Selçukluların Ön Asya’daki uzantıları Anadolu ve Ortadoğu’da egemenliklerini sürdürürken, 13. yüzyılın başlarında Orta Asya’da Harezmşahlar ve Karahanlı ülkesinde Moğol İstilası başlamıştı. Cengiz İstilası ile tüm Orta Asya Moğol egemenliğine girdi. Cengiz ve oğulları döneminde sağlanan Orta Asya siyasi birliği fazla uzun sürmedi. Moğol İmparatorluğu sahasında 14. yüzyılda kurulan önemli devletlerinden biri de Timurlulardı (1370-1507). Bu devlet Moğol bakiyesi Çağatay hanlıklarından birinin başında olan Timur tarafından Türkistan coğrafyasında kuruldu. Timur, 35 yıl gibi kısa bir sürede devletini, sınırları Volga Nehri’nden Ganj Nehri’ne, Tanrı Dağları’ndan İzmir ve Şam’a kadar uzanan bir imparatorluk hâline getirdi. Ölümünden sonra imparatorluk parçalandı. Sadece Hüseyin Baykara, Horasan’da tutunabildi. Başkent Herat, Türk tarihinin önemli kültür merkezlerinden biri hâline geldi. Türk şairi ve devlet adamı Ali Şir Nevai burada yetişti.
Cengiz İmparatorluğu’nun ortadan kalkmasından sonra Orta Doğu ve Ön Asya’da Oğuz boylarının yayıldığı coğrafyalarda bölgesel beylikler kurulmaya başladı. Bu bağlamda Oğuzların Yıva, Yazır, Döğer ve Avşar boylarından oluşan Karakoyunlu Türkmen grubu, Erbil-Nahçıvan arasında Karakoyunlu Devleti’ni kurdu (1380-1469). Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf, Timur’un baskısı karşısında Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Bayezid’e sığınmak zorunda kaldı. Bu da Ankara Savaşı’nın nedeni sayıldı. Savaştan sonra devletini 1406’da yeniden kurarak; Mardin, Erzincan, Bağdat, Azerbaycan, Tebriz, Kazvin ve Sultaniye’yi topraklarına kattı. Kara Yusuf’un ölümünden sonra ülkede karışıklıklar çıktı. Cihan Şah ülkeyi yeniden birleştirmeyi başardıysa da Akkoyunlu Hakanı Uzun Hasan’a Mardin’de yenilerek Akkoyunluların egemenliğine girdi.
Yine Oğuz boylarından oluşan Akkoyunlu Türkmenleri, Diyarbakır bölgesinde Akkoyunlu Devleti’ni kurmuşlardı (1350-1502). Asıl kurucusu Kara Yülük Osman Bey olan topluluk, en parlak yıllarını Uzun Hasan döneminde yaşadı. Fakat Uzun Hasan’ın Fatih Sultan Mehmed ile yaptığı Otlukbeli Savaşı’nı (1473) kaybetmesiyle devletin birliği sarsıldı ve bir süre sonra da ortadan kalktı.
Akkoyunlu Devleti’nin içinde bulunduğu karmaşadan yararlanan Şah İsmail, İran’da dağınık hâlde bulunan Türkmenleri bir araya getirerek Safevi Devleti’ni kurdu (1501). Katı bir Şiilik politikasıyla ülkesinin sınırlarını genişleten Şah İsmail, Anadolu’yu da egemenlik altına almaya niyetlenince Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim ile Çaldıran’da karşı karşıya geldi ve ağır bir yenilgiye uğradı (1514). Şah İsmail’den sonraki tüm Safevi hükümdarları Osmanlılarla yapılan her mücadeleyi kaybetti. Safevi Devleti, Nadir Şah’ın Avşar Devleti’ni kurmasıyla kesintiye uğradı ve 1760’ta resmen son buldu.
Ali Şir Nevai
Fatih Sultan Mehmet
Osmanlı İmparatorluğu’nun
En Geniş SınırlarıOrta Asya’da ise Timurluların egemenliğinde Semerkant, Hive, Taşkent, Buhara ve Herat başta olmak üzere Türkistan coğrafyasının önemli kentleri ekonomik ve kültürel gelişmelerin merkezi hâline geldi. Timur devletinin parçalanmasından sonra çeşitli hanedanlıklar tarafından bölgesel hanlıklar kuruldu. Bu hanlıklardan en önemlileri Hive Hanlığı (1512-1920) ile Hokant ve Buhara hanlıkları oldu.
Orta Asya’nın güneyinde, Gazneliler döneminden beri Türk-İslam kültürü ile tanışan Hindistan coğrafyasında ise Türkçe yazdığı “Vekayi (Bâbürname)” adlı eseriyle ün yapan Timur hanedanından Zahirüddin Bâbür, Bâbür İmparatorluğu’nu kurdu (1526).
Ölümünden sonra hükümdar olan oğulları Hümayun ve Ekber zamanlarında devlet sınırları daha da genişletildi ve Hindistan Yarımadası’nın büyük bir bölümü tek yönetim altında birleştirildi. Şah Cihan adıyla hükümdar olan Hürrem devrinde, siyaset ve sanat alanlarında en parlak dönem yaşandı. Agra’da dünyanın en güzel mimari eseri sayılan “Tâc Mahal” inşa edildi. Bu eserin inşası için Osmanlı Devleti’nden mimarlar gönderildi.
1. Alemgir’in ölümünden sonra başlayan iç karışıklıklar 2. Bahadır Şah zamanına kadar sürdü. 1858 yılında çıkan bir isyanı bastıran İngilizler, Hindistan’ı İngiltere topraklarına kattılar.
Osmanlı İmparatorluğu (1299-1923)Osmanlı Devleti, Bursa, Bilecik ve Eskişehir bölgesinde yaşayan Oğuz boylarının temsilcisi olarak Selçuklu Uç Beyi olan Osman Bey tarafından kuruldu. Osman Bey, uçtaki Oğuz beylerinin oy birliğiyle başa geçti ve Batı Anadolu’daki Türk beyliklerini birleştirerek bölgede kısa sürede barışı sağladı. Osmanlı Beyliğinin sınırları kısa sürede Rumeli’yi de içine alacak şekilde genişledi. Osmanlılar, Orhan Gazi ile Sultan 1. Murad zamanında Balkanların önemli bir bölümüne hakim oldu.
Orhan Gazi
Kanuni Sultan Süleyman