YÖK Destek Bursu (Lisans)
YÖK tarafından, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimi ile refahı için önemli olan alanlara öncelik tanımak suretiyle belirlenen devlet üniversitelerindeki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere 2016-2017 eğitim öğretim yılından beri destek bursu verilmektedir.
100/200 YÖK Doktora Bursu
Öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı 2016-2017 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi itibarı ile başlatılmıştır. Program kapsamında her çağrı döneminde Başkanlığımız tarafından belirlenen/revize edilen 100 öncelikli tematik alanda, devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrenciler desteklenmektedir.
Yabancı Uyruklu Öğrencilere Verilen Burslar
YÖK’ün iş birliği ve/veya mutabakat zaptı imzaladığı ülkeler öncelikli olmak üzere, YÖK tarafından belirlenecek yurt dışındaki ülke ve yükseköğretim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Dili programlarında öğrenim gören ve bulunduğu ülkenin vatandaşı olan lisans öğrencilerine yönelik bir burs programıdır.
YÖK Türkoloji Bursu
YÖK tarafından, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimi ile refahı için önemli olan alanlara öncelik tanımak suretiyle belirlenen devlet üniversitelerindeki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere 2016-2017 eğitim öğretim yılından beri destek bursu verilmektedir.
Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı
Bu program kapsamında ilk olarak, 2006 ve sonrasında kurulmuş olan üniversitelerin, bulundukları ilde/bölgede yürütecekleri faaliyetler ile bölgesel kalkınmada aktif rol oynamalarını amaçlayan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı başlatılmıştır. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma çalışmalarının ikinci adımı olan Araştırma Üniversiteleri Programında ise, köklü üniversitelerin araştırma odağında misyonlarının farklılaştırılmasıyla küresel anlamda daha rekabetçi bir yapı kazanmaları amaçlanmıştır.
Engelsiz Üniversite Ödülleri
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak engellilerin sağlık ve bakımdan kaynaklanan sorunlarının yanında, eğitim, sosyal ve kültürel sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler kapsamında, 2018 yılında ilki verilen Engelsiz Üniversite Ödülleri, üniversitelerimizi fiziksel mekânlarda, eğitimde ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilir kılmak için özendirici, teşvik edici olmuş ve pek çok üniversitemiz bu konuda komisyonlar oluşturarak çalışmalarına hız kazandırmıştır.
Üstün Başarı Ödülleri
Yükseköğretimin misyonuna uygun, özgün, yenilikçi ve üstün nitelikli her türlü bilimsel araştırma ve çalışmalar ile gerçekleştirilen bilimsel etkinlikler, desteklenen ve/veya yürütülen bilimsel araştırma-geliştirme projeleriyle ilgili çalışma ve uygulamaları teşvik etmek üzere, YÖK tarafından Bireysel, Kurumsal ve Özel Alan olmak üzere YÖK Üstün Başarı Ödülleri verilmektedir.
Doktoralı Genç Araştırmacılar için
Yabancı Dilde Bilimsel Metin Yazma Programı
Bu programla genç bilim insanlarının uluslararası dergilerde yabancı dilde yayın yapma becerilerini geliştirmek ve Türkiye’de yapılan bilimsel araştırmalarını uluslararası düzeyde daha görünür kılmak için öğretim elemanlarımızın yabancı dilde akademik yazma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Yükseköğretimde Büyük Veri Projesi
Ulusal ve uluslararası düzeyde Türk Yükseköğretimine önemli ivmeler kazandırması hedefiyle 2022 yılının Mayıs ayında Büyük Veri Projesi başlatılmıştır. İTÜ, ODTÜ, Atatürk Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olmak üzere toplam 8 üniversitenin pilot üniversite olarak belirlendiği projede Türkiye’de uygulamaya konulan Dijital Dönüşüm Projesi’nin ileri aşamalarının üniversitelerde uygulanması amaçlanmaktadır.
Akademik Hareketlilik Projesi
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından; öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi desteği sağlamak, üniversiteler arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencileri favrklı üniversitelerden öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla geliştirilmiştir.