T
ürkiye Cumhuriyeti’nin savunma misyonu; millî güvenlik ve savunma siyaseti doğrultusunda millî ve yerli silah sistemleri ile teçhiz edilmiş, küresel erişime sahip kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarında harekât icra edilebilen, caydırıcı bir Silahlı Kuvvetler tesis etmek, bu gücü çağdaş teknikler, stratejiler ile kullanacak nitelikli personeli temin etmek ve yetiştirmek, savunma ve güvenlik politikaları oluşturulmasına katkı sağlamak, Türkiye’nin bekasını hak, alaka ve menfaatlerini ana vatan, Mavi Vatan ve semalarımızın ötesinde korumak, Türk Silahlı Kuvvetlerini mevcut ve muhtemel her türlü tehdit ve tehlikeye karşı etkin, caydırıcı ve saygın hâle getirip gerektiğinde kullanmaktır.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Anayasa, yasalar ve diğer yasal mevzuatla verilen görevleri yerine getirmekte ve bu kapsamda;
a. Ülkemizi dış tehlike ve tehditlere karşı savunmakta,
b. Sınırlarımızı korumakta,
c. Terörizm ile mücadeleyi desteklemekte,
ç. Uluslararası barışa ve istikrara katkıda bulunmakta,
d. Kolluk Kuvvetleri (Polis ve Jandarma) ve sivil kurumları desteklemektedir.
Vizyonumuz; bölgesinde lider, küresel etkilere sahip, güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda, şanlı tarihimizden aldığımız ilham, millî ve manevi değerlerimizden aldığımız güç ile ülkemiz ve milletimizin güvenliğini ve savunmasını sağlamaktır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Uluslararası Sahada
Yürüttüğü Askerî ve İnsani Faaliyetler
Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci:
Güneydoğu Avrupa’da bölgesel güvenlik, istikrar ve iş birliğini geliştirmek ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirmek amacını taşıyan Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları (Southeastern Europe Defense Ministerial-SEDM) Süreci, Türkiye ve ABD’nin girişimleri ile 1996 yılında başlamıştır. SEDM kapsamında gönüllü rotasyon esasına göre projeler yürütülmektedir.
Sürece; ABD, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, İtalya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan ve Gürcistan tam üye, Moldova ise gözlemci statüsünde iştirak etmektedir.
Güneydoğu Avrupa Çok Uluslu Barış Gücü Tugayı:
Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar’da bölgesel güvenlik ve istikrarın devamını sağlamak maksadıyla 1999 yılında Türkiye’nin öncülüğünde kurulmuş olan Güneydoğu Avrupa Çok Uluslu Barış Gücü Tugayına (SEEBRIG); Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Kuzey Makedonya, Romanya ve Türkiye tarafından katkı sağlanmaktadır.
BM Kosova Misyonu:
BM Kosova Misyonu (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo-UNMIK), BMGK'nin 10 Haziran 1999 tarihinde aldığı 1244 sayılı Karar ile kurulmuştur. BM’nin talebine istinaden TSK, 2011 yılından itibaren bir personel ile Misyon’a katkı yapmaktadır.
BM Geçici Görev Gücü Deniz Görev Kuvveti:
2006 yılında Lübnan’da yaşanan kriz ve çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 11 Ağustos 2006 tarihli 1701 sayılı Karar ile BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL-United Nations Interim Force In Lebanon) Deniz Görev Kuvveti teşkil edilmiştir.
TBMM’nin 05 Eylül 2006 tarihinde aldığı 880 sayılı Karar ile yasaklanmış silah ve malzemenin Lübnan kara suları ve limanlarına girişini tespit etmek maksadıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait fırkateyn/korvetler ve Lübnan’da irtibat subaylığı görevinde bulunan üç Türk subayı ile UNIFIL Deniz Görev Kuvvetine destek sağlanmaktadır.
Ayrıca, 2022 yılından itibaren Bilgi Harekatı Danışmanlığı Kadrosunda bir personel görev yapmaktadır.
Birleşik Görev Kuvveti 151:
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin 2008-2010 yılları arasında aldığı 1816, 1838, 1846, 1851, 1897 ve 1918 sayılı Kararları çerçevesinde korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemleriyle mücadele amacıyla yürütülen uluslararası çabalara destek vermek üzere, 2009 yılından itibaren TSK deniz unsurlarını dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri ile birlikte Aden Körfezi ve mücavir bölgelerde görevlendirmektedir.
Türkiye, bölgedeki faaliyetlere Birleşik Görev Kuvveti-151 [Combined Task Force (CTF) 151] kapsamında gemi ve personel görevlendirerek veya millî kontroldeki gemiler vasıtasıyla katkı sağlamaktadır.
Libya Görev Grubu Komutanlığı / Türk Deniz Görev Grubu:
500 yıllık tarihî kardeşlik bağlarımız olan Libya’da BM tarafından tanınan meşru hükûmetin yaptığı yardım çağrılarına somut cevap veren ve destek sağlayan tek ülke Türkiye olmuştur.
Millî Birlik Hükûmeti’nin daveti ve TBMM’nin onayı ile “Libya, Libyalılarındır.” anlayışıyla toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış barış, huzur ve istikrar içerisinde yaşayan bir Libya’nın oluşumuna katkıda bulunmak maksadıyla 13 Ocak 2020 tarihinde başlayan askerî eğitim, mayın/EYP temizliği, sağlık, insani yardım ve danışmanlık desteğine devam edilmektedir.
Libya’da yaşanan iç karışıklık ve değişen güvenlik durumu nedeniyle Orta Akdeniz’de teşkil edilen Türk Deniz Görev Grubu ile 2020 yılından itibaren Akdeniz Kalkanı Harekâtı ve Deniz Muhafızı Harekâtı’na destek verilerek deniz ticaret yollarının güvenliğinin sağlanmasında görev alınmaktadır.
Azerbaycan Görev Grubu Komutanlığı:
Azerbaycan’ın icra ettiği “Tek Vatan Harekâtı”nın zaferle sonuçlanması neticesinde 11 Kasım 2020 tarihinde imzalanan Türk-Rus Ortak Merkezi Mutabakatı çerçevesinde Anlaşma’nın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek, bölgede barış ve huzur ortamının yeniden sağlanması sürecinde de Azerbaycanlı kardeşlerimizle tek yürek olmaya devam etmek maksadıyla TBMM’nin onayı ile TSK unsurları Azerbaycan’a görevlendirilmiştir.
Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini yeniden yapılandırmak ve müşterek yetenekleri geliştirmek maksadıyla “İki devlet, bir millet!” yaklaşımı çerçevesinde iki ülke Silahlı Kuvvetleri’nin birlikte daha da etkin çalışabilmesi için başlatılan askerî eğitim ve iş birliği faaliyetlerine devam edilmektedir.