Loading...

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ

Ü
niversite, araştırma merkezi ve akademisyen sayılarındaki artış ve uluslararasılaşma ile birlikte ülkemiz son dönemde yükseköğretim alanında büyük bir değişim yaşamaktadır. Dünyadaki uluslararası öğrenci hareketliliğindeki artışla da uyumlu olarak, ev sahipliği yapılan uluslararası öğrenci sayısı oldukça artmıştır.
Türkiye’nin yükseköğretimde uluslararasılaşma çalışmaları temelde 4 esasa dayanmaktadır:
Akademik gelişme ve etkileşim
Sosyal ve kültürel etkileşim
Ekonomik kalkınma ve dayanışma
Siyasî ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi
Yükseköğretimde uluslararasılaşma çalışmalarına katkı sağlayan önemli unsurlardan biri de ülkemiz tarafından verilen burs imkânlarıdır. Bu çerçevede 1992 yılında yurt dışındaki öğrencilere yönelik başlatılan ilk sistemli bursluluk programı “Büyük Öğrenci Projesi”, YTB tarafından çağın ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmış ve 11 Ocak 2012 tarihli Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararıyla “Türkiye Bursları” programı hayata geçirilmiştir.

Türkiye Bursları kapsamında, uzun dönemli olarak “Lisans Burs Programı” ve “Lisansüstü Burs Programı”; kısa dönemli olarak ise “Başarı” “Araştırma” ve “Kamu Görevlileri ve Akademisyenler için Türkçe İletişim Programı (KATİP)” isimli programlar yer almaktadır. “Başarı Bursu”, Türk üniversitelerinde kendi imkânlarıyla okuyan uluslararası öğrencilerden başarılı ve ihtiyaç sahibi olanlarının desteklenmesi; “Araştırma Bursu”, ülkemizdeki bir üniversiteden kabul alan doktora seviyesindeki uluslararası öğrencilerin yararlı bulunan tez veya araştırmalarının desteklenmesi; “KATİP” ise Türkçe öğrenmek isteyen ve başka bir ülkenin vatandaşı olan kamu görevlileri ve akademisyenlerin desteklenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Kısa dönemli programlar dışında, çeşitli uluslararası organizasyonlar ve kurum-kuruluşlar ile iş birliği hâlinde “Ortak Burs Programları” da yürütülmektedir.
Türkiye Bursları kapsamındaki tüm burs programlarına, uygulamanın yürürlüğe konmasından bu yana geçen on yıllık süre zarfında 170’den fazla ülkeden bir milyonu aşkın başvuru yapılmıştır. Türkiye Bursları programından yararlanan uluslararası öğrencilere “doğrudan üniversiteye yerleştirme, üniversite harcı, aylık burs, Türkçe dil eğitimi, barınma, genel sağlık sigortası, gidiş-dönüş uçak bileti ile akademik, sosyal ve kültürel programlara ücretsiz katılma imkânları” sunulmaktadır. Türkiye Bursları için çevrimiçi sistem üzerinden sekiz dilde yapılabilen başvurular; adayın akademik başarısına, müfredat dışı faaliyetlerine ve diğer meslekî yeterliliklerine göre değerlendirilmekte ve adayların başvurdukları programın ölçütlerine uygunlukları, akademik ve sosyal başarıları da göz önünde bulundurulmaktadır. Programa yapılan başvuruların değerlendirme ve seçim süreci “ön-inceleme, uzman değerlendirme, mülakat ve nihai karar aşaması” olmak üzere dört safhadan oluşmaktadır.
Türkiye Bursları Programı ile uluslararası öğrenci hareketliliğine sağlanan büyük katkı, temel olarak
şu değerlere dayanmaktadır:

Tüm adaylar için objektif kriterler merkeze konularak, liyakat esasına dayalı bir burslandırma anlayışı benimsenir.
Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde kültürel, sosyal ve ekonomik bir etkileşim sağlanması amaçlanır.
Burslandırılan öğrencilerin, kendi ülkelerindeki kalkınmaya katkıda bulunabilmeleri için kapasitelerinin ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir.
Eğitimlerini tamamlayıp ülkelerine dönen mezunların; anavatanları ile Türkiye arasında var olan akademik, kültürel, sosyal, siyasî ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmaları amaçlanır.
Özellikle lisansüstü düzeyde burslandırılan öğrencilerin, eserleri ve çalışmaları ile bilim dünyasına ve literatüre katkıda bulunmaları beklenir.
Ayrıca en az gelişmiş ülkelerde ya da insanî kriz durumunun mevcut olduğu ülkelerde eğitimlerini sürdürme imkânından yoksun bırakılan öğrenciler, liyakat ilkesi çerçevesinde burslandırılırlar.
Ülkemizdeki eğitimlerine devam eden Türkiye Burslusu öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel kapasitelerinin güçlendirilmesine, hem akademik hem alan dışı çalışmalarına destek olunmasına ve eğitim gördükleri alanlardaki akademisyenler başta olmak üzere yazar, fikir adamı ve sanatçılarla etkileşim kurabilmelerine katkı sunulması için, sivil toplum kurumları ile iş birliği hâlinde “Uluslararası Öğrenci Akademisi” oluşturulmuştur. “Giriş Seminerleri”, “İhtisas Programları” ve “Türk Sanatları ve Sporları Programları” olmak üzere üç başlık altında yürütülen akademiye günümüze kadar binlerce bursiyer katılmıştır.

Türkiye Bursları Programı kapsamında burslandırılan her öğrencinin bir yıl süreli ücretsiz Türkçe eğitimi alması, bilhassa eğitim ve bilim dili olarak Türkçenin yaygınlık kazanması yolunda atılmış önemli bir adım olarak görülmektedir. Akademik başarıları ile kendi ülkelerinde öne çıkmış öğrencilerin titiz bir değerlendirme sonucunda Türk yükseköğretimine kazandırılmaları ve Türkiye Burslularının çok boyutlu olarak akademik literatüre, kültürel ortama ve sosyal hayata sağladıkları katkı dikkate değerdir.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.