Loading...

ULUSLARARASI SPOR CAMİASINDAKİ BAŞARILAR

L
ondra 2012 Olimpiyatlarından sonra en fazla sporcuyla katıldığımız olimpiyat oyunları olmuştur.

2020’de Tokyo’da yapılması planlanan Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları COVID-19 nedeniyle ertelenmiş ve 2021 yılında yapılmıştır.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi 50’si kadın 58’i erkek olmak üzere toplam 108 sporcu 18 branşta temsil etmiştir.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarında sporcularımız; 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya almıştır. Oyunlar tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaştığımız olimpiyatlar olmuştur.

Tokyo 2020, ülkemizin Londra 1948’te kazandığı 12 madalyanın üzerine çıkarak, 13 madalya ile en çok sayıda madalyayı, en fazla spor dalında kazandığı Olimpiyat Oyunları olmuştur.

Daha önce 6 branşta olimpiyat madalyası kazanmış olan Türkiye, bu branşlara Tokyo 2020’de 3 yeni branş eklemiştir. Türkiye okçuluk, jimnastik ve karatede ilk kez olimpiyat madalyası kazanmıştır.
Madalya Kazanan Sporcularımız
Okçuluk – Mete Gazoz – Altın
Boks – Busenaz Sürmeneli – Altın
Boks – Busenaz Çakıroğlu – Gümüş
Karate – Eray Şamdan – Gümüş
Jimnastik – Ferhat Arıcan – Bronz
Karate – Ali Sofuoğlu – Bronz
Karate – Merve Çoban – Bronz
Karate – Uğur Aktaş – Bronz
Güreş – Rıza Kayaalp – Bronz
Güreş – Taha Akgül – Bronz
Güreş – Yasemin Adar – Bronz
Taekwondo – Hatice Kübra İlgün – Bronz
Taekwondo – Hakan Reçber – Bronz
Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları öncesi madalya kazanan toplam kadın sporcu sayımız 5 iken; Tokyo 2020’de 5 kadın sporcumuz madalya kazanmıştır.

Rio 2016 Paralimpik Oyunlarından sonra en fazla sporcuyla katıldığımız Paralimpik Oyunları olmuştur.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında ülkemizi 44’ü kadın 43’ü erkek olmak üzere toplam 87 sporcu 13 branşta temsil etmiştir.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında sporcularımız; 2 altın, 4 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 15 madalya kazanmıştır. Oyunlar tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaştığımız Paralimpik Oyunları olmuştur.
Madalya Kazanan Sporcularımız
Abdullah Öztürk – Altın
Goalball Kadın Takım – Altın
Nihat Türkmenoğlu – Gümüş
Ayşegül Pehlivanlar – Gümüş
Öznur Cüre – Bülent Korkmaz (Karışık Takım) – Gümüş
Meryem Betül Çavdar – Gümüş
Besra Duman – Bronz
Nesim Turan – Bronz
Recep Çiftçi – Bronz
Ali Öztürk – Bronz
Kübra Korkut – Bronz
Zeynep Çelik – Bronz
Sevilay Öztürk – Bronz
Bahattin Hekimoğlu – Bronz
Mahmut Bozteke – Bronz
Tokyo 2020, ülkemizin Londra 2012’de kazandığı 10 madalyanın üzerine çıkarak, 15 madalya ile en çok sayıda madalyayı, en fazla spor dalında (8 branşta) kazandığı Paralimpik Oyunları olmuştur.Daha önce 7 branşta paralimpik oyunlar madalyası kazanmış olan Türkiye, bu branşlara Tokyo 2020’de 2 yeni branş ekledi. Türkiye, yüzme ve para taekwondo’da ilk kez paralimpik oyunlar madalyası kazanmıştır.Türkiye; önceki oyunlarda en fazla 6 branşta madalya kazanmışken Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında 8 branşta 15 madalya kazanarak bu alanda kendi adına yeni bir rekor kırmıştır.Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarına 44 kadın ve 43 erkek olmak üzere 87 sporcu ile katılım sağlamıştır. Paralimpik Oyunlar tarihimizde ilk defa kadın sporcu sayımız erkek sporcu sayımızdan fazladır.

GSB bünyesinde bugün 67 özerk (37 tane Olimpik, 3 tane paralimpik, 1tane deaflimpik, 26 tane olimpik olmayan) spor federasyonu faaliyet göstermektedir.
Atletizm
Özellikle 2000’li yıllarda uluslararası şampiyonalarda başarıları artan Türkiye’de atletizm federasyonu, 2012’de 90. yaşını kutlarken, o yıl İstanbul’da Dünya Salon Atletizm Şampiyonası organize edilmiştir. 171 ülkeden katılımla rekor kırılan bu organizasyon, Türkiye’nin atletizmde düzenlediği ilk dünya şampiyonası olmuştur.

2016’da Yasmani Copello, Milli Takım’ın tarihindeki üçüncü Olimpiyat madalyasını getirmiştir. Rio Olimpiyatları finalinde 400 metre engellide 47.92’lik derece koşan Yasmani, bu derecesiyle Türkiye rekoru kırarak bronz madalya kazanmıştır.

2016’da Avrupa Kros’ta tarihte ilk kez madalya sıralamasında birincilik ve tüm Balkan şampiyonalarında zirveye çıkan Türkiye, bölgesinde önemli bir atletizm gücü haline gelmiştir.

2017’de Ramil Guliyev, Londra’da Türk atletizm tarihinde büyüklerde dünya şampiyonluğu kazanan ilk isim olma başarısı göstermiş olup, Guliyev, aynı yıl içinde İslami Dayanışma Oyunları’nı, bir yıl sonra Akdeniz Oyunları ve Berlin’deki Avrupa Şampiyonası’nı da kazanmıştır. Türkiye son yıllarda giderek artırdığı uluslararası madalyaları ve çıkardığı yıldız atletlerle Avrupa’nın önde gelen atletizm ülkeleri arasına adını yazdırmıştır.
Son yıllarda Türkiye Atletizm takımları, gençlerde de büyük başarılar elde etmiştir. 2013’te Emel Dereli gülle atmada, 2017’de Mizgin Ay 100 metrede Dünya U18 şampiyonluğu kazanırken, yürüyüşte Meryem Bekmez hem U18’de hem U20’de dünya ikinciliğine ulaşmıştır. 2021’de Berke Akçam, 400 metre engellide Dünya U20 şampiyonluğu kazanarak bu kategoride Türkiye’ye tarihindeki ikinci altın madalyayı getirmiştir. Avrupa U20 Şampiyonası'nda ise 2019’da 10 madalya kazanan Milliler, bir seferde en fazla madalya kazandığı organizasyonu yaşamıştır. Tokyo’daki son Olimpiyat Oyunları’nda dört branşta ilk sekiz içinde yer alan milli atletler, toplam altı finalle bu anlamda en başarılı olimpiyatını geçirmişlerdir.

Bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan Türkiye Atletizm Federasyonu, ülkemizdeki en popüler spor dalları arasında bulunan atletizmdeki 180 bini aşkın lisanslı sporcu, 1000’in üzerinde kulübe hizmet etmektedir. Türkiye Atletizm Federasyonunun takviminde dokuz ayrı lig yarışması, onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200’ün üzerinde faaliyet yer almaktadır.

Geride kalan 100 yıllık geçmişte, Türk atletler Olimpiyat Oyunları’nda 1 gümüş, 2 bronz, Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1 altın, 3 gümüş, Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 11 altın, 8 gümüş, 9 bronz, Akdeniz Oyunları’nda 23 altın, 31 gümüş, 39 bronz madalya elde etmiştir. Alt yaş gruplarındaki Dünya ve Avrupa Şampiyonaları, Balkan Şampiyonaları ve İslami Dayanışma Oyunları gibi bölgesel organizasyonlarla birlikte Türkiye Atletizm Federasyonu, 1700’ün üzerinde madalya kazanarak Ay Yıldızlı Bayrağı layıkıyla temsil etmenin grurunu yaşatmıştır.
Atıcılık
Atıcılık faaliyetleri Türkiye İdman Cemiyetleri çatısı altında 1923 yılında başlamıştır.

1923 yılında kurulan Atıcılık Federasyonu 21 Eylül 2006 tarihinden bu yana özerk olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 2 ana branşı bulunmaktadır. Bunlar plak atışları ve havalı ve ateşli silahlar branşlarıdır.

16-25 Mart 2019 Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası 10 M Havalı Tabanca Gençler kategorisinde ülkemizi temsil eden Şevval İlayda Tarhan, bir ilke imza atarak Gençler Avrupa rekorunu kırarak altın madalyanın sahibi olmuştur.

03-17 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Plak Atışları Avrupa Şampiyonası Trap Genç Erkekler kategorisinde yarışan Murat İlbilgi, aynı başarıyı iki yıl üst üste göstererek Gençler Avrupa Rekorunu kırarak Avrupa Şampiyonası'ndan altın madalyayla ülkeye dönmüştür.
12-23 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Ateşli Silahlar Avrupa Şampiyonası'nda yarışan milli sporcularımız Yusuf Dikeç, Yavuz Keskin ve Murat Kılıç takım halinde attıkları puanlarla atıcılık tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Millilerimiz 25 M standart tabanca takım kategorisinde altın madalya kazanmıştır.

08-19 Mart 2022 tarihleri arasında GKRY'de düzenlenen Plak Atışları Dünya Kupası Trap Erkekler kategorisinde ülkemizi temsil eden milli sporcumuz Oğuzhan Tüzün, İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümünde yarıştığı madalya maçından altın madalya kazanarak İstiklal Marşımız eşliğinde bayrağımızı dalgalandırmıştır.

08-19 Mart 2022 tarihleri arasında GKRY'de düzenlenen Plak Atışları Dünya Kupasında ülkemizi temsil eden Murat İlbilgi ve Rümeysa Pelin Kaya’dan oluşan karışık takımımız, altın madalyanın sahibi olmuştur.
Bisiklet
Osmanlılar dönemindeki ilk bisiklet yarışları Selanik’te yapılmıştır. Bu yarışlardan iyi gelir sağlandığını gören özel girişimciler ile bisiklet ithalatçılığıyla uğraşan Leon Efendi ve ortağı Papazyan, 1910-1912 yıllarda ilk bisiklet yarışlarını düzenlemişlerdir. 1923’te İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra oluşturulan ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edilen Bisiklet Federasyonu, bisiklet sporunun tüm ülke çapında gelişmesinde önemli rol oynamıştır. İhtisas kulüplerinin kurulması ile bisiklet sporu günden güne ivme kazanmıştır. Türkiye’deki ilk bisiklet kulübü, 1968 yılında kurulan İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübüdür.

İstanbul’da düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda yol yarışını Erol Küçükbakırcı kazanmıştır. 1980 yılında Uluslararası Atatürk Bisiklet Yarışı’nda Hasan Can birinci gelmiş, Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda ise İbrahim Pekcan gümüş madalya elde etmiştir.

1991 yılında Bisiklet Federasyonu tarafından ilk kez “Dağ Bisikleti yarışması” düzenlenmiş, aynı yıl Rodos’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda Genç Milli Takım 3. olmuştur. 1994 yılında kulüp sayısı 26’ya yükselmiş, antrenör ve hakem sayıları ile bisiklet orantısı paralelinde sporcu sayısında da artış gözlenmiştir.
1995 yılında gittikçe popüler bir spor olan motosiklet branşı, Bisiklet Federasyonundan ayrılarak Otomobil Sporları Federasyonuna bağlanmıştır. Aynı yıl federasyonun ismi Bisiklet ve Triatlon Federasyonu olarak değiştirilmiştir.

2007 yılında yeniden yapılanmaya giren Bisiklet Federasyonu AR-GE sistemlerini geliştirerek Uluslararası arenada boy göstermeye başlamıştır. Bunun başlangıcını 2007 yılında düzenlenen Avrupa Dağ Bisikleti Şampiyonası'nın ülkemizde düzenlenmesi sağlamıştır. Nitekim uluslararası düzeyde önemli bir organizasyon arz eden Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu 2008 yılında kategori atlayarak 2.2'den 2.1’e yükselterek yıllarca itinayla düzenlen bu organizasyon artık uluslararası arenadaki yerini almayı başarmış ve 2008 yılı ile 2009 yıllarında başarılı organizasyonuyla da Cumhurbaşkanlığı Bisikleti Turunu 2010 yılında 2.0 kategorisine yükselterek kısa sürede başarılması zor bir başarıya da imza atmıştır. Bu başarılı çalışmalarına bir yenisi daha ekleyen Federasyon 2010 yılı Avrupa Yol Şampiyonası’nı ülkemizde yapılmasını sağlamıştır.

Portekiz’de 26-31 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılan 23 Yaş Altı ve Gençler Pist Bisikleti Avrupa Şampiyonası’nda Türk sporcuların başarısı sevinç yaşatmıştır. Türk bisiklet tarihinde bir ilki gerçekleştiren Ahmet Örken (18) pist bisikletinde çoklu bir müsabaka olan ve 6 disiplinden oluşan ‘’Omnium’’ branşında gençler Avrupa Şampiyonu olmuştur.
Briç
1856’daki Kırım Savaşı sırasında İstanbul’a gelen İngiliz askerleri ile Türkler’in ortaklaşa ortaya çıkardığı bir oyun olarak kabul edilen briçin ana vatanı Türkiye’dir. Oyunun ilk kuralları 1871’de konmuştur.

Ülkemizde ilk briç turnuvası 1954 yılında düzenlenmiş, ilk milli takımımız 1969’da Oslo’da yarışmıştır.

Türkiye Briç Federasyonu 1997 yılında kurularak, Spor Bakanlığına bağlanmıştır.

1958 yılında kurulan Dünya Briç Federasyonu tarafından ilk Briç Olimpiyatı 1960 yılında düzenlenmiştir. 2004 yılında yapılan 12'nci Briç Olimpiyatı 83 ülke ve 3000 kişinin katılımı ile İstanbul’da yapılmıştır.1856’daki Kırım Savaşı sırasında İstanbul’a gelen İngiliz askerleri ile Türkler’in ortaklaşa ortaya çıkardığı bir oyun olarak kabul edilen briçin ana vatanı Türkiye’dir. Oyunun ilk kuralları 1871’de konmuştur.

Ülkemizde ilk briç turnuvası 1954 yılında düzenlenmiş, ilk milli takımımız 1969’da Oslo’da yarışmıştır.

Türkiye Briç Federasyonu 1997 yılında kurularak, Spor Bakanlığına bağlanmıştır.

1958 yılında kurulan Dünya Briç Federasyonu tarafından ilk Briç Olimpiyatı 1960 yılında düzenlenmiştir. 2004 yılında yapılan 12'nci Briç Olimpiyatı 83 ülke ve 3000 kişinin katılımı ile İstanbul’da yapılmıştır.
2006 Dünya Şampiyonluğu
2006 Senyör Kategorisi Avrupa Şampiyonluğu
2008 Senyör Kategorisi Avrupa Şampiyonluğu
2008 1.Dünya Akıl Oyunları 3 Dünya Şampiyonluğu
2009 Mixed İkili Avrupa Şampiyonluğu
Bocce, Bowling, Dart
22 Ocak 2006 tarihinde özerk statüye kavuşan Federasyonun Bocce’nin 4 alt disiplini olan raffa, petank, volo ve çim topu, dartın çelik uçlu ve elektronik dart sistemleri ve modern bowlingin en yaygın biçimi olan on pin bowling sistemlerinde faaliyet gösteren günümüzde 81 ilde temsilciliği ve etkinlikleri bulunmaktadır.

Boccede tüm kategorilerde milli takımlarımız Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına katılmakta, ayrıca Akdeniz Oyunları, Cimnazyad, Dünya Oyunları gibi çok sporlu organizasyonlarda ülkemizi temsil etmektedir. Bu temsillerde önemli başarılara imza atan milli takımlarımız, 2013 ve 2018 Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazandığı gibi son yapılan Bocce Kadınlar Dünya Kupası'nda da şampiyon olarak çok önemli bir sonuca imza atmıştır.

Federasyon geride kalan yıllarda ülkemizde 2 Avrupa Şampiyonası, 2 Akdeniz Kupası ve uzun yıllar devam eden 2 ayrı uluslararası puanlı turnuvaya ev sahipliği yapmıştır. Son olarak 2019 yılında 18 ülkenin katıldığı Akdeniz Kupası'nda Türk milli takımı genel klasmanda şampiyon olarak tarihi bir başarıya imza atmıştır.

2007 yılından itibaren Dünya Federasyonu onaylı uluslararası Turkish Open Turnuvası'nı düzenlemeye başlayan federasyon, daha sonra buna Turkish Masters Turnuvası'nı ve 2016 yılından itibaren de Mediterranean Open Turnuvası'nı eklemiştir. Ayrıca geride kalan süre içerisinde, 1 Dünya Şampiyonası, 4 Avrupa Şampiyonası, 1 Akdeniz Kupası ve 1 Elektronik Dart Avrupa Şampiyonası federasyon ev sahipliğinde ülkemizde düzenlenmiştir.
Boks
Türkiye Boks Federasyonu (TBF), 1924 yılında kurulmuş, 1927 yılında Uluslararası Amatör Boks Birliği (AIBA) üyeliğine kabul edilmiştir. Boks Federasyonunun başına da Eşref Şefik getirilmiştir. Sadece amatör boksa izin veren federasyon, ferdi ve kulüpler arası Türkiye Şampiyonaları ile Uluslararası Boğaziçi Boks Turnuvası'nı düzenlemiştir. Boksta ilk Milli Türk Takımı 1928 yılında kurulmuş ve aynı yılda ilk uluslararası başarımız SSCB’de (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) kazanılmıştır. Türk boksunda yeni bir dönem başlatan ve yaptığı 359 maçın 358’ini kazanan Melih Açba, 1938 yılında Amerika’da yapılan “Altın Eldiven” Şampiyonası’nda birinci olmuştur. Ayrıca 1946’da ilk kez düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nda Vural İnan “En Teknik Boksör” seçilmiş, Halit Ergönül de Avrupa karmasına çağrılmıştır. Kısa bir süre için Güreş Federasyonuna bağlanan boks, 1942’de yeni bağımsız bir federasyona kavuşmuştur. Ülkemiz, uluslararası şampiyonalarda 1946’dan bu yana boksörlerimizce temsil edilmektedir.
2021 Tokyo Olimpiyatları'nda Büyükler Kategorisinde Busenaz Sürmeneli 75 kg. birinci, Buse Naz Çakıroğlu 51 kg. ikinci olmuştur.

2019 yılında Rusya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Büyük Kadınlar Kategorisinde Busenaz Sürmeneli 69 kg. ile birinci olmuştur.

2021 yılında Polonya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Genç Kadınlar Kategorisinde Büşra Işıldar 81 kg. birinci olmuştur. 

Jimnastik
1957 yılında Esat Kazancı Bey’in gayretleri ile müstakil olarak Türkiye Cimnastik Federasyonu kurulmuş, ancak ismi ‘Cimnastik ve İzcilik Federasyonu’’ olarak geçmiştir. 1960 yılında İzcilik Federasyonundan ayrılmış ve Türkiye Cimnastik Federasyonu olarak adı değişmiştir.

Özellikle son 10 yılda yapılan çalışmalarla alınan uluslararası başarılar branşın gelişimine önemli bir katkı sağlamıştır.
İlk olimpiyata giden sporcu, Göksu Üçtaş Şanlı 2012 Londra Olimpiyatları'nda katılmıştır.

İbrahim Çolak, 2019 yılında Artistik Jimnastik ilk Dünya Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanmıştır.

2020 yılında Grup Milli Takımı Ritmik Jimnastik Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Ümit Şamiloğlu, 2008 yılında Artistik Jimnastik Avrupa Şampiyonası'nda barfiks aletinde bronz madalya kazanmıştır.

Ayşe Begüm ONBAŞI, 2021 yılında Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Ferhat Arıcan, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda paralel aletinde bronz madalya kazanmıştır.

Curling
2010 yılı itibari ile faaliyetlerini Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanlığı bünyesinde yürüten Curling branşı, 20 Ocak 2015 tarihli ve 78 sayılı Bakanlık onayı ile bağlı federasyon olarak “Türkiye Curling Federasyonu Başkanlığı” ismi altında kurulmuştur.

Türkiye’de 2009 yılında hayatımıza giren Curling sporuna o dönemlerde başlayan gençler, bugün Avrupa ve Dünyada Türkiye’nin adını ve bayrağını gururla taşımaktadırlar.

Türkiye ilk uluslararası başarısını 2010 yılında Avrupa C Grubu Curling Şampiyonası'nda kazandığı gümüş madalya ile almıştır. Kadın takımın aldığı bu başarıyı 2011 yılında erkek takım takip etmiş ve aynı şampiyonada erkek takımı bronz madalya kazanmıştır.

2012 yılında hem erkek hem de kadın takım Avrupa C Grubu Curling Şampiyonası'nda birlikte yarıştılar ve erkek takım altın, kadın takım ise gümüş madalyayı ülkemize getirmiştir.

2015 yılında Avrupa Gençler Şampiyonası'nda yarışan erkek genç takımı bronz, kadın genç takımı ise gümüş madalya kazanmışlardır. Genç takımların bu başarısı ile tarihimizde ilk defa 2016 yılında Gençlik Kış Olimpiyat Oyunlarına katılım sağlanmış ve karışık takım kategorisinde 8. olunmuştur. 2017 yılında yarıştığımız Dünya Gençler B Grubu Curling Şampiyonası'nda hem kadın hem erkek takım ile 2'nci olmuş ve gümüş madalya kazanmışlardır.

2018 yılında Dünya Karışıklar Şampiyonası'nda 35 ülke ile birlikte yarışan Türkiye, şampiyonayı 5'nci olarak tamamladı. Yine aynı yıl Estonya’da düzenlenen Avrupa B Grubu Curling Şampiyonası'nda yarışan kadın takımımız 3'üncü olarak bronz madalyayı ülkemize getirmiştir.

2019 yılında takımlarımız Avrupa ve dünya sahnesinde toplam 4 madalya kazanmışlardır.

Erkek Milli Takımımız 2021 yılında Norveç’te düzenlenen Avrupa B Grubu Curling Şampiyonası'nda birinci olmuş ve altın madalya kazanmıştır. Bu başarıları ile A grubuna yükseldiler.
E-Spor
E-Spor: Elektronik bir cihaz vasıtasıyla çevrimiçi veya çevrimdışı ortamda gerek bireysel gerekse takım halinde katılım gösterilen her türlü aktiviteyi kapsamaktadır.

Türkiye E-spor Federasyonu Başkanlığı 24 Nisan 2018 tarihinde kurulmuştur.

2020 yılında Avrupa E-spor Federasyonunu 24 ülkeden 19 ülkenin oyunu alarak kurucu yönetim kurulu üyesi olarak kurmuştur. Ayrıca TESFED Uluslararası E-spor Federasyonu (IESF) tam üyesi ve Global E-spor Federasyonu (GEF) Kurucu üyesi olarak uluslararası faaliyetlerini sürdürmektedir. 2022 yılında da Global E-spor Federasyonunun ikonik etkinliği olan Global Esports Games'i diplomatik girişimlerle İstanbul’a taşımıştır ve 100’ e yakın ülkeye ev sahipliği yapmayı planlamaktadır.
1- European Nations Cup 2021 Türkiye, Ukrayna ’da düzenlenen PES turnuvasında rakiplerini yenerek Avrupa 2.’si olmuştur.

2- NBA 2K20 - FIBA Avrupa Espor Basketbol Şampiyonası

3- NBA 2K21 - FIBA Avrupa Espor Basketbol Şampiyonası

2020 ve 2021 yıllarında FIBA Esports Open adı altında yapılan Avrupa Basketbol Espor Şampiyonası’ nda ülkemiz üst üste 2 yıl şampiyon olmuştur.

4- IESF 2020 EILAT2020 12th Esports World Championship

Türkiye DOTA2 Milli Takımı Dünya Şampiyonası için Avrupa elemelerinde Avrupa 3'sü olmuştur.

Eskrim
Eskrim sporu, ilk kez 1923 yılında federasyon çatısı altında toplanmıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde ise Türk eskriminde önemli bir değişim ve dönüşüm süreci başlamıştır. 2007 yılı itibariyle, daha önce çok daha az kentte yapılan eskrim sporu Anadolu illerinde hızla yayılmaya başlamış ve tanınan bir branş haline gelmiştir. Faal sporcu ve kulüp sayısı artmış; Türk eskrim tarihinin 99 yıllık serüveninin son 10 yılına, daha önceki yıllarda elde edilemeyen çok önemli uluslararası madalyalar sığdırılmıştır. 2016 yılında ilk defa eleme müsabakaları neticesinde Rio Olimpiyatları’na katılım sağlanmış ve 2021 yılında da Tokyo Olimpiyat Oyunları’na direkt kota alınarak çok önemli bir başarı elde edilmiştir.
İbrahim Ahmed Acar/ 2017 Yıldızlar Gençler Avrupa ve Dünya Şampiyonası yıldız erkekler kılıç kategorisi altın madalya (Tarihimizin ilk Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları)

Kadın Kılıç Takımı/ 2017- 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası altın madalya (Takım kategorisinde tarihimizin ilk Avrupa Şampiyonluğu)

Nisanur Erbil/ 2019 Yıldızlar Gençler Avrupa Şampiyonası-yıldız kızlar kılıç kategorisi altın madalya kazanmıştır.

Görme Engelli Spor Dalları
Ülkemizdeki görme engelli sporu 1990-2000 yılları arası Türkiye Özürlüler Federasyonu çatısı altında faaliyet göstermiş, 12/07/2000 tarih ve 5812 sayılı Bakanlık onayı ile Bağımsız Spor Federasyonu statüsüne kavuşmuş olup, goalball, hiç görmeyenler futbol, az görenler futsal, atletizm, satranç, halter, judo, yüzme, bisiklet branşlarında faaliyet göstermektedir. 2009 yılında Miami’de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Ömer Galip Kesim 1. olarak ülkemize görme engelli sporunda ilk dünya şampiyonluğunu getirmiştir.

2014 yılında Galler’de düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda Semih Deniz, Mehmet Nesim Öner birer altın, Öznur Yılmazer ise 3 altın madalya kazanmıştır.

2015 yılında İngiltere’nin Hereford kentinde düzenlenen Sesi Görenler Futbol Avrupa Şampiyonası'nda tarihimizde ilk kez Avrupa Şampiyonu olmuştur. 2015 yılında Litvanya’nın Kaunas kentinde düzenlenen Avrupa Goalball Şampiyonası'nda Türkiye kadın ve erkek milli takımları aynı anda Avrupa Şampiyonu olarak Avrupa’da bir ilki gerçekleştirmiştir.

2016 Brezilya Rio Paralimpik Oyunları'nda Kadın Goalball Milli Takımımız altın madalya alarak şampiyon olmuştur. Bu şampiyonluk Türkiye’nin olimpiyat tarihinde takım sporlarında aldığı ilk şampiyonluk olması nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir.

2016 Yılında İtalya’nın Grossetto kentinde yapılan Avrupa Para-Atletizm Şampiyonası'nda Öznur Alanur 1500 m. Semih Deniz 1500 m.de 4.11,97 ile (Avrupa rekoru kırarak) ve Hasan Hüseyin Kaçar 5000 m.de altın madalya kazanmışlardır.

2017 İngiltere Walsall kentinde yapılan Avrupa Para-Judo Şampiyonası'nda Zeynep Çelik kadınlarda Avrupa Şampiyonu olmuştur.

2018'de Portekizde yapılan Para-Judo Dünya Şampiyonası'nda Zeynep Çelik Türk milli takımlar tarihinde ilk kez dünya şampiyonluğunu kazanmıştır.

2019 Almanya Rostock’da düzenlenen Avrupa Goalball Şampiyonası'nda kadın millî takımımız Avrupa Şampiyonu olmuştur. Şampiyonada Sporcumuz Sevda Altınoluk 39 golle gol kraliçesi olmuş olup, bu rekor şu ana kadar egale edilememiştir.

2021 Polonya'da yapılan Avrupa Para-Atletizm Şampiyonası'nda Büşranur Tırıklı disk atma, Oğuz Akbulut 400 m. de Avrupa şampiyonu olmuşlardır. Büşranur Tırıklı’nın disk atmadaki bu derecesi Türk atletizm tarihinde bir ilktir.

Kadın Goalbaall Milli Takımımız 2022 Tokyo Paralimpik oyunlarında 2. kez Paralimpik Dünya Şampiyonu olarak ülkemize yine bir ilk ve tek yaşatmıştır. Sevda Altınoluk 43 golle gol kraliçesi ve bu alanda şu ana kadar kırılamayan bir rekorun sahibi olmuştur. Sevda Altınoluk, BBC tarafından hazırlanan 2021 yılının en etkili 100 kadını listesinde yer almıştır.
Paralimpik judocu Zeynep Çelik
Halter
Türkiye’de çağdaş anlamda halter sporu, 19. yy’nin sonlarında, aletli jimnastiğin bir parçası olarak Galatasaray Lisesi’nin Fransız öğretmenleri öncülüğünde başlamıştır. Bu sporu benimseyen ilk Türk ise Faik Üstünidman’dır. Uluslararası bir organizasyonda ilk defa temsil edilmemiz 1924 Paris Olimpiyatları’nda gerçekleşmiştir.

1986’da Avustralya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda Bulgaristan adına yarışan Türk asıllı Naim Süleymanoğlu’nun yarışmalardan hemen sonra Türkiye’ye iltica etmesi, 1987 Akdeniz Oyunları’nda da Levent Erdoğan’ın üç dalda altın madalya alması yurdumuzda haltere duyulan ilgiyi yeniden canlandırmıştır. Fakat Türk halterinde asıl gelişme, bu spor dalında en gelişmiş ülkelerin arasında yer almamız, Bulgaristan’dan zorunlu göç nedeniyle ülkemize gelen halterci ve antrenörlerin yerlilerle olumlu ilişkiler kurmasından sonra başlamıştır. 1988 Avrupa Şampiyonası’nda 3 dünya rekoru Seul’da yapılan Olimpiyat Oyunları’nda 9 olimpiyat ve 6 dünya rekoru kıran, 1992 Barcelona Olimpiyatları’nda toplamda 320 kg ile altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, Türk ve dünya halterinin en başarılı isimlerinden birisi olduğunu kanıtlamıştır.

1990 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılan Dünya Halter Şampiyonası’nda 56 kiloda Hafız Süleymanoğlu, koparmada 132.5 kiloyla dünya şampiyonu olmuştur. 1991 yılında Polonya’da organize edilen Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda Hafız Süleymanoğlu şampiyon olmuştur. Sunay Bulut ve Halil Eroğlu’nun kendi sıkletlerinde ilk 3’e girmesiyle toplam 8 madalya kazanılmış ve takım halinde üçüncü oluşumuzla Türk halterinin dünyada tanıtımı en iyi şekilde yapılmıştır. 1992 yılında Uluslararası Halter Federasyonunun (IWF) sıklet değişikliği kararı ile de Naim Süleymanoğlu’nun dört rekoru ölümsüzleşmiştir. Bu yeni sistemle halen Naim Süleymanoğlu’nun elinde bulunan 56 kg toplam rekoru 300 kg ile 60 kg’daki üç rekor, bir daha kırılmayacak şekilde tarihe geçmiştir.
Naim Süleymanoğlu
2010 Dünya Büyükler Halter Şampiyonası ülkemizde düzenlenmiş ve 5 altın, 7 gümüş ve 3 bronz madalya kazanılmıştır. Ayrıca 2012 Avrupa Büyükler Halter Şampiyonası ülkemizde düzenlenerek sporcularımız 6 altın, 8 gümüş ve 8 bronz madalya kazanmıştır. Olimpiyat oyunlarında güreşten sonra en çok madalya kazanılan branş olmuştur. 2016 Rio Olimpiyatları'nda bir gümüş madalya kazanılmıştır. 2013 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 1 gümüş, 2014 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 2 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya, 2014 Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda 2 gümüş madalya, 2015 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 6 altın, 3 gümüş, 5 bronz madalya, 2015 Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda 1 altın, 1 bronz madalya, 2016 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 8 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya, 2017 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz madalya, 2019 Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda 2 altın, 2 gümüş, 2019 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 3 altın, 6 gümüş, 5 bronz madalya, 2021 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası'nda 4 altın, 2 gümüş, 11 bronz madalya kazanılmıştır.
Hentbol
Türkiye’de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında açık alan hentbolu olarak başlamıştır. Ülkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi çalışmalar 1974-1975 yıllarına dayanmaktadır. 4 Şubat 1976 yılında 22. federasyon olarak Hentbol Federasyonu kurulmuştur.

1992 yılında, İzmir’de gerçekleştirilen ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın iştirak ettiği Balkan Şampiyonası sonunda Genç Milli Hentbol Erkek Takımımız Balkan Şampiyonu olmuştur. 1993 yılının Kasım ayında düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı hentbol tarihimizde ilk kez Balkan şampiyonu olmuştur.

2008 Üniversiteler Dünya Şampiyonası kadın milli takımımız İtalya’nın Venedik şehrinde yapılan şampiyonada dünya şampiyonu olmuştur.

2013 Yılı Mersin Akdeniz Oyunları'nda A Erkek Milli Takımımız 3. olmuş ve bronz madalya almıştır.
Kano
Kano sporu, ülkemizde yeni gelişmekte olan spor dallarından biridir. Ülkemizin doğa şartlarına ve turizm potansiyeline uygun bir spor dalı olarak kabul edilen kanoda, 2011 yılında gençler kategorisinde Mustafa Gülbahar, Durgunsu Kano U 23 ve Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır. 2016 yılında Büyükler kategorisinde Lasma Liepa, Durgunsu Kano Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır. 2021 yılında Büyükler kategorisinde Lasma Liepa Durgunsu Kano Dünya Kupası'nda gümüş madalya kazanmıştır.
Karate
Amerika ve Avrupa kıtasında 1950 yılının ikinci yarısından itibaren hızla yayılan karate çalışmalarının sportif anlamda ulusal federasyonlar halinde örgütlenecek büyüklüğe kavuşması 1961-1963’lü yıllara denk gelir. İlk Avrupa şampiyonasının organize edildiği tarih 1966, ilk dünya şampiyonası tarihi ise 1970’tir. Avrupa’da birçok ülkenin ulusal federasyonlarını kurmaları, Kıta Karate Birliğinin oluşup kıta ve dünya şampiyonalarının yapılmaya başlanmasından sonra ülkemizde Karate-DO çalışmaları başlatılabilmiştir. Bunun yanında 1969-1970 yılları arasında Sensei Hakkı Koşar ile birlikte İstanbul’da başlatıldığı da söylenebilir. Bugün Türk karatesini Avrupa ve Dünya şampiyonalarında temsil eden gençlerimiz, bireysel ve takım karşılaşmalarında aldıkları derecelerle Türk sporunun gurur kaynağı olmuşlardır. 

Her sportif branşın ulaşmak istediği zirve olimpiyat oyunlarıdır. 2021 yılında gerçekleştirilen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında toplamda 8 kategoride gerçekleştirilen karate müsabakalarında ülkemizin sporcuları 7 kategoride kota alma başarısı göstermiştir. Oyunların sonunda milli sporcularımız karate branşında 1 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak tarihe geçmişlerdir. 
Kızak
23 Mayıs 2008 tarihinde Türkiye Kızak Federasyonu kurulmuş olup, sporcularımız günümüze kadar birçok uluslararası faaliyette ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. “2014 Gençler Artificial Asya Kupası”nda sporcularımızdan Buse Çakır birinci, Berfin Şefkatlioğlu ise ikinci olarak ülkemize madalyalar kazandırmışlardır.
Kürek
1957 yılında kurulan Federasyonun önemli sportif başarıları aşağıda belirtilmiştir.

2004 yılında ilk kez sporcularımız Ahmet Yumrukaya ve Emre Vural Hafif Kilo 2- (iki tek) kategorisinde altın madalya kazanarak U23 Dünya Şampiyonu olmuşlardır.
Modern Pentatlon
Fransız Baron Pierre de Coubertin tarafından geliştirilen modern pentatlon; yüzme, atletizm, atıcılık, eskrim ve binicilik olmak üzere 5 disiplinden oluşan olimpik bir branştır.

İkinci kez katıldığımız Tokyo 2022 Olimpiyatları’nda milli pentatletimiz İlke Özyüksel olağanüstü bir performans göstermiş ve yüzme, eskrim, binicilik, koşu ve atış disiplinlerinde finale kalan 36 sporcudan 32’sini geride bırakarak beşinci olmayı başarmıştır. Bu modern pentatlon için tarihi bir başarıdır.
Okçuluk
Dünyada okçuluğun bir spor olarak kabul edilmesi 1931 yılında Uluslararası Okçuluk Federasyonunun (World Archery) kurulması ile olmuştur. Türkiye Okçuluk Federasyonu, 31 Mayıs 2006 tarihinde idari ve mali özerklik kazanmıştır.
Türkiye Okçuluk Milli Takımı, uluslararası alanda her zaman bireysel ve takım yarışmalarında altın madalya kazanmaya aday bir takım olmayı başarmıştır. Bugüne kadar sporcularımız birçok uluslararası yarışmada ferdi ve takım olmak üzere altın, gümüş veya bronz madalyalar kazanmışlardır. Madalyaların yanı sıra sporcularımız yarışmalarda kırdıkları Avrupa, Dünya ve Olimpiyat rekorları ile dünyanın sayılı sporcuları arasında yer almayı başarmışlardır. Pandemi sebebiyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi başarıyla temsil eden Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz, hem ülkemizin hem federasyonumuzun göğsünü kabartmıştır. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ikilimiz, branşımıza eklenen Karışık Takımlar kategorisinde 4.’lük kazanmıştır. Bu başarının üzerine, Klasik Yay Erkekler kategorisinde sporcumuz Mete Gazoz, adını tarihe altın harflerle kazıyarak Olimpiyat Şampiyonu unvanını kazanmış ve altın madalyayı göğüslemiştir. 
Oryantiring
Türkiye’de oryantiring, 1970’lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. Oryantiring Federasyonu 21 Eylül 2006 tarihinde kurulmuştur.

Türkiye Oryantring Federasyonunun en önemli başarısı olarak Ülkemizin Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ) Dönem Başkanlığı (2020 Temmuz–2021 Temmuz) sürecinin hemen öncesine denk gelmesi nedeniyle 2019 yılında gerçekleştirilen “9. Güneydoğu Avrupa Oryantiring Şampiyonası”nın sayılması mümkündür. Küçükler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorilerinde katılım sağladığımız Güneydoğu Avrupa Oryantiring Yarışları'nda sporcularımız toplam 4 altın, 7 gümüş ve 6 bronz madalya kazanmıştır.
Otomobil Sporları
Ülkemizdeki otomobil sporları organizasyonları, 1960’ların sonunda düzenli olarak yapılmaya başlanmış ve 1972’de ülkemizde ilk defa Avrupa Şampiyonası’na dahil bir yarış organize edilmiştir. İlk dönemde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) bünyesinde düzenlenen yarışlar, 1991’de TOSFED’in kurulmasıyla federasyon çatısı altına alınmış ve böylece otomobil sporlarının ileriye gitmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır.

Her sene Mart ve Kasım ayları arasında koşulan yurt içi yarış sezonunda, ralli, pist, offroad, karting, tırmanma, rallikros, drift ve klasik otomobil olmak üzere sekiz ulusal branş ve otodrag, baja, offroad challenge, extreme, otokros ve slalom yarışlarının da aralarında bulunduğu toplam 14 ayrı branşta mahalli organizasyonlar gerçekleştirilmekte ve toplamda 100’e yakın yarış düzenlenmektedir.
Uluslararası arenadaki başarılarıyla da ülkemizi gururla temsil eden sporcu ve takımlarımız, son dönemde FIA GT Takımlar Kupası Şampiyonluğu (Ayhancan Gücen – Salih Yoluç), Le Mans 24 Saat Yarışı Sınıf Birinciliği ve Dünya Dayanıklılık Şampiyonası Sınıf İkinciliği (Salih Yoluç - Racing Team Turkey), Porsche Süper Kupa ikinciliği ve Porsche Carrera Fransa Kupası Şampiyonluğu (iki kez, Ayhancan Güven), Dünya Ralli Şampiyonası Takımlar Kupası üçüncülüğü (Serkan Yazıcı - Team Atakan), Dünya Ralli Şampiyonası WRC2 Takımlar Kupası şampiyonluğu (TOK Sport), Avrupa Ralli Kupası Sürücüler (Yağız Avcı, Murat Bostancı, Mustafa Çakal) Şampiyonluğu, Avrupa Ralli Kupası Takımlar Şampiyonluğu (Castrol Ford Team Türkiye), Balkan Ralli Kupası Şampiyonluğu (Mustafa Çakal) ve Balkan Ralli Kupası Gençler Şampiyonluğu (Ali Türkkan) gibi başarılara imza atmıştır.
Tenis
2004 yılında özerk yapıya kavuşan Türkiye Tenis Federasyonu, 240 federe kulüp, 70 binin üzerinde lisanslı tenisçiye sahip ülkemizde tenis sporunu en iyi seviyeye getirmek için çalışmaktadır. Son dönemde ülkemiz tenisinde önemli başarılar kaydedilmiştir. Türkiye dünyada en fazla uluslararası turnuva düzenleyen ülkelerden biri haline gelmiş ve Madalya sayımızda 2016’dan bu yana yüzde 30 artış yaşanmıştır.

2016 yılında düzenlenen TEB BNP Paribas Istanbul Cup, Türk tenis tarihinin en özel turnuvası olarak zihinlere kazınmıştır. Çağla Büyükakçay teklerde Türkiye adına ilk şampiyonluk kupasını kaldırırken, İpek Soylu Türkiye’ye ilk WTA çiftler şampiyonluğunu kazandırarak TEB BNP Paribas Istanbul Cup’ta ülkeye çifte zafer yaşatmıştır. Türkiye’nin en büyük uluslararası tenis turnuvalarından İstanbul Open ATP’nin turnuva takvimine 2015 yılı itibariyle dahil oldu. Istanbul Open’da Roger Federer teklerde şampiyonluk sevinci yaşayan ilk isimdir. Türkiye’ye bu turnuvada kupayı 2017 yılında çiftlerde partneri Alessandro Motti ile ikinci olan Tuna Altuna kazandırmıştır. 2017’den bu yana erkekler tenisinin önemli isimlerini buluşturan Antalya Open Matteo Berettini, Alex De Minaur, Fabio Fognini ve Dominic Thiem gibi klasmanda ilk 10’a girmiş oyuncuları ağırlamıştır. Antalya Open genç tenisçilerimiz için de kariyer ilklerini yaşadıkları bir organizasyon olmuş ve Antalya’yı tüm dünyaya tanıtarak ülke turizmi açısından da önemli bir misyon üstlenmiştir. 2020 yılından itibaren ise TTF İstanbul Tenis Merkezi’nde TEB BNP Paribas Tennis Championship Istanbul turnuvası ile dünya yıldızları her yıl Nisan ayında Türkiye’de buluşmaktadır.
Mayıs 2017’de milli tenisçilerimiz toplam 6 altın, 2 gümüş madalya kazanarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’na damga vurmuştur. Haziran 2018’de İspanya’nın Tarragona şehrinde düzenlenen 18. Akdeniz Oyunları’nda 2 altın ve 1 bronz madalya alan millî takımımız, tenis branşında madalya sıralamasında ilk sırayı almıştır. Temmuz 2018’de Yankı Erel, Wimbledon’da çiftler şampiyonluğu elde ederek bir Grand Slam turnuvasında şampiyonluk sevinci yaşayan ilk Türk tenisçi olarak tarihe geçmiştir. Mart 2019’da Tennis Europe, Milli Tenisçimiz Çağla Büyükakçay’ı Kariyer Ödülü’ne layık görmüştür.

Ocak 2020’de Atakan Karahan 14 yaş klasmanında Avrupa birinciliğine yükselerek Türk tenis tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda tenis hakemimiz Esin Kıratlı bütün Grand Slam turnuvalarında ve olimpiyatta görev alarak “Golden Slam” yapmış, Temmuz 2021’de ülke sınırları dışında ilk kez iki milli tenisçimiz ATP Challenger turnuvasında final oynamıştır. İspanya’da düzenlenen Pozoblanco Open turnuvasında tarihi Türk finalinde Altuğ Çelikbilek ve Cem İlkel ülkemizi temsil etmiştir. A Milli Erkek Takımımız 4-5 Mart 2022 tarihlerinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Davis Cup Dünya Grubu I Play-Off serisinde Özbekistan’ı 3-2 yenerek tarihi bir başarıya imza atıp, Dünya Grubu I’e yükselmiştir. Türkiye Eylül 2021’de 16 ülkeden 32 takımın yarıştığı Gençlerin Dünya Kupası niteliğindeki Jr Davis Cup-Jr Billie Jean King Cup Finalleri’ne tarihinde ilk kez ev sahipliği yapmıştır.
Özel Sporcular
2000 yılında kurulan federasyonumuz; 15 branşta, 81 ilimizde, 730 spor kulübümüz ile yüzbinlerce otizm, mental ve down sendromlu özel sporcumuza spor yaptırmaktadır. Özel sporcularımız, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda 140 altın, 100 gümüş ve 126 bronz olmak üzere toplam 366 madalya kazanmıştır. 2020 Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi 3 özel sporcumuz Esra Bayrak, Mihriban Korkmaz ve Fatma Damla altın ile temsil ederek tarihi bir başarı yakalamıştır. Kadın Para Atletizm milli takımımız 9-14 mart 2021 tarihinde düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda 6 altın, 5 gümüş, 2 bronz madalya ve toplamda 32 puanla birincilik elde etmişlerdir. Down Futsal Milli Takımımız Ekim 2021 İtalya’da Avrupa Şampiyonu olmuştur.
Sualtı Sporları
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 1980 yılında kurulmuştur.

2006 yılında Serbest Dalış Küp Apnea Branşında Devrim Cenk Ulusoy ile dünya şampiyonluğu elde edip, dünya rekoru kırılmıştır.

2006 yılında Sualtı Görüntüleme branşında Alptekin Baloğlu dünya şampiyonluğu elde etmiştir. 2007 tarihinde İtalya Bari’ de düzenlenen CMAS Dünya Şampiyonası’nda Serbest Dalış Küp Apnea branşında Devrim Cenk Ulusoy’ la dünya birinciliği elde etmiştir.
Eylül 2014 tarihinde Azor Adaları/Portekiz’de düzenlenen 1. CMAS Sualtı Fotoğraf Avrupa Şampiyonası’nda Sualtı Görüntüleme branşında milli takımımız toplamda en fazla puanı alarak Avrupa Şampiyonu olmuştur.

Temmuz 2017 tarihinde Avustralya Hobart’ta düzenlenen CMAS U23 Sualtı Hokeyi Dünya Şampiyonası’nda millî takımımız namağlup olarak dünya şampiyonu olmuştur.

5. CMAS Sualtı Hokeyi U24 Dünya Şampiyonası 16-24 Ağustos 2019 tarihleri arasında Sheffield/İngiltere’de düzenlenmiştir. Sualtı Hokeyi U24 Erkek Milli Takımımız, final maçında ev sahibi İngiltere’yi 3-1 yenerek bir kez daha dünya şampiyonu olmuştur. Ay Yıldızlılar, Dünya Şampiyonluğu kupasını üst üste 3. kez kazanan ilk ve tek takım unvanına da sahip olmuştur. Atlas Okyanusu’nun benzersiz sualtı habitatında gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda, TSSF Sualtı Fotoğrafı Milli Takımı’ndan Taner Atılgan-Çağlar Atılgan’ın çektiği fotoğraf tema kategorisinde dünya şampiyonluğu elde etmiştir. Taner Atılgan, Hakan Başar, dalış eşleri olarak Çağlar Atılgan ve Ersin Tohumat’tan oluşan millî takımımız 5 kategoride de finale kalarak ilk 10 içerisinde yer aldı ve alınan toplam puana göre takım sıralamasında 21 ülke içerisinde 3. olmuştur.

CMAS Paletli Yüzme Büyükler Dünya Şampiyonası 3-8 Temmuz 2021 tarihleri arasında Tomsk/ Rusya’da düzenlenmiştir. 29 ülkenin katıldığı CMAS Paletli Yüzme Büyükler Dünya Şampiyonası’nda TSSF Paletli Yüzme Büyükler Milli Takımı Sporcusu Derin Toparlak erkekler 1500 m. su üstünde  muhteşem bir performans ortaya koyarak 12.38.27 dk.'lık derecesiyle dünya şampiyonu olmuştur.

CMAS Paletli Yüzme Açık Su Dünya Şampiyonası 23-27 Eylül 2021 tarihleri  arasında Kolombiya’nın Santa Marta kentinde düzenlenmiştir. Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden  Paletli Yüzme Milli Takım Sporcumuz Derin Toparlak, 5 bin metre su üstü mücadelesinde  rakiplerini geride bırakarak altın madalyaya palet vurmuştur. Milli Sporcumuz, son derece zorlu bir kategori olan paletli yüzme açık su yarışlarında tarihimizdeki ilk dünya şampiyonluğumuza imza atmıştır.  
Ragbi
Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonunun ismi, Türkiye Ragbi Federasyonu olarak değiştirilmiştir, 14 Nisan 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

2018 yılında Hırvatistan Zagrep’te düzenlenen Avrupa 7'li Ragbi Kadınlar Conferans 1 Şampiyonası'nda ülkemiz 2. olmuştur.

2019 yılında Sırbistan Belgrat’da düzenlenen Avrupa 7’li Ragbi Erkekler Conferans 1 Şampiyonası'nda ülkemiz 2. olmuştur. 
Rafting
Ülkemizde rafting, spor dalı olarak ilk kez 2002 yılında Kano ve Rafting Federasyonu çatısı altında yapılmaya başlanmıştır. 2008 yılında Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu (GSBF) bünyesine dâhil edilerek resmi olarak ilk kez 2009 yılında müsabakalara başlanmıştır. Türkiye Rafting Federasyonu ise 5 Haziran 2018 tarihinde kurulmuştur.

Türkiye’de toplam 55 spor kulübü bulunmakta olup bunların 32'sinde aktif olarak kulüp bünyesinde Rafting spor branşı yapılmaktadır.

Rafting Federasyonu Başkanlığı olarak Avrupa ve Dünya şampiyonalarında önemli başarılar elde edilmiş olup, bunların en önemlilerinden bir tanesi, 2017 ve 2018 yılında Japonya ve İtalya’da yapılan Rafting dünya Şampiyonası'nda gençler kategorisinde bir branşta madalyaların tümünü alarak on yıldır brezilyanın kırılamayan rekoru da kırarak 75 madalya alarak dünya şampiyonu olunmasıdır. 
Taekwondo
Taekwondo sporunun ülkemize gelişi 1960’lı yıllara rastlamaktadır. 1968 yılında resmi olarak Judo Federasyonu bünyesinde faaliyetlerini sürdürmeye başlamış ilk defa 1976 yılında resmi olarak Avrupa Şampiyonasına katılmış ve ülkemiz takım halinde Avrupa ikincisi olmuştur.

Türk Taekwondosu başarı çıtasını sürekli artırmış, Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında sürekli zirvede yer alan bir kimliğe bürünmüştür. Katıldığı tüm olimpiyat oyunlarından madalya ile ayrılan Türk Taekwondosu 2012 yılında Servet Tazegül ile Londra Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanarak zirveye çıkmıştır.
Londra 2012’de Servet Tazegül altın, Nur Tatar gümüş madalya alırken Nur Tatar Rio 2016’da bronz madalyayla dönmüştür. 2012 yılında Londra’da gümüş madalya kazanan Nur Tatar ise, 2016 yılında Rio Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya elde ederek üst üste 2 olimpiyat oyununda madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu unvanını kazanmıştır.

Tokyo 2020’de Hakan Reçber ile Hatice Kübra İlgün’ün aldığı bronz madalyalarla Türkiye’nin taekwondoda kazandığı olimpiyat madalya sayısı 9’a çıkmıştır.

Hakan Reçber, Türkiye adına olimpiyat madalyası alan 6. farklı taekwondocu olurken, Hatice Kübra İlgün de 7. isim olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Taekwondo Milli Sporcuları bugüne dek Dünya Şampiyonalarında 76 altın, 135 gümüş ve 205 bronz madalya olmak üzere toplamda 416 madalya; Avrupa Şampiyonalarında ise 372 altın, 296 gümüş ve 360 bronz madalya ile toplamda 1028 madalya kazanmıştır.

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.