Engelli ve Yaşlılara Yönelik Hizmetler
A
ile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca engelli ve yaşlı bireylerin, hayatın her alanında yer almalarını sağlamak ve toplumsal hayata katılımlarının önündeki engelleri kaldırmak için “hak temelli” bir bakış açısı benimsenmektedir. Bu doğrultuda engelli ve yaşlı bireylerin kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan yaşamlarını bağımsız şekilde sürdürmeleri için hak temelli bir yaklaşımla erişilebilirlikten istihdama, eğitimden ekonomik güvenliğe, sosyal yardımdan sosyal hayata katılıma, bakım hizmetlerinden aile destek hizmetlerine kadar birçok sosyal hizmet alanında bütüncül bir politika ve hizmet sunumu gözetilmektedir.
Bu doğrultuda, 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engellilik alanında önemli bir adım atılmıştır. Bu Kanun ve akabinde gelen düzenlemelerle engelli bireylerin bakım hizmetlerinden sağlığa, eğitimden istihdama, ücretsiz seyahat hakkından vergi indirimlerine kadar tüm alanlarda gerekli çalışmalar yapılmıştır. Söz konusu Kanun ve alt düzenlemeleriyle Türkiye’de ilk kez 1.500 maddelik engelliler hukuku oluşturulmuştur.
Kurumsal bakım ihtiyacı bulunan engelli bireylere, yaş, cinsiyet ve engeline uygun olarak, kuruluşlar veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel bakım merkezlerinde bakım ücretleri karşılanarak bakım hizmeti vermeye devam edilmektedir. Bu kapsamda 2022 yılı Mart ayı itibarıyla 400 engelsiz bakım merkezinde 32 bini aşan engelli bireye yatılı bakım hizmeti sunulmaktadır.
Engelli bireylere yönelik, her ilde en az bir merkez olacak şekilde Türkiye genelinde 130 Gündüz Engelsiz Yaşam Merkezleri ülke genelinde yaygınlaştırılmaktadır. Bu sayede engelli bireylerin öz bakım becerileri diğer taraftan da sosyal yaşam becerileri geliştirilerek toplumsal yaşamın aktif birer üyeleri olmaları sağlanmaktadır.
Ayrıca toplum temelli bakım hizmeti anlayışıyla 2008 yılında başlatılan ve 2022 yılı Mart itibarıyla sayısı 148’e ulaşan -ev tipi sosyal hizmet olarak da tanımlanan- Umut Evlerinde engelli bireylere hizmet verilmektedir. Mahalle ortamında, apartman daireleri şeklinde seçilen bu evlerde 4 ila 6 engelli bireyin, bakım elemanının refakati ve mesleki personelin gözetiminde bakımları sağlanmaktadır.
Bakım merkezlerinin yanında bakıma ihtiyacı olan ve ekonomik yoksunluk içerisinde bulunan engelli bireylere Evde Bakım Yardımı sağlanmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımızca 2022 yılı Mart ayı itibarıyla 532.337 kişiye toplamda 70 milyar TL evde bakım yardımı yapılmıştır.
Engelli bakım hizmetleri alanında, evinde bakımı sağlanan fakat evde bakıma destek yardımı veya gündüz/yatılı kurum bakımı hizmetlerinden yararlanamayan engelli bireylerin ailelerinin engelli bireyin kişisel bakımına yönelik işlerde desteğe ihtiyacının bulunması halinde “Evde Bakıma Destek Hizmeti” sunulmaktadır. Evde Bakıma Destek Hizmeti resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde görevli bakıcı personel tarafından, bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin ikametgah adresine giderek evinde belirlenen gün ve saatlerde gerçekleştirdiği bakım hizmetidir.