Loading...

TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ

T
ürkiye’de yükseköğretim sistemi, lise mezunu öğrencilerin yükseköğrenim düzeyinde eğitimlerine devam ederek mesleki ve akademik beceriler edinmelerine olanak sağlamaktadır. Yükseköğretim kurumlarında yürütülen ön lisans ve lisans programlarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, yılda bir kez yapılan sınav sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.

2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibarıyla Türkiye’de 129’u devlet, 75’i vakıf üniversitesi ve 4’ü bağımsız vakıf meslek yüksek okulu olmak üzere toplam 208 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. 2021-2022 öğretim yılında, açıköğretim dahil olmak üzere, yükseköğretim gören toplam öğrenci sayısı 8.296.959, toplam öğretim elemanı sayısı ise 184.702’dir.
Yükseköğretim
Ortaöğretime dayalı ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim veren ve en üst seviyeli insan gücü ile bilimsel araştırma alanlarına yönelik eleman yetiştirmeyi amaçlayan eğitim sistemidir. Yükseköğretimde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim yapılmaktadır. 
Yükseköğretim Kurumları
Üniversiteler ile kendilerine bağlı fakülteler, yüksek-okullar, konservatuarlar, meslek yüksekokulları, enstitüler ve uygulama-araştırma merkezleri ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın ve kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından kurulan meslek yüksek okullarıdır.
Ön Lisans
Ortaöğretimden sonra ve en az dört yarıyıllık programı tamamlamanın akabinde verilen derecedir. Belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan, uzaktan eğitim seçeneklerinin de mevcut olduğu program türüdür.
Lisans
Ortaöğretimden sonra ve sekiz yarıyıllık eğitimi tamamladıktan sonra verilen derecedir. Diş hekimliği, veterinerlik ve eczacılık bölümleri için eğitim süreleri on yarıyıl iken, tıp için on iki yarıyıldır. Bu dört alanda kazanılan yeterlilikler yüksek lisans derecesine eş değerdir.