Loading...

MÜZECİLİK

T
ürkiye’de ilk müzecilik faaliyetleri 19. yüzyıl ortalarında başlamıştır. 1846’da Sultan Abdülmecid döneminde Tophane-i Amire müşiri Ahmet Fethi Paşa tarafından eski eserlerin ve özellikle eski silâhların Aya İrini Kilisesi’nde toplanmasıyla müzeciliğin temeli atılmıştır. Tanzimat döneminde Aya İrini Kilisesi, Müze-i Hümayun adını almıştır.

Türkiye’de modern anlamda müzecilik çalışmaları II. Abdülhamit döneminde ünlü ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından başlatılmış, Cumhuriyet’in ilanından sonra büyük bir gelişme göstermiştir. Bunun temelinde Atatürk’ün, kültür varlıklarının araştırılıp ortaya çıkarılmasına ve müzelerin ülke çapında yaygınlaştırılmasına verdiği önem yatmaktadır. Cumhuriyet ilan edildiği sırada Türkiye’de “Asar-ı Atika Müzesi” adıyla anılan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Aya İrini’de kurulmuş olan Askerî Müze, Süleymaniye Külliyesi’nin imaretinde yer alan Evkaf-ı İslamiye Müzesi ile Anadolu’nun birkaç büyük kentinde açılmış Müze-i Hümayun şubeleri bulunmaktaydı.
Resim Heykel Müzesi - ANKARA
İçindeki eşyalar ile birlikte müzeye dönüştürülen Topkapı Sarayı 1924’te ziyarete açılmıştır. Aynı yıl Evkaf-ı İslamiye Müzesi, “Türk ve İslam Eserleri Müzesi” olarak yeniden düzenlenmiş; Konya’daki Mevlâna Dergâhı müze hâline getirilmiş, ülkenin müze olarak tasarlanan ilk yapısı olan “Ankara Etnografya Müzesi” halkın ziyaretine açılmıştır. Ayrıca Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne’de yeni müzeler kurulmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün merkezde bir eti müzesi kurulması fikriyle, ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanmıştır. Dönemin kültür müdürü Galip Bey, Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nı müzeye dönüştürerek ilk adımı atmıştır. 1 Ekim 1921 tarihinde Ankara Kalesi Akkale Burcunda açılan "Eti Müzesi" veya diğer adıyla "Asar-ı Atika Müzesi" 1967 yılında restore edilerek Anadolu Medeniyetleri Müzesi adını almıştır. Ülkede Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 210 adet müze ve Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren 337 adet özel müze ile 1586 koleksiyoner bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’da Türbeler Müzesi Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerde bulunan 122 türbeden 8’i bakım onarım çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıdır. 2002-2022 yılları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (I. II. ve III. Etap), Trabzon Sümela Manastırı (I. II. ve III. Etap), İstanbul Arkeoloji Müzeleri Klasik Bina (I. II. Etap) olmak üzere toplam 163 müzenin onarım, restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları yapılarak yenilenmiştir. Aralarında uluslararası ölçekte ses getiren Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Kars Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Çanakkale Troya Müzesi, İstanbul Hafıza 15 Temmuz, İstanbul Havalimanı Müzesi, Kahramanmaraş Elbistan Şehir Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, Ankara 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, Muş Müzesi, Edirne Balkan Savaşları Müzesi (Hıdırlık Tabyası), Galata Kulesi ve Kilis Alaeddin Yavaşca Müzesi’nin de bulunduğu 56 müze ilk kez ziyarete açılmış; Adana Müzesi, Uşak Müzesi, Kayseri Müzesi, Mersin Müzesi, Van Müzesi ve Erzurum Müzesi gibi var olan 18 müze ise yeni inşa edilen binasında hizmet vermeye başlamıştır. Kilis Müzesi (Tarihi Sabunhane Binası) ise açılışa hazır hale getirilmiştir.

Müzelerdeki koleksiyonları meydana getiren eserlerin büyük bir bölümü Türkiye coğrafyasında hayat bulan uygarlıklara aittir. Doğu sanatı ve Türk-İslam devirlerinin eserleri ise ikinci büyük grubu oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra ülkede Osmanlı tarihi, Kurtuluş Savaşı ve devrimler ile ilgili, içindeki eşyalarla olduğu gibi korunarak restore edilen tarih müzeleri de bulunmaktadır.

Atatürk’ün Selânik’te doğduğu evin örneği Ankara’da aslına uygun şekilde yaptırılarak müze hâline getirilmiştir. Atatürk’ün hayatı ve ilkelerinin bilgi, belge ve dokümanlarla teşhir edildiği müze ziyarete açıktır. Ayrıca Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı yönlendirdiği ve çeşitli illeri ziyareti sırasında konuk edildiği yapılar da müzelere dönüştürülmüştür.

Ülkedeki müzelerin bir başka grubu ise “Müze Evler” ve “Hatıra Müzeleri”dir. Birgi’deki “Çakırağa Konağı”, Amasya’daki “Hazeranlar Konağı”, Diyarbakır’daki “Ziya Gökalp Evi” ve İstanbul’daki “Tevfik Fikret Aşiyan Evi” bu müzelerden bazılarıdır.

Tarihsel yapıların müze olarak korunması çalışmaları 1930’larda başlamıştır. Dolmabahçe Sarayı ile Bursa’da Yeşil Türbe ve Muradiye Külliyesi bu tür müzelerin en önemli örnekleridir. Ülkede aynı zamanda birçok antik kent örenyeri olarak düzenlenmiştir. Göbeklitepe, Boğazköy, Efes, Bergama, Afrodisias, Aspendos, Karatepe, Göreme ve Perge örenyerleri bunlardan bazılarıdır.
Nevşehir Kapadokya
Göbeklitepe Örenyeri
Bergama Akslepion Örenyeri
Boğazköy Hattuşa Örenyeri
Aspendos Örenyeri
Efes Örenyeri
Perge Örenyeri
Son yirmi yılda yurt dışında 79, yurt içinde ise 184 adet geçici sergi düzenlenmiştir. 2011-2012 yıllarında ABD’de “Gifts of the Sultan: The Art of Giving At The Islamic Courts” Sergisi, 2012-2013 yıllarında Kore’de “Türkiye’nin Uygarlıkları” Sergisi, 2013-2014 yıllarında Çin’de “Anadolu Medeniyetleri: Neolitik Çağdan Osmanlı İmparatorluğu’na” Sergisi, 2014-2015 yıllarında Belçika’da “Kutsal Mekanlar” Sergisi, 2015 yılında Hollanda’da “Kadınlar” Sergisi, 2019 yılında Japonya’da “The Treasures and The Tradition of Lale in The Ottoman Dynasty” Sergisi ile 2020-2021 yıllarında İngiltere'de "Brass, Steel and Fire" adlı sergi yurt dışında düzenlenen sergilerdendir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren özel müzelerde yurt içi geçici sergiler aktif olarak düzenlenmektedir. 2020-2021 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde düzenlenen “Milli Mücadele Hakimiyet Milletindir” Sergisi 2022 yılında Sakıp Sabancı Müzesinde gösterime sunulan “Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı” Sergisi ile İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde düzenlenen “Dar’ül Mülk Selçuklu Sarayları” adlı sergi ses getiren sergilerdendir.

Avrupa Konseyi Himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen ve Avrupa'nın en prestijli müzecilik ödülü olan Avrupa Yılın Müzesi Yarışması’nda; 2020 yılı Özel Ödülünü Troya Müzemiz kazanmıştır. Ayrıca 2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’nü de kazanan Troya Müzemiz her iki ödülü de kazanan ilk Türk müzesi olmuştur. İstanbul Hisart Canlı Tarih Müzesi; 2020 yılında Bakanlığımız Özel Ödülüne, Odunpazarı Modern Müze; 2019 yılı Bakanlığımız Özel Ödülüne, 2020 yılı İngiltere’den Yılın Uluslararası Proje Ödülüne, Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından verilen 2020 yılı Avrupa Yılın Müzesi Ödülüne layık görülmüştür. Yine Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından verilen 2021 yılı Silletto Ödülü ise halk ve müzeciliğin kaynaşmasını teşvik etmesinden dolayı Bayburt Özel Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne verilmiştir. 
Uluslararası alanda ödül kazanan diğer müzelerimiz ise şunlardır: 
2004-
 Özel Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi
/ Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü
2004-
 Özel Bayburt Baksı Müzesi
/ Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü
2004-
 Özel İstanbul Modern Sanat Müzesi
/ Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü
2019 yılında müze ve ören yerlerimiz, müzecilik tarihimizin en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşarak, 35.048.417 kişiyi ağırlamıştır. Dünya genelinde yaşanan COVID-19 pandemisine rağmen 2020 yılında ziyaretçi sayımız 8.918.950 olmuştur. 2021 yılında ise müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 2020’ye oranla %80 artarak yıl sonu itibarıyla 17.065.386’ya ulaşmıştır.
Medeniyetlerin Beşiği Anadolu’da Müzecilikte Yeni Bir Çağ
Kültür mirasımızın değerli eserlerini çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde sunma gayreti ile Bakanlıkça yeni müzeler açma ve mevcut müzeleri yenileme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 210 adet müze, 143 ören yeri, 126 adet türbe ve Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren 337 adet özel müze ile 1586 koleksiyoner bulunmaktadır.

Bakanlığa bağlı ören yerlerinde ziyaretçiye yönelik hizmetlerin sağlanabilmesi için karşılama merkezi, satış üniteleri, yürüyüş yolları ve seyir terasları çalışmaları da sürdürülmektedir.
Bu kapsamda;
2019 yılında Gaziantep Zeugma Ören Yerinin Karşılama Merkezi ve Çevre Düzenlemesi, Çanakkale Hasan Mevsuf Şehitliği Çevre Düzenlemesi, Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri Çevre Düzenlemesi, Ahlat Selçuklu Mezarlığı Güney Kapısı Çevre Düzenlemesi ile Mezarlık İçi Peyzaj Uygulaması, Ağrı İshakpaşa Sarayı Çevre Düzenlemesi,

2020 yılında Antalya Patara, Mersin Cennet-Cehennem, Burdur Kibyra, Antalya Xanthos, Kars Ani, Çanakkale Assos ve Muğla Stratonikeia Ören Yeri'nde çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılmıştır.

2021 yılında ise Karahantepe Geçici Ziyaretçi Karşılama Merkezi tamamlanarak ziyarete açılmıştır. 

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.