Bu kapsamda sivil toplum alanında yapılan bu reformların bir sonucu olarak ortaya çıkan hem nicelik hem de niteliksel gelişmeye uygun bir teşkilatlanma yapısı oluşturmak maksadıyla, 13.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile misyonunu tamamlayan Dernekler Dairesi Başkanlığı kapatılmış ve yerine Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
Türkiye'de sivil örgütlenmenin önemli bir bileşeni ise geçmişten günümüze tarihsel arenada önemli yeri olan vakıflardır.
Vakıflar, tarih boyunca hangi amaçlarla kurulmuş olurlarsa olsunlar, İslâm ve Türk dünyasında birbirinden önemli çok çeşitli hizmetleri üstlenerek, günümüzde modern devletin yapmakta olduğu çok sayıda kamusal görevi yüzyıllarca başarıyla yerine getirmişlerdir. Vakıflar, aynı zamanda, servetin zengin kesimlerden toplumun daha fakir kesimlerine doğru akışını önemli ölçüde gerçekleştirerek sosyal dengelerin kurulmasında ve sosyal bütünleşmenin sağlanmasında, içtimaî barışın sürekliliğinde, sınıf çatışmalarının önlenmesinde, kamunun hizmet taleplerinin yerinde karşılanmasında, siyasî ve ekonomik istikrarın sağlanmasında da merkezî yönetimlerin en büyük yardımcıları olmuşlardır.
Vakıflar, yüzyıllardır Anadolu topraklarında etkisini sürdüren güçlü ve köklü kurumlardır. Vakıf kültür ve medeniyeti; bu topraklar üzerinde filizlenmeye başladığı dönemden beri tüm canlılara hizmet etmeyi amaçlamış, başta hayırseverlik olmak üzere yardımlaşmak, iyilik yapmak, paylaşmak, adalet ve hakkaniyet gibi her toplum tarafından kabul gören evrensel değerler üzerine inşa edilmiştir. Bunlar insanlığı daha yüksek bir kültür ve medeniyet seviyesine çıkarmakta öncelikli değerlerdir. Bu değerler ışığında Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıfların toplumsal ve vicdani sorumluluk bilinciyle faaliyetlerini yürütmelerini sağlamaktadır.
Türkiye’de sivil toplum kuruluşları, uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve ulusal mevzuat ile güvence altına alınmıştır. Her geçen gün artan dijitalleşme çalışmaları neticesinde sivil toplum kuruluşları, kültürel, eğitim, sağlık, mesleki dayanışma ve hak savunuculuğu gibi pek çok farklı alanda ortak menfaatleri doğrultusunda özgürce faaliyetlerine ulusal ve uluslararası mecralarda devam etmektedirler.