M
illetlerin millet kalabilme ve devlet olabilme gayretiyle, dini inanışların da etkisiyle birlik ve beraberlik için yapılan fedakârlıkların anlam ve önemini vurgulayan birtakım günler meydana gelmiştir.
Millet olarak kutladığımız milli ve dini gün ve bayramlarımızdan milli olanı genelde, savaştan, felaketten sonra barışa ve huzura çıkma günleri olarak tarihte yerini almış ve kutlanmıştır. Bu tür günler millet olarak toplumsal dinamikleri besleyen ve insanları birbirine yaklaştıran günlerdir. Milli birlik ve beraberlik duygu ve düşüncelerinin pekiştiği, toplumsal uzlaşının gün yüzüne çıktığı günlerdir.
Tarihin her döneminde kazanılan yeni ve eski zaferler, özellik arz eden tarihi olayların yıl dönümleri, hükümdarların tahta çıkmaları, mevsimlerin başlangıcı, tohumların yere atılması veya ilk ürünün alınması gibi önemli anlar ile 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim, 15 Temmuz gibi toplumun kaderini değiştiren günler de bayramlara konu olmaktadır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’da başlattığı direnişin destekleyicisi olarak Türk milletinin bağımsızlığını ve milletin iradesini temsilen 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini (TBMM) açmıştır. Atatürk, bu günü geleceğin mirası olarak gördüğü Türk ve dünya çocuklarına armağan etmiştir.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
Türk tarihinde önemli günlerden biri de 19 Mayıs 1919’dur. Atatürk’ün İstanbul’dan yola çıkarak Samsun’a ayak bastığı bu gün Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten itibaren vatanın savunmasında gerekli olan Türk direnişi Anadolu’da organize edilmeye başlanmıştır. Türk Kurtuluş Zaferinin ilk kıvılcımı kabul edilen 19 Mayıs günü her yıl Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.
30 Ağustos Zafer Bayramı
Kurtuluş Savaşı’nda Türk askerinin kahramanlıklarla kazandığı en büyük ve şanlı savaş olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nı zaferle nihayete erdiren bu savaş, her yıl Zafer Bayramı olarak törenlerle kutlanmaktadır.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Kurtuluş Savaşı’nın ardından yeni kurulan modern Türkiye’nin yönetim biçimi 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet olarak ilan edilmiştir. Her yıl 29 Ekim Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü olması nedeniyle törenlerle kutlanmaktadır.