Loading...

KORUNAN ALANLAR VE TABİAT VARLIKLARI

Ç
ŞİDB, şehirleri çevresiyle birlikte bir bütün olarak değerlendirmekte, şehircilik faaliyetlerini bütüncül bir yaklaşımla yürütmektedir. Doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra jeolojik mirasları bakımından da son derece zengin olan Türkiye, gelecek nesillerimizin emaneti tüm bu zenginlikleri en doğal haliyle korumaktadır. Şehirleşme, turizm, tarım ve sanayinin bu doğal zenginlikleri baskılamasına müsaade edilmediği gibi uyumlu bir kalkınma modeli içerisinde çalışmalar yürütülmektedir. Öncelikli hedef Özel Çevre Koruma Bölgelerinde; biyolojik çeşitliliğin korunmasına, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin sürdürülebilirlik anlayışıyla yönetilmesine, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşanmasına katkıda bulunmaktır. Bu alandaki çalışmalar bütünleşik alan yönetimi yaklaşımıyla, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde ve çok yönlü bakış açısı ile sektörler arası eş güdümü sağlayarak yürütülmektedir. Ekosistemlerin, türlerin, genlerin çeşitliliği, bunların birbiriyle olan ilişkileri ve bunların değişkenliği biyolojik çeşitlilik olarak tanımlanmaktadır. Bir alanda bulunan bitkiler, hayvanlar ve diğer canlılar biyolojik çeşitliliğin temsilcileridir. İnsanların başta gıda maddeleri gibi temel ihtiyaçları ile ilaç hammaddeleri, kozmetik ve sanayi gibi alanlarda kullanılan hammaddelerin kaynağı biyolojik çeşitliliğe dayanmaktadır.

Ülkemiz coğrafi özellikleri ve iklimsel koşulları bakımından oldukça zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Öyle ki; Avrupa kıtasında 12 bin 500 farklı tohumlu bitki türü varken, dünyadaki sekiz bitki gen merkezinden üçünün kesiştiği tek yer olan Türkiye'de bu sayı 10 binin üzerindedir. Sahip olduğumuz bitki türlerinin 3’te 1’inden fazlası endemiktir. Ülkemizde mantarlar ve mikroorganizmalar hariç, bilinen 37 binden fazla tür bulunmaktadır. Dünya üzerindeki kuş göç yollarından en önemli iki tanesi (Afrika-Avrupa ve Afrika-Asya Göç Yolları) ülkemiz üzerinden geçmektedir. Bundan yola çıkarak ülkemizin biyolojik çeşitlilik açısından tam bir kıta özelliği gösterdiğini söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak biyolojik çeşitliliğin korunması ülkemiz ve tüm dünya açısından hayati önem arz etmektedir. Bu kapsamda ÇŞİDB kendisine verilmiş görevler doğrultusunda biyolojik çeşitliliğin korunması adına gereken tüm çalışmaları yürütmektedir. Biyolojik çeşitliliğin korunması için bilimsel araştırmalar yapılarak farklı statülerde korunan alanlar oluşturulmakta, bu alanlar bilimsel kriterler ışığında yönetilmekte ve korunmaktadır.
Korunan Alanlar
Korunan alanlar, biyolojik çeşitliliğin, doğal ve bununla ilişkili kültürel kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla belirlenen kara, su veya deniz alanlarıdır. ÇŞİDB yetki ve sorumluluğu kapsamında doğal sit alanlarını ve özel çevre koruma bölgelerini belirleyerek yönetmektedir. Korunan alanlar oluşturulmasındaki temel amaç canlıların ve canlı türlerinin korunmasıdır. Bu alanlarda, sevgi çiçeği, sığla ağacı gibi pek çok endemik bitki türü ile Akdeniz foku, deniz kaplumbağaları gibi nesli tehdit altında olan hayvan türleri koruma altındadır. Bunların dışında ÇŞİDB hassas ekosistemleri ve sahip oldukları doğal kaynak değerler kapsamında ender nitelikteki alanları doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgesi statüleri altında korunan alan olarak ilan ederek koruma altına almaktadır.