Yabancılar ve Uluslararası
Koruma Kanunu
Bu gelişmeler doğrultusunda çağımızın göç hareketleri içinde ülkemizin ev sahibi ülke konumu da dikkate alınarak göç alanını daha iyi yönetmek amacıyla köklü değişiklikler öngören, şeffaf ve katılımcı hukuki reform çalışmaları yürütülmüştür. Göçün kaçınılmazlığını göz önünde bulunduran çalışmalarda, hassas gruplar başta olmak üzere, tüm göçmenlerin haklarına saygılı insan odaklı bir yaklaşım benimsenmeye çalışılmıştır.
Yabancılar ve uluslararası koruma alanını her yönüyle düzenleyen kapsamlı bir kanunun olmayışı, gerek anayasal gerek uluslararası yükümlülüklerimizin tam olarak yerine getirilmesini güçleştirmiştir. Bu durum, ihtiyaç duyulan alanlardaki boşlukların idari düzenlemeler yoluyla giderilmesi sonucunu doğurmuştur.
Ayrıca Kanun düzeyinde kapsamlı bir düzenlememizin olmayışı, kapsamlı mevzuat çalışmalarını zorunlu hale getirmiştir.
Kanunun çıkarılmasında başka bir etken de Avrupa Birliği (AB) uyum sürecidir. AB ile müzakere sürecinde “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlıklı “24 üncü Fasıl” kapsamında ve “2003 tarihli Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı” doğrultusunda hazırlanan “İltica ve Göç Alanındaki Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Eylem Planı” (İltica ve Göç Eylem Planı’dır.) Plan, göç ve uluslararası koruma konularında yasal düzenleme çalışmalarının temel düzenlemelerindendir. Ulusal Programda yer alan, gerekli hukuki ve kurumsal yapının oluşturulmasına yönelik çalışmaları yürütmek üzere İçişleri Bakanlığına bağlı “İltica ve Göç Mevzuatı ve İdari Kapasitesini Geliştirme ve Uygulama Bürosu (İltica ve Göç Bürosu)” kurulmuştur.
Çalışmalar neticesinde Türkiye’de bütüncül bakış açısına sahip bir göç yönetimi yapısı kurulmasının temelini oluşturan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kabul edilmiştir.
Yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılan Kanun’daki başlıca konu başlıkları şunlardır:
Bu kanun kapsamında, vize ve ikamet izinleri işlemleri için etkin ve sistematik bir yapı oluşturulmuş, bürokratik işlemlerin ve kayıt dışılığın azaltılması amacıyla düzenlemeler getirilmiştir.
6458 sayılı Kanunda yabancıların Türkiye’de çalışmak üzere aldıkları çalışma izinlerinin ikamet izni yerine de geçerli sayılması konusunda düzenleme yapılmış ve gerek yabancıların gerekse işverenlerin bürokratik işlemleri önemli ölçüde azaltılmıştır. Yabancı öğrencilerin ikamet izinleri ve çalışma hakları ilk kez kanunla ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Türkiye’deki yabancı öğrencilere öğrenimleri sırasında çalışma hakkı tanınmış, Türkiye’de öğrenimlerini tamamlayanlara 1 yıllık daha ikamet izni alabilme hakkı getirilmektedir. Böylelikle nitelikli işgücü oluşturacak yabancıların Türkiye’de kalabilmelerinin önü açılmaktadır.
Hiçbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı bulunmayan vatansız kişilerin hakları ilk defa bir kanunda belirlenerek vatansız olarak tespit edilen kişilere ikamet izni yerine geçen “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” sağlanmaktadır.
İnsan ticareti mağduru olan ve olabileceği yönünde kuvvetli şüphe duyulan yabancılara, yaşadıklarının etkisinden kurtulabilmeleri için ikamet izni düzenlenmektedir. Bu kişileri koruma bakımından önemli olan bu düzenleme, Türk hukukuna ilk defa girmektedir.
Kanun, yabancıların zulüm göreceği bir ülkeye geri gönderilemeyeceğini açıkça belirlemiştir. Böylece uluslararası hukukun ve mülteci hukukunun temel prensiplerinden olan geri göndermeme ilkesi (non-refoulement) ilk defa kanunla düzenlenmiştir.
Uluslararası koruma türleri 1951 Cenevre Sözleşmesine uyumlu şekilde tanımlanmıştır. Bu kapsamda; 1951 Cenevre Konvansiyonunun 1A (2) maddesinde yer alan “mülteci” tanımı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa aktarılmış, ülkemizin 1951 Cenevre Sözleşmesine koymuş olduğu coğrafi kısıtlama nedeniyle Avrupa dışından gelen ve sığınma talep eden kişiler için kullanılan “sığınmacı” tanımının oluşturduğu kavram kargaşasına son verilerek bu kişiler “şartlı mülteci” olarak adlandırılmıştır.
Öte yandan mülteci veya şartlı mülteci olma koşullarını sağlamayan fakat gönderileceği ülkede ölüm, işkenceye maruz kalma veya çatışmalarda şahsına yönelik tehdide maruz kalma riski nedeniyle başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere tarafı olduğumuz insan hakları sözleşmelerin bir gereği olarak geri gönderme yasağı kapsamında olan yabancılara “ikincil koruma” sağlanmaktadır.
Refakatsiz çocuklar başta olmak üzere, engelliler, yaşlılar, hamileler, beraberinde çocuğu olan yalnız anneler ve babalar ile işkence, cinsel saldırı veya diğer ciddi psikolojik, bedensel, cinsel şiddet mağduru özel ihtiyaç sahipleri için özel koruma mekanizmaları uluslararası standartlara uygun olarak oluşturulmaktadır.
Uluslararası koruma statüsü kazanmış kişilerin ve bunlar arasından öncelikle özel ihtiyaç sahiplerinin barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kabul, barınma merkezlerinin kurulması kanunla güvenceye alınmış ve idari düzenlemelerle yürütülmekte olan bu alan yasal dayanak kazanmıştır.
Kanunda ve Göç İdaresi Başkanlığı çalışmalarında öngörülen uyum; ne asimilasyon ne de entegrasyondur. Göçmenle toplumun gönüllülük temelinde birbirlerini anlamalarıyla ortaya çıkan harmonizasyondur.
Göç yönetimi ile ilgili önemli gelişmelerden biri de “göç alanına ilişkin, mevzuatın ve idari kapasitenin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütmek ve Cumhurbaşkanınca belirlenen politika ve stratejilerin uygulanmasını izlemek ve koordine etmek” amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (29 Ekim 2021 tarihinde statüsü Başkanlık olmuştur.) kurulmasıdır.
Geçici Koruma ve Suriye Örneği
Geçici koruma; ülkelerinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldıkları ülkelere dönemeyen, kitleler halinde ülkemiz sınırlarına ulaşmış veya sınırları geçmiş, bireysel olarak değerlendirmeye alınamayan yabancılara acil ve geçici çözüm ve koruma bulmak amacıyla sağlanabilmektedir.
Daha önce yer almayan, kitlesel akın durumlarında sağlanacak “geçici koruma” sistemi Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Türk göç hukukunun oluşmasına imkân sağlanmıştır.
Suriye’de yaşanan insani krizin büyümesi sonucunda 300 ile 400 arasında Suriye vatandaşının 29.04.2011 tarihinde Hatay ili Yayladağı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na doğru hareketlenmesi, Suriye’den Türkiye’ye yönelik bir toplu nüfus hareketinin ilk adımını oluşturmuştur. Türkiye, 2011 yılının Nisan ayından itibaren Suriye’den ayrılmaya zorlanmış kişilerin ani gelişen kitlesel akınlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Suriye’deki durumun ciddiyetini koruması ve sığınmacıların ülkelerine güvenli dönüşlerine imkân verecek koşulların henüz sağlanamamış olması nedeniyle söz konusu sığınmacılara hiçbir ön koşul aranmadan geçici koruma sağlanmaktadır.
Ülkemiz, tarih boyunca kitlesel sığınma hareketleri de dâhil olmak üzere çeşitli göç hareketleri ile karşılaşmış ve milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmıştır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile bu geleneğini uzmanlık sahibi, yenilenmeye ve uluslararası iş birliğine açık, güncel bilgileri ve gelişmeleri yakından takip eden dinamik yapıyla devam ettirecektir. Gelinen noktada, yapılan düzenleme ve çalışmalar Türkiye’nin göç ve uluslararası koruma alanında örnek bir ülke olma yolundaki kararlılığını, hak bazlı ve Türkiye’deki koruma alanını geliştirmektedir.
Türkiye, büyüyen ekonomisi ve bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle zaman içerisinde transit ülke konumunun yanısıra önemli bir hedef ülke haline gelmiştir. Bugün ciddi bir göç dalgasıyla karşı karşıya olan ülkemiz, son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.
Göçün yarattığı sorunlar ülkelerin tek başlarına çözemeyecekleri kadar geniş kapsamlı olup, bu olgunun önlenmesi uluslararası toplumun sorumluluk ve dayanışma içinde birlikte hareket etmesini gerektirmektedir.
Türkiye, küresel bir sorun olan göç konusunda uluslararası toplumun adil ve eşit bir şekilde yük ve sorumluluk paylaşması gerektiğini savunmaktadır. Sorunların kaynakta çözülmesi gerektiği prensibiyle hareket eden ülkemiz, bu çerçevede gerek ikili düzeyde gerek uluslararası örgütler vasıtasıyla kalkınma ve insani yardımlara ağırlık vermektedir. Göçmenler ve mültecilerin ayrımcılığa maruz kalmamaları, eğitim, sağlık gibi alanlara rahatlıkla erişebilmeleri ülkemizin küresel ölçekte önemle üzerinde durduğu diğer bir husustur.