Sağlık ve Seyahat Hizmetleri
Sağlık turizmi, Türkiye medikal sektörünün gelişmiş potansiyeli, kalifiye iş gücü, Türk insanının yüksek girişimci ruhu ve üstün misafirperverliği de göz önüne alındığında, Türkiye için 2012 yılından itibaren hedef hizmet ihracatı sektörlerinden birisi konumundadır. 2012 yılından 2022’ye kadar geçen bu süreçte Türkiye’ye gelen sağlık turisti sayısı yaklaşık 6 kat artmıştır. Vizeye tabi sağlık turistlerine yaklaşık üç günde vize alabilme kolaylığı, komplikasyon sigortası uygulamasıyla sağlanan sağlık turisti güvencesi, uçak bileti desteği ve Ticaret Bakanlığının diğer destekleri ve yoğun girişimleriyle gerek hizmet sunum altyapısının geliştirilmesi gerek ülke algısının sağlamlaştırılması gerekse sektörel tanıtım gücünün artırılması yoluyla Türkiye’nin sağlık turizminde dünyada başat ülkeler arasında olma amacı benimsenmiştir.
Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri
Türk müteahhitlerin dışa açılma hamlesi 1972 yılında Libya’da iş üstlenilmesiyle başlamış olup 2002 yılına kadar yurt dışında toplamda 50 milyar dolarlık iş üstlenilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. 2002’den günümüze kadar büyük bir atılım yapan Türk müteahhitlik firmaları, toplamda 400 milyar dolarlık iş üstlenilmesi ve senelik 30 milyar dolardan fazla iş hacmi sağlama başarısını göstermiştir. Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2021 yılında yurt dışında 30,7 milyar dolar değerinde 425 proje üstlenilmiştir. Bu başarıda Türk müteahhitlik firmalarının diğer ülke firmalarına nazaran sahip olduğu teknik yeterlilik ve sunduğu kaliteli hizmet belirleyici olmuştur. Türk müteahhitlik firmaları, faaliyet gösterdikleri ülkelerde metro, havaalanı, baraj gibi prestij projelerini tamamlayarak Türk yatırımcısına olan güven ve itibara katkıda bulunmuştur. Hâlihazırda 131 ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhitlerin üstlendiği projelerin ağırlıklı olarak dağılımı; BDT %46,0 (210,5 milyar dolar), Ortadoğu %24,9 (113,9 milyar dolar), Afrika %17,8 (81,4 milyar dolar – Sahra-altı Afrika %5,5, Kuzey Afrika %12,2) olarak gerçekleşmiştir. Uluslararası kabul gören ENR’ın En Büyük 250 Yurt Dışı Müteahhitlik Firması Listesi’ne göre Türkiye, 2021 yılında 40 firması ile firma sayısı itibariyle Çin ve ABD’den sonra 3. sırada, projelerden elde edilen gelirler bazında ise 8. sırada yer almaktadır.
Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler
Türk dizilerinin popülaritesi, özellikle 2007 yılından itibaren gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleriyle birlikte ülke sınırlarının ötesine geçerek küresel çapta bir pazara ulaşmıştır. Günümüz itibariyle dünyada 150’den fazla ülkeye ihraç edilmekte olan Türk dizileri 700 milyonu aşkın izleyiciyle buluşmaktadır. Söz konusu başarının neticesinde Türkiye, bugün dizi ihracatında dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra ikinci sıraya konumlanmış durumdadır. Dizi ihracatımızın yarıya yakını kültürel olarak yakın olduğumuz Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerine gerçekleşmektedir. Bu durumuyla dizi sektörü, doğrudan tanıtım yapması hasebiyle gıda, mobilya, halı, tekstil ve mücevherat gibi kalemlerde mal ihracatımızı; turizm, gastronomi, gayrimenkul, sağlık turizmi gibi kalemlerde de hizmet ihracatımızı destekleyen bir hizmet sektörü kalemi haline gelmiştir. Öte yandan Türkiye’nin animasyon sektörünün pazar hacminden almış olduğu pay oldukça sınırlı olmakla birlikte çok ciddi bir potansiyele sahip olduğu gözlenmektedir. Animasyon sektörünün Ticaret ve Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle oyun ve dizi sektörüne yakın bir ihracat payına ulaşabileceği düşünülmektedir.
Eğitim ve Yenilikçi Hizmetler
Eğitim sektörü ekonomiye olan doğrudan ve dolaylı katkılarının yanı sıra bir kamu diplomasisi aracı olarak görülmesi sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemle ele alınmaktadır. UNESCO tarafından yayımlanan uluslararası öğrenci verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de eğitim hizmeti alan uluslararası öğrenci sayısı 154.505 kişi olup 2019 yılındaki dünya öğrenci hareketliliğinden %2,5 pay almıştır. Ülkemiz uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda başarısını artırarak sürdürmekte olup 2021 yılı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) istatistiklerine göre uluslararası öğrenci sayımız 224.048’e ulaşmış durumdadır. Aralarında eğitim sektörünün de yer aldığı hizmet sektörlerine özgü devlet yardımı programlarının Ticaret Bakanlığınca uygulanmaya başlandığı 2012 yılı (31.170) ile 2021 yılı (224.048) verileri karşılaştırıldığında 7 kattan fazla bir artış elde edildiği görülmektedir. Uluslararası öğrencilerin gerek öğrenim bedeli gerekse ulaşım, konaklama, yeme ve içme gibi yaşam maliyetlerinden oluşan toplam ekonomik katkısı ülkemiz hizmet ihracatı açısından son derece önemlidir. Yapılan çalışmalara göre eğitim hizmetleri ihracatının 2020 yılında 1,1 milyar ABD doları, 2021 yılında 1,3 milyar ABD doları seviyesinde olduğu değerlendirilmektedir.