Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem, sel, kuraklık, kıtlık, yangın ve iç karışıklıklar gibi afet ve acil durumlardan etkilenen insanlara yardım etmek üzere insani yardım çalışmaları gerçekleştirmiştir. AFAD, 2009-2022 yılları arasında Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvador, Ekvador Ginesi, Endonezya, Etiyopya, Fiji Cumhuriyeti, Filipinler, Filistin, Gambiya, Gine, Gueatemala, Güney Sudan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Irak, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kamerun, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kosova, Kuzey Makedonya, Laos, Liberya,Libya, Lübnan, Madagaskar, Malezya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Özbekistan, Pakistan, Panama, Rusya, Saint Vincent Ve Grenadinler, Somaliland, Senegal, Sırbistan, Sierra Leone, Somali, Sudan, Suriye, Şili, Tacikistan, Tunus, Uganda, Ukrayna, Vanuatu, Vietnam ve Yemen olmak üzere 5 kıtada toplamda 70 ülkeye insani yardım ulaştırmıştır.
AFAD, insani yardım çalışmalarına Dünya’nın her bölgesinde dil, din, ırk ya da cinsiyet ayrımı gözetmeksizin devam ederken, akut krizlerin olduğu bölgelerde insani yardımları kesintisiz devam ettirmektedir.
Myanmar’da yerlerinden edilerek Bangladeş’e göçe zorlanan Arakanlı Mülteciler için AFAD Başkanlığı Bangladeş’in Cox’s Bazar ilinde faaliyetlerini 2017 yılından bu yana devam ettirmektedir. AFAD Başkanlığı Arakanlı Mülteciler için şu ana kadar 5.959 barınak ve bir sahra hastanesi inşa ettirmiştir. 3.500 m2 toplam alana sahip hastane; bekleme alanı, triyaj, laboratuvar, röntgen bölümü, eczane, poliklinikler, yatan hasta servisi, ameliyathane bölümleriyle ve 85 personeliyle bölgenin en teşekküllü hastanesidir.
Filistin’de uzun süredir devam eden İsrail işgali hasebiyle ortaya çıkan acil gıda ihtiyacını teskin etmek için AFAD Başkanlığı 2011 yılından bu yana muhtaç halka Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla ekmeklik un gönderimine devam etmektedir.
Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte ortaya çıkan insani yardım ihtiyacı sonrasında AFAD Başkanlığı hızla aksiyon alarak krizin ikinci gününde Romanya-Siret Sınır Kapısı’na ulaşarak insani yardım çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra yardım faaliyetlerini Ukrayna içerisinde Lviv’de ve Romanya Siret Sınır Kapısı’nda devam ettirmiştir. AFAD Başkanlığı eş güdümünde insani yardım tırları Ukraynalı mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin insani yardım ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ukrayna’ya ve Moldova’ya sevk edilmiştir. Ayrıca savaştan etkilenen halka kuru gıda yardımı ve Lviv’e konuşlanan mobil mutfak tırı ile sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirilmiştir.