Loading...

GENÇLERE YÖNELİK KAMUSAL HİZMETLER

D
eğişimin ve gelişimin öncüsü bir gençliğin Bakanlığı olarak; ülkemizin gençliğini ve sporunu günümüz şartları ile uyumlu, geleceğin zorluklarına karşı hazırlıklı, yerli değerlere duyarlı aynı zamanda evrensel kültüre saygı duyan bir düzeye ulaştırmak, Türkiye’nin gençlik ve spor alanlarında uluslararası boyutta başarılı bir şekilde temsil edilmesini sağlamak Gençlik ve Spor Bakanlığının ana amacıdır. Bu doğrultuda gençlere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Gençlik merkezleri, gençlerin serbest zamanlarını verimli değerlendirmelerine yardımcı olmak, onları sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gelişimlerine katkıda bulunmak, rehberlik ve danışmanlık yapmak, her türlü zararlı alışkanlıklara ve bağımlılıklara karşı bilinçlendirmek, önleyici ve koruyucu faaliyetler yürütmek amacıyla çeşitli faaliyetler düzenleyen merkezlerdir. 2021 yılı sonu itibariyle 81 ilde 397 gençlik merkezinin 2.665.329 üyesi bulunmaktadır.

Gençlik merkezi faaliyetleri, Gençlik Merkezleri Akademisi ve Gençlik Merkezleri Kulüpleri ana başlıklarında toplanmaktadır. Gençlik Merkezleri Akademisi; belirli bir müfredat ile teorik eğitimlerin verildiği uygulamalı atölyelerden oluşmakta olup bu atölyeler; Kişisel Gelişim Atölyesi, İnovasyon Atölyesi, Güzel Sanatlar Atölyesi, Değerler Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi, Dil Eğitimleri Atölyesi, Dini İlimler Atölyesi, Sağlıklı Yaşam ve Spor Atölyesi’dir.

Gençlik Merkezleri Kulüpleri; gençlerin her türlü faaliyeti (tiyatrolar, konserler, gösteriler, sergiler, turnuvalar, festivaller vs.) bizzat planlayıp gerçekleştirdikleri sivil inisiyatif alanları olup bu kulüpler; Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Kulübü /Merkezim Her Yerde, Güzel Sanatlar Kulübü, Bilim ve Teknoloji Kulübü, Sağlıklı Yaşam ve Spor Kulübü, Gönüllülük Kulübü’dür.
Gençlerin bulunduğu yerlerde faaliyetlerin düzenlenmesi ve hizmetlerin yaygınlaştırılması amacıyla bir Gençlik Merkezine bağlı olarak okullarda, üniversitelerde, yurtlarda, spor salonlarında ve özel kriterlere göre belirlenecek olan mahallelerde kurulan ofislerdir. Genç Ofisler Ocak 2019 tarihi itibarıyla kurulmaya başlanmıştır. 2021 yılı sonu itibarıyla
Üniversite Genç Ofis sayımız 95,
Yurt Genç Ofis sayımız 71,
MEB Genç Ofis sayımız 80,
Mahalle Genç Ofis sayımız 30,
Spor Salonu Genç Ofis sayımız 17 olmak üzere toplam Genç Ofis sayımız 293’tür.
2021 yılında 137 genç ofisimiz açılmıştır.
Gençlik kampları, gençlerimize gelişimleri için her türlü katkıyı sunmak, özgüven duygusu ve planlı yaşam alışkanlığı kazanımına destek olmak, gençlerin milli, manevi, etik ve insani değerler konusunda farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen organizasyonlardır. 43 kamp tesisinde gençlere kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkânı sunulmaktadır. Gençlik kamplarımıza 2021 yılında 75.000 genç katılmıştır. 12-22 yaş grubuna yönelik gerçekleşen gençlik kamplarımızın yaş aralığı Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleri ve talimatları ile 12-25 olarak güncellenmiştir.

Her yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve Gençlik Haftası yurt genelinde kutlanmakta olup 81 ilimiz ve KKTC’den temsilci gençlerimiz de katılım sağlamaktadır.
Uluslararası gençlik faaliyetleri kapsamında Uluslararası Gençlik/Uzman Değişimleri, tarih ve medeniyet programları düzenlenip uluslararası toplantı, konferans, festival ve etkinliklere katılım sağlanmaktadır.

Gençler arasında bilgi paylaşımının yaygınlaştırılması, gençlere yarışma kültürünün kazandırılması, araştıran, okuyan ve öğrenen bir gençlik yetiştirilmesi amacıyla her yıl “Gençler Arası Bilgi Yarışmaları”, Orta Asya’dan beri geleneksel sanat dallarımızdan biri olan müziğin, şiirin, tiyatronun gençlerimizce yaşatılması, bu alanda başarılı olan gençlere yeteneklerini sergileyebileceği bir platform oluşturmak amacıyla “Gençler Arası Ses ve Müzik Yarışmaları” “Gençler Arası Şiir Yarışması”, “Gençler Arası Tiyatro Yarışması” ile gençlerimizin duygu ve düşüncelerini doğru ve sistematik bir biçimde ifade etmelerine katkı sağlamak, spordan sanata, tarihten bilim-teknolojiye kadar birçok konuda bilgi birikimlerini artırmak ve gençlerimizin sosyal hayata katılımlarını daha etkin hale getirmek amacıyla “Türkiye Münazara Ligi Yarışmaları” düzenlenmektedir.

Bunların yanı sıra önemli gün ve haftalarda da gençlerimizin katılımıyla çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler
Yurt Hizmetleri
Bakanlığa bağlı olarak hizmet vermekte olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün görevi kapsamında 05.05.2022 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 81 il, 251 ilçe ve 5 adet K.K.T.C.’de olmak üzere toplam 778 yurtta 746.507 yatak kapasitesiyle örgün eğitim gören üniversite öğrencilerine hizmet verilmektedir.

Bunun yanı sıra 5 Temmuz 2019 tarihli ve 30822 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yükseköğrenim düzeyinde; gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ile buna benzer kurumların açılması, işletilmesi, denetlenmesine ilişkin iş ve işlemler konusunda GSB yetkilendirilmiştir. Bu kapsamda, 11.05.2022 tarihi itibariyle 1.983 yükseköğrenim öğrencilerine özel barınma hizmeti veren kurumda 175.129 öğrenci barınmaktadır.
Öğrenci Eğitimi, Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetleri
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yurtlarda barınan öğrencilerin milli, manevi ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla hayat boyu öğrenme çerçevesinde ders dışı zamanları eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmek, öğrencilerin sosyal sorumluluk ve gönüllülük faaliyetlerine katılımını sağlamak, öğrencilerin kültür ve medeniyet bilincini geliştirmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Yurt müdürlüklerinde dil kursları, Türk İslam sanatları, el sanatları, müzik ve görsel sanatlar, değerler eğitimi, uluslararası öğrenci projeleri ve mesleki gelişim kursları düzenlenmektedir. Düzenlenen kurslara 2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) toplam 87.994 genç katılmıştır.

Yurt müdürlüklerinde insan ve toplum, dini ilimler ve edebiyat atölyeleri düzenlenmektedir. Düzenlenen atölyelere 38.863 genç katılmıştır.

2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) düzenlenen tematik kış kamplarına 1.500 genç katılmıştır. Toplam gezi ve kamp programlarına 15.667 genç katılmıştır.
Yurt müdürlüklerinde kalan gençlerin sosyal sorumluluk ve gönüllülük faaliyetlerine katılımlarını artırmak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Düzenlenen faaliyetlere 2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) toplam 111.600 genç katılmıştır.

Yurt müdürlüklerinde kalan öğrencilere yönelik yurt içi, yurtlar arası ve iller arası turnuvalar gerçekleştirilmektedir. 2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) düzenlenen turnuvalara toplam 30.792 genç katılmıştır.

Yurt müdürlüklerinde kalan öğrencilerimize yönelik sportif kurslar ve etno spor kursları açılmaktadır. 2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) düzenlenen kurslara toplam 38.926 genç katılmıştır.

Yurt müdürlüklerinde kalan gençleri kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla bağımlılıkla mücadele konferansları yapılmaktadır. 2021-2022 eğitim öğretim döneminde (Eylül-Mayıs) düzenlenen farkındalık konferanslara 74.263 genç katılmıştır.
Burs ve Kredi Hizmetleri
Bakanlığımız yükseköğrenim gençliğine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42’nci maddesi “Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar.” Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi 1 nolu Kararname 184. Madde (h) bendi hükümleri doğrultusunda,

1962 yılından itibaren, Yüksek Öğrenim Kredi ve Burs Hizmetleri Kanunu gereğince öğrenim kredisi,

1985 yılından itibaren, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince katkı kredisi, (2012 yılında öğrenci katkı payı kaldırıldığından) sonlandırılmıştır.

2004 yılından itibaren, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince burs verilmektedir.

Ayrıca; 2011-2012 öğretim yılından itibaren de, 6082 sayılı Kanun ile 351 sayılı Kanunda yapılan düzenlemeye istinaden; Yurt dışında yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere burs/öğrenim kredisi verilmektedir.

6 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5102 sayılı Kanunla; diğer kurum ve kuruluşların burs ve kredi verme yetkileri kaldırılmıştır.

Bakanlık burs ve kredi verme konusunda tek yetkili kılınmıştır. Böylece mükerrerlik önlenerek daha fazla sayıda öğrenciye daha fazla miktarda yardım yapılması imkânı sağlanmıştır.

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.