Loading...

SEKTÖR BAZINDA SANAYİ

E
konomik kalkınmanın ve sürdürülebilir büyümenin en önemli unsurlarından olan sanayileşmede, Türkiye çok önemli mesafeler kaydetmiştir. Bugün Türkiye’de, geniş bir üretim yelpazesine sahip, uluslararası bağlantıları güçlü ve ihracata dayalı üretim yapan gelişmiş bir imalat sanayi mevcuttur. Yatırımlardaki artış ülkemizin üretim kapasitesini artırırken bir yandan da istihdamın artmasını ve başta sanayi hasılası olmak üzere GSYH’nın artmasını beraberinde getirmektedir. 2000 yılında GSYH içinde %18,7 olan imalat sanayinin payı, 2021’de %22’ye yükselmiştir.

Üretim kapasitesindeki sağlanan artışlar ülkemizin küresel pazardaki rekabet gücünün de kalıcı şekilde artmasını teşvik etmektedir. 2016 yılı itibarıyla Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay %0,90 iken bu pay 2020’de %0,98, 2021’de ise %1,05 olarak gerçekleşmiştir. Dünya ihracatında Türkiye ülkeler arası sıralamada 2016 yılında 31. sırada yer alırken 2021 yılında 29. sıraya yükselmiştir.

Türkiye imalat sanayiinde sağlanan yapısal dönüşümler gerek üretimde gerekse ihracatta başta otomotiv, ana metal sanayi olmak üzere makine ve ekipman sektöründe de önemli bir üretim merkezi olmasını sağlamıştır. Türkiye; Avrupa’da ham çelik ve beyaz eşya üretiminde birinci, otomotiv üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır.

İmalat sanayii ihracatı sanayi sektörü ihracatının %98’ini oluştururken Türkiye toplam ihracatının da %94 gibi önemli kısmını teşkil etmektedir. Başta otomotiv sektörü olmak üzere ana metal, giyim eşyası, gıda ve tekstil ürünleri imalatı sektörlerinde sağlanan rekabet gücü küresel ihracat pazarında Türkiye’nin önemli bir aktör olmasını da beraberinde getirmiştir. Rekabet gücünde sağlanan gelişmeler Türkiye’nin sanayi ihracatının da son 20 yılda yaklaşık olarak 7 kat oranında artmasını sağlayarak ihracat seviyesini 213 milyar USD’ye ulaştırmıştır.

İhracatta ilk sırayı ana metal sanayi alırken bunu sırasıyla otomotiv, giyim eşyası, gıda ve tekstil ürünleri izlemektedir. Bu beş sektör imalat sanayi ihracatının %50’sini oluşturmaktadır.

Türk sanayisi, gelişmiş ülkelerin tedarik ve değer zincirlerinde önemli bir yere sahiptir. İhracatın %41’i Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken %6,5’i de ABD’ye yapılmaktadır.

Türkiye sahip olduğu 333 organize sanayi bölgesi, 25 endüstri bölgesi, 92 teknopark ve 18 adet serbest bölge kapasitesi ile sanayi ürünleri üretiminde önemli bir merkez olma özelliğini koruyacaktır.
Çelik Sektörü
2021 yılında ham çelik üretimi, bir önceki yıla kıyasla %12,71 artışla 40,36 milyon tona çıkarak, tüm zamanların en yüksek üretim miktarına ulaşmıştır. Elektrik ark ocaklı tesislerde üretim %16,6 oranında artışla 28,9 milyon tona, entegre tesislerde %3,9 artışla 11,5 milyon tona yükselmiştir. Üretimdeki bu artışla birlikte Türkiye, dünya ham çelik üretim sıralamasında, 7. sıradaki yerini korumuştur.