Loading...

SPOR DİPLOMASİSİ: ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE ORGANİZASYONLAR

G
SB, Türkiye’nin spor diplomasisinde etkinliğini artırmak ve uluslararası imajına katkıda bulunmak için uluslararası ortaklıklarda önemli bir itici güç olma özelliği taşıyan uluslararası kuruluşlarla ilişkilerimizi, temsil ve etkinlik noktasında artan çalışmalarla ve proaktif bir yaklaşımla sürekli geliştirmektedir. Bu bağlamda Bakanlık, uluslararası yeni iş birliği sahaları ve platformlar keşfetmek ve ülkemizin gençlik ve spor alanındaki potansiyelinin küresel ölçekte sergilenebileceği zeminler oluşturabilmek için çabalamaktadır. Türkiye; Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere uluslararası kuruluşların gençlik ve spor alanındaki toplantılarına ve çeşitli etkinliklerine mümkün olan en üst düzey temsille katılmakta ve uluslararası kuruluşların bazı önemli faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Dünya Anti Doping Ajansı (WADA)” Mütevelli Heyeti üyeliğine Avrupa Konseyi’ni temsilen 2022-2024 yılları için seçilmiştir. Dopingle mücadele alanında önemli gündem oluşturan uluslararası toplantıları (UNESCO’nun ev sahipliğinde düzenlenen Sporda Dopingin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi Taraf Ülkeler Konferansı (COP), Avrupa Konseyi’nin himayesinde düzenlenen Dünya Dopingle Mücadele Ajansı Özel Avrupa Komitesi (CAHAMA) Toplantısı vb.) Dopingle Mücadele Ulusal Komisyonu ile iş birliği halinde yakından takip edilmektedir. Buradaki amaç, dünyadaki spor müsabakalarını ve yönetimini ilgilendiren konularda pasif bir uygulayıcı olmak yerine aktif karar alıcı olmaktır.

Bakanlığın “Türk Devletleri Teşkilatı” üye (Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti, Özbekistan Cumhuriyeti) ve gözlemci ülkeleriyle (Macaristan, Türkmenistan) ikili ve kurumsal temasları kesintisiz devam etmektedir. Gençlik ve spor alanında 2016 yılından bu yana dönüşümlü olarak her yıl bakanlar toplantıları düzenlenmekte ve bu toplantılarda önceki yıl gerçekleştirilen ve bir sonraki yıl gerçekleştirilecek iş birliği faaliyetleri görüşülmektedir. Türk Cumhuriyetleri ile gençlik alanında değişim programları, kamplar, festivaller, genç liderler forumları, gençlik platformu, gönüllülük eğitimi, genç girişimciler forumu gibi çeşitli alanlarda faaliyetler her yıl alfabetik sıraya göre farklı ülkelerin ev sahipliklerinde düzenlenmektedir. 2022 yılında Çok Taraflı Gençlik Değişim Programı ve Genç Gönüllüler Eğitim Programı’nın ilk defa ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Cumhuriyetimizin kuruluşunun, bağımsızlığımızın 100. yıl dönümü anısına 2023 yılında Türk Dünyası Gençlik Başkenti Programı ve İkinci Genç Girişimciler Forumu Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecektir. Teşkilatın 6. Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı’na Bursa-İznik’te düzenlenecek olan “Dördüncü Dünya Göçebe Oyunları” marjında Eylül ayı sonunda Türkiye ev sahipliği yapacaktır.

Ülkeler arasında birlikte yaşama kültürünü gösteren geleneksel spor dalları, centilmenlik ve hoşgörüyü merkeze alarak dayanışmanın güçlenmesini sağlamaktadır. Bunun bir örneği olarak Türk kavimlerinin hayatına ve medeniyetine ışık tutmak ve göçebe uygarlık kültürünü yeniden canlandırmak için düzenlenen “Dünya Göçebe Oyunları”, Türk Devletleri Teşkilatı’nın katkılarıyla Kırgız Cumhuriyeti’nde başlatılmış ve ilk üç oyun, Kırgız Cumhuriyeti’nin Çolpan-Ata şehrinde Issık Gölü kıyısında düzenlenmiştir. 3 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Altıncı Zirvesi'nde kararlaştırıldığı üzere Dünya Göçebe Oyunları'nın dördüncüsü, 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’da (İznik) 29 Eylül-2 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecektir. Gelenek, saygı, dayanışma ve barış ilkelerini temel alarak düzenlenecek organizasyonda yetmişin üzerinde ülkenin 2.000’i aşkın sporcu ve yöneticisi ile binlerce vatandaş ağırlanacak ve bu sayede gençlerin ve halkımızın geleneksel spor dallarına teşvik edilmesine katkıda bulunulacaktır.

Bunun yanında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Teşkilatın gençlik ve spordan sorumlu bağlı kuruluşları olan İstanbul’da mukim İslam İşbirliği Gençlik Forumu (İİGF) ve Riyad’da mukim İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) ile yakın iş birliklerimiz devam etmektedir. İİGF ile 2019 yılı Mart ayında imzalanan İş Birliği Protokolü dayanak gösterilerek her yıl İş Birliği Programları üzerinde mutabık kalınarak İslam Dünyası’nın gençlerinin gelişimi ve güçlendirilmesi için çeşitli faaliyetler planlanmakta ve uygulanmaktadır. Bunların arasında gönüllülük ve medya başlıkları altında ev sahipliği yaptığımız Uluslararası Gençlik Kampları öne çıkmaktadır. Her yıl İİGF’nin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi Bakanlığın iş birliği içinde bulunduğu farklı kurum ve kuruluşlarla da çeşitli temalarda uluslararası gençlik kampları gerçekleştirilmektedir. 2019 Gönüllülük yılı etkinliklerimiz çerçevesinde 2019-2020 yıllarında İİGF ile bir de Uluslararası Fotoğraf Yarışması düzenlenmiştir. Yarışmaya dünyanın çeşitli ülkelerinden binin üstünde (1.122) genç, üç binin üstünde (3.186) fotoğraf ile katılım sağlamıştır. Yarışmada dereceye girenler; İzzet Keribar, Cengiz Karlıova, Sami Türkay, Hilaneh Mahmoudi ve Murat Gür gibi fotoğraf dünyasının kıymetli isimlerinden oluşan jüri heyeti tarafından belirlenmiştir. Yarışmanın sergi açılışı ve ödül töreni, İİGF’nin 2020 yılı Eylül ayında düzenlediği İİT Gençlik Günü Programı kapsamında Üsküdar Bilim Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

ISSF’nin en majör organizasyonu olarak öne çıkan “İslami Dayanışma Oyunları”nın beşincisi 9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında “Birlik Güçtür” (Unity is Power) sloganıyla Konya’da düzenlenecektir. Türkiye’nin Oyunlara evsahipliği kararı 2019 yılı Nisan ayında Suudi Arabistan, Cidde’de düzenlenen ISSF Olağanüstü Genel Kurulu’nda alınmıştır. Oyunların Ev sahibi Ülke Anlaşması, 2019 yılı Aralık ayında Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle imzalanmış ve törende Oyunların logosunun lansmanı yapılmıştır. İİT üyesi 56 ülkenin 3.000’i aşkın sporcu ve yöneticisinin katılmasının beklendiği Oyunlarda, geleneksel ve paralimpik branşlar da dahil olmak üzere 24 spor branşının yer alması planlanmaktadır. Oyunların düzenlenmesiyle 2022 İslam Ülkeleri Spor Başkenti de seçilen Konya’da, ülkemizin tanıtımını katkıda bulunma ve İİT üyesi devletler arasında dayanışma ve kardeşliği güçlendirme amacıyla 2022 yılında çeşitli sportif, sanatsal ve kültürel etkinlikler de düzenlenecektir.
GSB, Balkan ülkeleriyle de spor diplomasisi aracılığıyla ilişkilerini derinleştirmeye özel bir önem atfetmiştir. İkili anlaşmaların yanı sıra, özellikle ülkemizin Temmuz 2020 ila Temmuz 2021 aralığını kapsayan Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dönem Başkanlığı marjında 13 Balkan ülkesinin gençlik ve spordan sorumlu Bakanlarını davet ederek “Komşular Sporla Birlikte Görür” teması ile GDAÜ Birinci Gençlik ve Spor Bakanları toplantısına 9 Haziran 2021 tarihinde İstanbul’da ev sahipliği yapmıştır. Gençlik ve spor alanında müşterek politika yaklaşımlarının oluşturulmasına yönelik bir ortak bildirinin kamuoyuyla paylaşıldığı toplantı vesilesiyle Balkan ülkeleriyle sürmekte olan diplomasimize etkin iletişim kanalları kurularak yeni bir ivme kazandırılmıştır.

Ülkemiz, gençlik alanında Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa Birliği’nin politika standartlarını takip etmekte ve bu politika ve bağlı stratejilerin güncellenmesine katkı sağlamaktadır. Avrupa Konseyi ile bilhassa spor alanında son yıllarda güçlenen iş birliğimiz, iki taraf için de verimli sonuçlara yol açmıştır. Avrupa ölçeğinde sporu daha adil, daha güvenli ve etik kılmak bakımından önemli roller üstelenen Avrupa Konseyi’nin Genişletilmiş Kısmi Spor Anlaşması’na (EPAS) üyeliğimiz 2020 yılı Ocak ayında başlamıştır. Üyeliğimiz süresince Avrupa Konseyi ile Avrupa Spor Şartı’nın güncellenmesi başta olmak üzere birçok faaliyette etkin bir iş birliği tesis edilmiştir. Avrupa Konseyi ile spor alanındaki iş birliğimizde özellikle sporda güvenlik ve emniyet konusu ile dopingle mücadele konusu öne çıkmaktadır. Temmuz 2020 itibarıyla tarafı olduğumuz “Futbol Maçlarında ve Diğer Spor Müsabakalarında Bütüncül Bir Emniyet, Güvenlik ve Hizmet Yaklaşımı Üzerine Avrupa Konseyi Sözleşmesi” çerçevesinde sporda düzensizlik ve şiddetle mücadelede son yıllarda ülkemizde kaydedilen ilerlemelerin uluslararası standartlarda pekiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu Sözleşme çerçevesinde ilgili kurul ve komitelerde yer almak suretiyle gösterdiğimiz aktif tutum, 11 Mart 1993 bu yana tarafı olduğumuz Dopingle Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde de kararlı bir şekilde sürdürülmektedir.

Avrupa Konseyi ile spor alanında geliştirdiğimiz bu verimli iş birliği, Avrupa Konseyi 17. Spordan Sorumlu Bakanlar Konferansı’nın 25-27 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da ülkemiz ev sahipliğinde düzenlenmesiyle daha ileri bir noktaya taşınacaktır. Bu Konferansla, Avrupa Konseyi’nin Kültür Sözleşmesi’ne taraf olan 50 ülkenin Spor Bakanları ile 30’a yakın uluslararası spor kuruluşunun başkanlarının ülkemizde en iyi şekilde ağırlanması planlanmaktadır. Konferans sonucunda, sporu geniş kitlelere yaymak ve sporu herkes için erişilebilir kılmak bakımından teorik yaklaşımlarla sınırlı kalmayan, uygulama alanında da somut tedbirlere ulaşılması hedeflenmektedir.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.