tarafından imzalanmıştır. Belgenin onay süreci ülkemiz, Afganistan, İran, Kırgızistan, Azerbaycan, Pakistan ve Tacikistan tarafından tamamlanmıştır.
EİT Eğitim Enstitüsü Ankara’da yerleşik olup Enstitünün en üst politika oluşturma ve karar organı Mütevelli Heyeti’dir. EİT Eğitim Enstitüsü Mütevelli Heyeti; Enstitü Başkanı, EİT Genel Sekreteri ve üye ülkelerin Eğitim Bakanlarından oluşmakta olup EİT Eğitim Enstitüsü I. Mütevelli Heyeti Toplantısı 2012 yılında, II. Mütevelli Heyeti Toplantısı 2017 yılında İstanbul’da, III. Mütevelli Heyeti Toplantısı ülkemiz ev sahipliğinde 12 Ağustos 2020 tarihinde salgın koşulları nedeniyle çevrim içi olarak düzenlenmiştir.
Enstitünün kurumsallaşma sürecine ilişkin ev sahibi ülke olarak ülkemizin ve EİT Eğitim Enstitüsü’nün karşılıklı görev ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla hazırlanan “EİTEE’nin Hak, Ayrıcalık ve Bağışıklıklarına Dair Ev Sahibi Ülke Anlaşması” 23 Temmuz 2020 tarihinde imzalanmış olup “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİTEE) Arasında EİTEE’nin Hak, Ayrıcalık ve Bağışıklıklarına Dair Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” 01 Nisan 2022 tarihli ve 31796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.