Loading...

İSTANBUL HAVALİMANI PROJESİ

İ
stanbul Havalimanı projesinin 03.05.2013 tarihinde Yap-İşlet-Devret modeli ile ihalesi gerçekleştirilmiştir. İstanbul’un Karadeniz kıyısında 76,5 milyon m2 alanda yapımına başlanan projenin, 4 etapta gerçekleşmesi planlanmıştır. 01.05.2015 tarihinde yer teslimi yapılarak yatırım dönemi başlatılan projenin 1. Etap 1. Fazı 29.10.2018 tarihinde gerçekleştirilen törenle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır. Havalimanının gelişimine büyük katkı sunacak 3. bağımsız paralel pist, hava trafik kontrol kulesi, devlet konukevi ve cami açılışı ise 14.06.2020 tarihinde gerçekleşmiştir.

Şehir merkezinden 35 kilometre mesafede yer alan İstanbul Havalimanı’nda 566 adet check-in, 228 adet pasaport kontrol noktası bulunmaktadır. Bu sayede yolcuların havalimanında uçuş için gerekli işlemlere ayıracağı sürenin en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul Havalimanı 18 bini kapalı ve 22 bini açık olmak üzere toplam 40 bin araç kapasitesine sahip otoparkı ile de diğer havalimanlarından ayrışmaktadır.

Bugün; 120’den fazla ülke, 60’tan fazla başkent, 250’den fazla dış hat noktası, 50 iç hat noktasına ulaşım sağlayan İstanbul Havalimanı’nda 3 saat içinde farklı kıtalardan toplam 146 noktaya uçuş yapılabilmektedir. Toplam 79 hava yolu şirketinin uçuş düzenlediği havalimanından tam kapasiteyle hizmete açıldığında 300’den fazla destinasyona uçuş düzenlenecektir.

Büyük taşınmanın gerçekleştirildiği 06.04.2019’dan 2021 yılsonuna kadar iç hatta 30.521.074, dış hatta 81.752.236 olmak üzere toplamda 112.273.310 yolcu trafiği gerçekleştirilmiştir.
Havalimanının tüm etapları tamamlandığında;
Toplamda yaklaşık 2 milyon m2 kapalı alanlı, yıllık yolcu kapasitesi 150-200 milyon olan, yolcu köprülü ve aralarındaki ulaşım raylı sistem bağlantısı ile sağlanacak olan terminal binaları,
Insert your text here
6 adet pist,
Paralel taksi yolları,
Yaklaşık 6,5 milyon m2 büyüklüğünde apron,
VIP binası,
Kargo ve genel havacılık terminalleri,
Devlet konukevi,
Yeterli kapasiteye sahip açık ve kapalı otoparklar,
Teknik blok ve kuleler,
İtfaiye, garaj binaları, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleri gibi tüm havalimanı destek binaları,
Hastane, otel, ibadethaneler, müze, konferans ve sergi salonları vb. sosyal tesisler,hizmete girmiş olacaktır.
İstanbul Havalimanı
Proje Kazanımları:
10.247.000.000 € yatırım bedeli ve idareye ödenecek 22.152.000.000 € + KDV kira bedeli ile toplamda 32.399.000.000 €’ya ulaşan bu rakam, havacılık sektörüne kazandırılacaktır.

Özellikle Türkiye ekonomisinin kalbi konumunda bulunan İstanbul, 3.000 km yarıçaplı uçuş mesafesi içerisinde yer alan Avrupa, Asya ve Afrika’daki ülkelere durmaksızın uçuş yapma imkânı sağlamaktadır.

İstanbul, Türkiye'nin ekonomik açıdan en önemli kentidir. Türkiye'de en çok istihdam sağlanan, hizmetler sektörünün en gelişmiş olduğu bu kentte yapılacak yeni ve daha iyi bir havalimanı, oluşturacağı katalitik etkilerle havacılık sektörü ile ileri ve geri bağlantısı olan tüm sektörleri olumlu etkileyecektir.

Modern bir havalimanında olması gereken tüm tesisleri içeren, havacılık sektörünün tüm konforuna haiz, Avrupa’nın en büyük havalimanı İstanbul’da hizmete girmiş olup önemli bir hub konumundadır.

Havalimanı projesi; kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu, engelsiz ve yeşil havalimanı olarak gerçekleştirilmiştir.

Havalimanı-şehir bağlantısını sağlayacak ulaşım modları (karayolu, deniz yolu ve raylı ulaşım) havalimanı projesi ile eş zamanlı olarak yürütülmektedir.

Otel, yeme-içme ve alışveriş alanlarıyla; müze, kütüphane, cami ve meslek lisesiyle; her dönemde aktif, yenilikçi ve toplumun nabzını tutan etkinlikleri ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla; gençlere sunduğu “Youth Lounge” ile ve aile/çocuk dostu alanlarıyla; güçlü altyapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyimi ile sadece havacılık operasyonu yapan bir merkez olmanın çok ötesinde bir konumda yer almaktadır.

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından verilen 16. ACI Europe Ödülleri kapsamında, “Dijital Dönüşüm Ödülüne” layık görülen İstanbul Havalimanı, dijital dönüşüm dalında “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” unvanına kavuşmuştur. 17. ACI Europe Ödülleri’nde ise 40 milyon yolcu üzerinde kategorisinde “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ve “Erişilebilir Havalimanı” ödüllerine layık görülmüştür.. Tasarım aşamasından itibaren oluşturduğu erişilebilirlik kültürü ve engelsiz havalimanı konseptiyle ve terminalde hem kara hem hava tarafında oluşturduğu özel yolcu hizmet noktaları, görüntülü çağrı merkezi, sesli adımlar, yetişkin alt değiştirme odaları gibi farklı hizmetleriyle dikkati çekmiştir.

İstanbul Havalimanı, dünya havacılık sektörünün prestijli yayınları arasında gösterilen “Air Transport Awards” ödüllerinde 2021 ve 2022’de üst üste “Yılın Havalimanı” seçilmiştir.
Asma köprülerin büyüklükleri, esas olan ana açıklıkları ile belirlendiğinden, bu kritere göre Dünya’nın 1’nci en büyük orta açıklıklı asma köprüsüdür.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler
New York merkezli, dünyaca ünlü Travel and Leisure Dergisi’nin “World’s Best Awards 2021” anketinde “Dünyanın En İyi 10 Havalimanı” sıralamasında ikinci olmuştur.

Dünyanın en önemli yayın gruplarından Conde Nast’ın; lüks seyahat konusunda otorite sayılan, gezginlerin kılavuzu ve ilham kaynağı olan seyahat ve yaşam dergisi Condé Nast Traveler’ın “Okuyucuların Seçimi” anketi de İstanbul Havalimanı’nı 2021’de dünyanın en iyi ikinci havalimanı olarak ilan etmiştir.

2020 yılında, uluslararası alanda en önemli havacılık kuruluşlarından Skytrax’in değerlendirmesine göre “5 Yıldızlı Havalimanı” unvanına layık görülen İstanbul Havalimanı, salgına karşı aldığı önlemler sayesinde de “5 Yıldızlı COVID-19 Önlemli Havalimanı” derecelendirmesinin sahibi olarak her iki unvanı aynı anda alan dünyadaki iki havalimanından biri olmuştur.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ve uluslararası standartlar doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İstanbul Havalimanı, 2020 yılında İstanbul Havalimanı’ndaki ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgelendirme çalışmalarını başarıyla tamamlayarak, uluslararası belgelendirme kuruluşu İngiliz Standartları Enstitüsü (British Standards Institution) tarafından sertifikalandırılmıştır.
Hava Trafik Kontrol Kulesi

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.