Loading...

HAVACILIK TEKNOLOJİLERİNDEKİ GELİŞMELER

D
aha önce temininde tamamen yurt dışına bağımlı olunan insansız hava araçları artık yerli olarak tasarlanıp üretilmektedir. Taktik ve operatif sınıftaki İHA’lar BAYRAKTAR TB2 ve ANKA’lar silahlı ve silahsız versiyonlarıyla gece ve gündüz, kötü hava şartları da dâhil her koşulda, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri icra etmektedir.
ANKA İnsansız Hava Aracı
Ayrıca dünyada kendi sınıfında hem en iyisi olacak hem de Türkiye'yi dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline getirecek AKINCI TİHA projesinde seri üretime geçilmiştir. İlk teslimatları yapılan AKINCI TİHA çok daha fazla faydalı yük taşıyabilecektir. İlk teslimatı yapılan AKSUNGUR SİHA’nın da seri üretimine devam edilmektedir. Vurucu İHA KARGU’lar, Silahlı İHA SONGAR’lar ve Döner Kanatlı Mikro İHA SERÇE’ler terörle mücadele güvenlik güçlerimizin önemli destekçilerinden olmuştur.
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı
Yakında bu takıma Sabit Kanatlı Akıllı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU da eklenecektir. Ayrıca GPS’den bağımsız otonom Sürü İHA Projesi KERKES başlatılmıştır. Mini, Taktik, Operatif ve Stratejik sınıf İHA ve SİHA’larımız ile sürü sistem görevlerinin icrasına yönelik projelerimiz de önümüzdeki dönemde hayata geçirilecektir. Uçak gemilerine inip kalkacak Bayraktar TB3 SİHA’nın geliştirme faaliyetleri sürerken Muharip İnsansız Uçak Sistemi MİUS (Bayraktar KIZILELMA) üzerinde de çalışmalar sürmektedir.
BAYRAKTAR KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak
Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç makamlarının eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla en zorlu iklim şartları ve coğrafyalarda, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilen bir helikopterin, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanması ve üretilmesine yönelik GÖKBEY Özgün Helikopter Projesi'nde ilk teslimatların 2022 yılı içerisinde yapılması planlanmıştır.
GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri
Güvenlik güçlerinin "Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri" ihtiyacının karşılanması için geliştirilen ATAK helikopterinin üretimi devam etmektedir. ATAK helikopterinin Faz-2 versiyonu teslim edilmeye başlanmıştır. ATAK’a göre daha fazla faydalı yük taşıyabilen, son teknoloji hedef takip ve görüntüleme sistemleri, elektronik harp sistemleri, navigasyon sistemleri, haberleşme sistemleri ve silah sistemleri ile donatılmış yeni bir taarruz helikopter platformunu tamamen yerli geliştirmek hedefiyle Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatılmıştır.
ATAK FAZ-2 Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi “HÜRKUŞ” kapsamında prototip uçaklar uçuşlara başlamıştır. HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesinden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olup, küresel sivil ve askeri havacılığın gelişen eğitim uçağı ihtiyaçlarına cevaben tamamen özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiştir. Sayısal kokpitli versiyonu olan HÜRKUŞ-B’nin seri üretim faaliyetleri ile silahlı versiyon HÜRKUŞ-C’ye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı kapsamında başlatılan HÜRJET Projesi'nde üretime başlanmıştır.
HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçağı
Projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanmaktadır. Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedeflenmektedir. Milli Muharip Uçak’ın 2023 yılında hangardan çıkarılıp bütün dünyaya tanıtılması hedeflenmektedir.

F-16 Yapısal İyileştirme Projesi kapsamında F-16 Blok-30 uçaklarının yapısal iyileştirmelerine devam edilmektedir. Proje ile Hava Kuvvetlerimizin ana vurucu unsuru olan F-16 uçaklarımızın yapısal ömrünün 8000 saatten 12000 saate çıkarılması hedeflenmektedir. Erciyes Projesi'nde de aviyonik modernizasyonu yapılan C130 E/B nakliye uçaklarının teslimatlarına devam edilmektedir.
Milli Muharip Uçak (MMU)

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.