D
eğişimin ve gelişimin öncüsü bir gençliğin Bakanlığı olarak; ülkemizin gençliğini ve sporunu günümüz şartları ile uyumlu, geleceğin zorluklarına karşı hazırlıklı, yerli değerlere duyarlı aynı zamanda evrensel kültüre saygı duyan bir düzeye ulaştırmak, Türkiye’nin gençlik ve spor alanlarında uluslararası boyutta başarılı bir şekilde temsil edilmesini sağlamak Gençlik ve Spor Bakanlığının ana amacıdır. Bu doğrultuda gençlere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
Gençlik merkezleri, gençlerin serbest zamanlarını verimli değerlendirmelerine yardımcı olmak, onları sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gelişimlerine katkıda bulunmak, rehberlik ve danışmanlık yapmak, her türlü zararlı alışkanlıklara ve bağımlılıklara karşı bilinçlendirmek, önleyici ve koruyucu faaliyetler yürütmek amacıyla çeşitli faaliyetler düzenleyen merkezlerdir. 2021 yılı sonu itibariyle 81 ilde 397 gençlik merkezinin 2.665.329 üyesi bulunmaktadır.
Gençlik merkezi faaliyetleri, Gençlik Merkezleri Akademisi ve Gençlik Merkezleri Kulüpleri ana başlıklarında toplanmaktadır. Gençlik Merkezleri Akademisi; belirli bir müfredat ile teorik eğitimlerin verildiği uygulamalı atölyelerden oluşmakta olup bu atölyeler; Kişisel Gelişim Atölyesi, İnovasyon Atölyesi, Güzel Sanatlar Atölyesi, Değerler Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi, Dil Eğitimleri Atölyesi, Dini İlimler Atölyesi, Sağlıklı Yaşam ve Spor Atölyesi’dir.
Gençlik Merkezleri Kulüpleri; gençlerin her türlü faaliyeti (tiyatrolar, konserler, gösteriler, sergiler, turnuvalar, festivaller vs.) bizzat planlayıp gerçekleştirdikleri sivil inisiyatif alanları olup bu kulüpler; Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Kulübü /Merkezim Her Yerde, Güzel Sanatlar Kulübü, Bilim ve Teknoloji Kulübü, Sağlıklı Yaşam ve Spor Kulübü, Gönüllülük Kulübü’dür.