Loading...

ULUSLARARASI SPOR CAMİASINDAKİ BAŞARILAR

L
ondra 2012 Olimpiyatlarından sonra en fazla sporcuyla katıldığımız olimpiyat oyunları olmuştur.

2020’de Tokyo’da yapılması planlanan Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları COVID-19 nedeniyle ertelenmiş ve 2021 yılında yapılmıştır.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi 50’si kadın 58’i erkek olmak üzere toplam 108 sporcu 18 branşta temsil etmiştir.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarında sporcularımız; 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya almıştır. Oyunlar tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaştığımız olimpiyatlar olmuştur.

Tokyo 2020, ülkemizin Londra 1948’te kazandığı 12 madalyanın üzerine çıkarak, 13 madalya ile en çok sayıda madalyayı, en fazla spor dalında kazandığı Olimpiyat Oyunları olmuştur.

Daha önce 6 branşta olimpiyat madalyası kazanmış olan Türkiye, bu branşlara Tokyo 2020’de 3 yeni branş eklemiştir. Türkiye okçuluk, jimnastik ve karatede ilk kez olimpiyat madalyası kazanmıştır.
Madalya Kazanan Sporcularımız
Okçuluk – Mete Gazoz – Altın
Boks – Busenaz Sürmeneli – Altın
Boks – Busenaz Çakıroğlu – Gümüş
Karate – Eray Şamdan – Gümüş
Jimnastik – Ferhat Arıcan – Bronz
Karate – Ali Sofuoğlu – Bronz
Karate – Merve Çoban – Bronz
Karate – Uğur Aktaş – Bronz
Güreş – Rıza Kayaalp – Bronz
Güreş – Taha Akgül – Bronz
Güreş – Yasemin Adar – Bronz
Taekwondo – Hatice Kübra İlgün – Bronz
Taekwondo – Hakan Reçber – Bronz
Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları öncesi madalya kazanan toplam kadın sporcu sayımız 5 iken; Tokyo 2020’de 5 kadın sporcumuz madalya kazanmıştır.

Rio 2016 Paralimpik Oyunlarından sonra en fazla sporcuyla katıldığımız Paralimpik Oyunları olmuştur.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında ülkemizi 44’ü kadın 43’ü erkek olmak üzere toplam 87 sporcu 13 branşta temsil etmiştir.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında sporcularımız; 2 altın, 4 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 15 madalya kazanmıştır. Oyunlar tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaştığımız Paralimpik Oyunları olmuştur.
Madalya Kazanan Sporcularımız
Abdullah Öztürk – Altın
Goalball Kadın Takım – Altın
Nihat Türkmenoğlu – Gümüş
Ayşegül Pehlivanlar – Gümüş
Öznur Cüre – Bülent Korkmaz (Karışık Takım) – Gümüş
Meryem Betül Çavdar – Gümüş
Besra Duman – Bronz
Nesim Turan – Bronz
Recep Çiftçi – Bronz
Ali Öztürk – Bronz
Kübra Korkut – Bronz
Zeynep Çelik – Bronz
Sevilay Öztürk – Bronz
Bahattin Hekimoğlu – Bronz
Mahmut Bozteke – Bronz
Tokyo 2020, ülkemizin Londra 2012’de kazandığı 10 madalyanın üzerine çıkarak, 15 madalya ile en çok sayıda madalyayı, en fazla spor dalında (8 branşta) kazandığı Paralimpik Oyunları olmuştur.Daha önce 7 branşta paralimpik oyunlar madalyası kazanmış olan Türkiye, bu branşlara Tokyo 2020’de 2 yeni branş ekledi. Türkiye, yüzme ve para taekwondo’da ilk kez paralimpik oyunlar madalyası kazanmıştır.Türkiye; önceki oyunlarda en fazla 6 branşta madalya kazanmışken Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında 8 branşta 15 madalya kazanarak bu alanda kendi adına yeni bir rekor kırmıştır.Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarına 44 kadın ve 43 erkek olmak üzere 87 sporcu ile katılım sağlamıştır. Paralimpik Oyunlar tarihimizde ilk defa kadın sporcu sayımız erkek sporcu sayımızdan fazladır.

GSB bünyesinde bugün 67 özerk (37 tane Olimpik, 3 tane paralimpik, 1tane deaflimpik, 26 tane olimpik olmayan) spor federasyonu faaliyet göstermektedir.
Atletizm
Özellikle 2000’li yıllarda uluslararası şampiyonalarda başarıları artan Türkiye’de atletizm federasyonu, 2012’de 90. yaşını kutlarken, o yıl İstanbul’da Dünya Salon Atletizm Şampiyonası organize edilmiştir. 171 ülkeden katılımla rekor kırılan bu organizasyon, Türkiye’nin atletizmde düzenlediği ilk dünya şampiyonası olmuştur.

2016’da Yasmani Copello, Milli Takım’ın tarihindeki üçüncü Olimpiyat madalyasını getirmiştir. Rio Olimpiyatları finalinde 400 metre engellide 47.92’lik derece koşan Yasmani, bu derecesiyle Türkiye rekoru kırarak bronz madalya kazanmıştır.

2016’da Avrupa Kros’ta tarihte ilk kez madalya sıralamasında birincilik ve tüm Balkan şampiyonalarında zirveye çıkan Türkiye, bölgesinde önemli bir atletizm gücü haline gelmiştir.

2017’de Ramil Guliyev, Londra’da Türk atletizm tarihinde büyüklerde dünya şampiyonluğu kazanan ilk isim olma başarısı göstermiş olup, Guliyev, aynı yıl içinde İslami Dayanışma Oyunları’nı, bir yıl sonra Akdeniz Oyunları ve Berlin’deki Avrupa Şampiyonası’nı da kazanmıştır. Türkiye son yıllarda giderek artırdığı uluslararası madalyaları ve çıkardığı yıldız atletlerle Avrupa’nın önde gelen atletizm ülkeleri arasına adını yazdırmıştır.
Son yıllarda Türkiye Atletizm takımları, gençlerde de büyük başarılar elde etmiştir. 2013’te Emel Dereli gülle atmada, 2017’de Mizgin Ay 100 metrede Dünya U18 şampiyonluğu kazanırken, yürüyüşte Meryem Bekmez hem U18’de hem U20’de dünya ikinciliğine ulaşmıştır. 2021’de Berke Akçam, 400 metre engellide Dünya U20 şampiyonluğu kazanarak bu kategoride Türkiye’ye tarihindeki ikinci altın madalyayı getirmiştir. Avrupa U20 Şampiyonası'nda ise 2019’da 10 madalya kazanan Milliler, bir seferde en fazla madalya kazandığı organizasyonu yaşamıştır. Tokyo’daki son Olimpiyat Oyunları’nda dört branşta ilk sekiz içinde yer alan milli atletler, toplam altı finalle bu anlamda en başarılı olimpiyatını geçirmişlerdir.

Bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan Türkiye Atletizm Federasyonu, ülkemizdeki en popüler spor dalları arasında bulunan atletizmdeki 180 bini aşkın lisanslı sporcu, 1000’in üzerinde kulübe hizmet etmektedir. Türkiye Atletizm Federasyonunun takviminde dokuz ayrı lig yarışması, onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200’ün üzerinde faaliyet yer almaktadır.

Geride kalan 100 yıllık geçmişte, Türk atletler Olimpiyat Oyunları’nda 1 gümüş, 2 bronz, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1 altın, 3 gümüş, Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 11 altın, 8 gümüş, 9 bronz, Akdeniz Oyunları’nda 23 altın, 31 gümüş, 39 bronz madalya elde etmiştir. Alt yaş gruplarındaki Dünya ve Avrupa Şampiyonaları, Balkan Şampiyonaları ve İslami Dayanışma Oyunları gibi bölgesel organizasyonlarla birlikte Türkiye Atletizm Federasyonu, 1700’ün üzerinde madalya kazanarak Ay Yıldızlı Bayrağı layıkıyla temsil etmenin grurunu yaşatmıştır.
Atıcılık
Atıcılık faaliyetleri Türkiye İdman Cemiyetleri çatısı altında 1923 yılında başlamıştır.

1923 yılında kurulan Atıcılık Federasyonu 21 Eylül 2006 tarihinden bu yana özerk olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 2 ana branşı bulunmaktadır. Bunlar plak atışları ve havalı ve ateşli silahlar branşlarıdır.

16-25 Mart 2019 Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası 10 M Havalı Tabanca Gençler kategorisinde ülkemizi temsil eden Şevval İlayda Tarhan, bir ilke imza atarak Gençler Avrupa rekorunu kırarak altın madalyanın sahibi olmuştur.

03-17 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Plak Atışları Avrupa Şampiyonası Trap Genç Erkekler kategorisinde yarışan Murat İlbilgi, aynı başarıyı iki yıl üst üste göstererek Gençler Avrupa Rekorunu kırarak Avrupa Şampiyonası'ndan altın madalyayla ülkeye dönmüştür.
12-23 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Ateşli Silahlar Avrupa Şampiyonası'nda yarışan milli sporcularımız Yusuf Dikeç, Yavuz Keskin ve Murat Kılıç takım halinde attıkları puanlarla atıcılık tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Millilerimiz 25 M standart tabanca takım kategorisinde altın madalya kazanmıştır.

08-19 Mart 2022 tarihleri arasında GKRY'de düzenlenen Plak Atışları Dünya Kupası Trap Erkekler kategorisinde ülkemizi temsil eden milli sporcumuz Oğuzhan Tüzün, İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümünde yarıştığı madalya maçından altın madalya kazanarak İstiklal Marşımız eşliğinde bayrağımızı dalgalandırmıştır.

08-19 Mart 2022 tarihleri arasında GKRY'de düzenlenen Plak Atışları Dünya Kupasında ülkemizi temsil eden Murat İlbilgi ve Rümeysa Pelin Kaya’dan oluşan karışık takımımız, altın madalyanın sahibi olmuştur.
Bisiklet
Osmanlılar dönemindeki ilk bisiklet yarışları Selanik’te yapılmıştır. Bu yarışlardan iyi gelir sağlandığını gören özel girişimciler ile bisiklet ithalatçılığıyla uğraşan Leon Efendi ve ortağı Papazyan, 1910-1912 yıllarda ilk bisiklet yarışlarını düzenlemişlerdir. 1923’te İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra oluşturulan ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edilen Bisiklet Federasyonu, bisiklet sporunun tüm ülke çapında gelişmesinde önemli rol oynamıştır. İhtisas kulüplerinin kurulması ile bisiklet sporu günden güne ivme kazanmıştır. Türkiye’deki ilk bisiklet kulübü, 1968 yılında kurulan İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübüdür.

İstanbul’da düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda yol yarışını Erol Küçükbakırcı kazanmıştır. 1980 yılında Uluslararası Atatürk Bisiklet Yarışı’nda Hasan Can birinci gelmiş, Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda ise İbrahim Pekcan gümüş madalya elde etmiştir.

1991 yılında Bisiklet Federasyonu tarafından ilk kez “Dağ Bisikleti yarışması” düzenlenmiş, aynı yıl Rodos’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda Genç Milli Takım 3. olmuştur. 1994 yılında kulüp sayısı 26’ya yükselmiş, antrenör ve hakem sayıları ile bisiklet orantısı paralelinde sporcu sayısında da artış gözlenmiştir.