Loading...

TÜRKİYE’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

K
adim medeniyetimizin en kıymetli hazineleri olan şehirlerimizin ihyası ve yeniden inşası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmıştır. Kentsel dönüşüm projeleriyle amaçlanan; deprem kuşağında bulunan ülkemizde olası bir afette can ve mal kayıplarının önlenmesi, gecekondu alanları ve çöküntü bölgelerinin yeniden inşa edilmesi, tarihi ve kültürel dokuların korunmasıdır. Bu sayede düzenli altyapıya sahip, verimli enerji kullanımını sağlayan, yeşil dönüşüm odaklı ve dirençli şehirlerin kurulması sağlanmaktadır. Ayrıca bu alanlarda, yerli ve millî ürünlerin kullanılmasını teşvik eden politikalarıyla, istihdamın artırılması konularında ortaya koyduğu ekonomik katma değer sayesinde, riskin fırsata dönüştürülmesini mümkün kılmaktadır. Bu amaçla Bakanlık, can veya mal kaybına yol açma riski taşıyan yerleşim alanlarının, güvensiz ve sağlıksız yapılardan arındırılarak afetlere duyarlı ve bütüncül planlama yaklaşımı çerçevesinde, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla, ulaşım sistemiyle yaşanabilir sağlıklı ve güvenli kentsel alanların oluşturulmasına yönelik kentsel dönüşüm konusunda faaliyetlerine hızla devam etmektedir.

Kentsel dönüşüm sürecine halkın katılımının sağlanması, arz-talep dengesinin tespit edilmesi ile birlikte sosyal-ekonomik yapının analizi için geliştirilen sosyal etüt programları kentsel dönüşüm sürecinin önemli bir adımını oluşturmaktadır. Bakanlıkça kentsel dönüşüm yapılması planlanan alanlarda yaşayan ve çalışan nüfusa ilişkin gerçekleştirilen toplumsal yapı analizleri ile halkın demografik ve sosyal yapısı tespit edilmekte, ihtiyaç ve beklentileri toplanmaktadır. Bu kapsamda; nüfusun beklentilerine yönelik proje alternatifleri geliştirilmektedir. Bunun yanında kentsel dönüşüm uygulama alanlarında dezavantajlı gruplar için fiziksel engellerin ortadan kaldırıldığı engelsiz yaşam alanları oluşturularak toplumun bütün kesimlerinin ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilmektedir.

6306 sayılı Kanun kapsamında belirlenen riskli alan ve rezerv yapı alanlarında devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının temel amacı; sağlıksız, güvensiz ve riskli yapı stokuna sahip alanların yaşanabilir kent parçalarına dönüşmesini sağlamak, riskli yapı ve riskli alanlarda yaşayan kesimlerin gelecekte sağlıksız kentsel mekânlarda yaşamasının önüne geçmektir. Bu temel ilkeler doğrultusunda ortaya konulan dönüşüm çalışmaları; Afet Riski Altındaki Alanların ve Yapıların Dönüşümü (deprem, yangın, sel, heyelan, vb.), Sürdürülebilir/Akıllı/İklim Dostu Kentlerin Planlanması, Terörden Zarar Gören Bölgelerde Yapılan Çalışmalar, Tarihi Kent Dokusunun, Kültürel Mirasın Korunması/Yaşatılması Çalışmaları ve Sanayi Alanlarının Taşınması/Dönüşümü başlıkları altında gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarının hedefleri; sürdürülebilir ve iklim duyarlı kentsel dönüşüm modeli benimsenerek, tarihi ve kültürel değerler korunarak, yatay mimari esas alınarak ve değer artışının adil/dengeli dağıtılarak yılda 300.000 olmak üzere 20 yılda 6 milyon yapının dönüşümünün gerçekleştirilmesidir.