T
ürkiye’de ulaşım ve iletişim alanlarında 2003-2021 döneminde yapılan toplamda 172,3 milyar dolarlık yatırım sayesinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya 520,1 milyar dolar, üretime 1 trilyon 79 milyar dolar ve istihdama 17,9 milyon kişi katkı sağlanmıştır.
Bu dönemde “hayat-hayal ikilemi”, “hayat-hayal bileşkesi”ne dönüşmüştür.
Birbiri ardına hayata geçirilen dünya çapındaki projeler; Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmesini sağlamıştır.
Ulaşım ve iletişim alanlarında hâlihazırda 500’ü ana proje olmak üzere, toplam 3.111 proje bulunmaktadır.
Türkiye; değişen, dönüşen ve gelişen dünya standartlarını belirleyen ülkelerden biri haline gelmiştir.
“Dijitalleşme, mobilite, lojistik” eksenli politikalar, gelecek projeksiyonlarında önemli yer tutmaktadır.
Modlar arası entegrasyon; insan, yük ve veri taşımacılığında eşitlik ve dengeyi sağlamak açısından önem arz etmektedir.
Ulaşım ve iletişim alanlarında 2022-2053 döneminde yapılması planlanan toplamda 197,9 milyar dolarlık yatırım sayesinde toplam Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya 1 trilyon 8 milyar dolar, üretime 1 trilyon 935,9 milyar dolar ve istihdama 27,7 milyon kişi katkı sağlanması beklenmektedir.
Türkiye, bölgesel bağlantısallığın geliştirilmesine büyük önem atfetmekte, bu amaçla çeşitli girişimlere öncülük etmekte ve destek vermektedir. Bu çerçevede, “Hazar Geçişli Doğu Batı Uluslararası Orta Koridor” girişiminin belkemiğini oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı' nın resmi açılışı 30 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Faaliyete geçtiği tarihten itibaren bu hattan net 1 milyon tondan fazla yük taşınmıştır. Ülkemizin son 10 yılda hayata geçirdiği Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü bölgesel bağlantısallığın artırılmasına katkı sağlayan büyük projeler arasında yer almaktadır.
Demir Yolu