Loading...

CUMHURBAŞKANLIĞI MİLLET KÜTÜPHANESİ

C
umhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Cumhuriyet tarihinde Cumhurbaşkanlığı makamınca kurulan en büyük kütüphane, kültür ve sanat mekânı olarak 20 Şubat 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile bilim insanı, akademisyen ve kültür/sanat camiasından yaklaşık iki bin beş yüz davetlinin katıldığı törenle hizmete açılmıştır.

Kütüphane; mimarî yapısı, koleksiyonu, kültür ve sanat alanları, çağın getirdiği teknolojik imkânlarıyla ülkemizin dünyaya açılan hayat penceresi olmuş, kütüphane ve kütüphanecilik mesleğine yeni bir ivme kazandırmıştır.

Kütüphane, 125 bin metrekare alanda 5.000 kişilik oturma kapasitesi, bilgi kaynakları, hizmetleri ve çağdaş kütüphanecilik anlayışı ile yalnızca bir kütüphane olmanın ötesinde; Yaşam Merkezi, Yaşayan Kütüphane, Kültür ve Sanat Merkezi olarak da her yaştan, her meşrepten, her eğitim ve kültür düzeyinden okuyuculara ve ziyaretçilere hizmet vermek gayesiyle kurulmuştur.

Kütüphane raflarının uzunluğu 201 km olup, birçok ülkeden, çok çeşitli dilde ve konuda 2 milyondan fazla basılı kitap, 13.500 adet basılı dergiye ait 2 milyon sayı, 67 veritabanı, 210 milyonun üzerinde elektronik kaynağa (550.000 e-kitap, 6.500.000 elektronik tez ve 60.000’e yakın e-dergiye ait makale, rapor, vb. ) sahip koleksiyonu ile ulusal ve uluslararası boyutta bilgiye, kitaba, sanata ihtiyaç duyan herkese hizmet verebilmektedir.

Derleme: 3 Haziran 2017 tarihinde Derleme Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Derleme Kütüphanesi statüsüne kavuşmuştur. Bu yönetmelik kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nin derleme koleksiyonu da Kütüphaneye devir olarak alınmıştır.

Kütüphane koleksiyonunun zenginleşmesinde bilim ve kültür insanı, akademisyen, gazeteci, siyasetçi, sanatçı vb. pek çok kişinin bağışları önemli yer tutmaktadır. Bunlardan bazıları:

Mehmet Şevket Eygi, Şefik Can, Cemil Meriç, Abdurrahman Güzel (Prof. Dr.), Ahmet Burak Erdoğan, Ahmet Güner Elgin, Cinuçen Tanrıkorur, Hasan Celal Güzel, Hasan Doğan (Doç. Dr.), İlber Ortaylı (Prof. Dr.), M. Kamil Dürüst- Beste Gürsu, Metin Külünk, Muhsin Mete, Mustafa Sabbagh (Katar), Mustafa Şerif Onaran, Sâman/Hatice Helvacıoğlu, Devlet Bahçeli, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Halit Refiğ, Hüseyin Öztürk, Khalid Hasan Hendawi, M. Es’ad Coşan, Mehmet Genç, Ayşegül Erdemir (Prof. Dr.), Abdurrezzak Muhtar, Ahmet Halim Özgiray, Ali Emre, Beynun Akyavaş, Cevat Ayhan, Dinçer Ural, Efe Süleyman Nergis, Fahri Kasırga, Gönül Tekin, Hacı Yaşar Özen, İbrahim Koca, Korkut Özal, M. Ertuğrul Düzdağ, Musa Çağıl, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Nurten Baykurt, Osman Cem Kazmaz, Peyruze Patır, Sadık Tural (Prof. Dr.), Sertif Parlak, Yakup Köseoğlu, Zarif Zeyrek’dir.

Kütüphanede bulunan bilgi kaynakları çağdaş kütüphanecilik anlayışına göre uluslararası standartlar çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu doğrultuda kataloglamada RDA-Kaynak Tanımlama ve Erişim (Resource Description and Access) kataloglama kuralları uygulanırken, sınıflamada ise hem Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (Library of Congress Classification System) hem de Dewey Onlu Sınıflama Sistemi (Dewey Decimal Classification System) kullanılmaktadır. Açık raf sistemine göre okuyucuların kullanımına sunulan bilgi kaynakları Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemine (Library of Congress Classification System); Kapalı raf sistemine göre kullanımına sunulanlar ise demirbaş numaralarına göre raflara yerleştirilmektedir.

Kütüphanede Cihannümâ Salonu, Araştırma Kütüphanesi, Gençlik Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Süreli Yayınlar Salonunun yanı sıra Eğitim Merkezi ve Atölyeler de yer almaktadır. Kütüphanede bakım, onarım ve restorasyon için Mücellithane ve Şifahane bulunmaktadır. 

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.