Loading...

SPOR HİZMETLERİ

Gençlik ve Spor Tesisleri
G
ençlik ve Spor Bakanlığının amacı, ülkemiz kaynaklarını verimli kullanarak; tüm vatandaşlarımızın spor yapabilmesi ve sürdürülebilir sportif başarıyı etkin kılmak için gençlik ve spor tesisleri inşa ederek ülkemize katma değeri yüksek tesisler kazandırmaktır.

Ülke genelinde; kalite standartlarından taviz verilmeden stadyumlar, yüzme havuzları, futbol sahaları, gençlik merkezleri, spor salonları, atletizm pistleri vb. gençlik ve spor tesislerinin yapımı, mevcut tesislerin bakım, onarım ve modernizasyonlarını gerçekleştirilmekte, üstlenilen çeşitli uluslararası spor organizasyonlarında kullanılmak üzere tesisler inşa edilmektedir.

7/24 hizmet sağlayan tesisler; nüfus yoğunluğu, iklim ve demografik yapının yanı sıra bölge halkının ilgi, istek ve ihtiyaçları, yörenin spor potansiyeli (Aktif spor kulüpleri ve branşlar) dikkate alınarak, sosyal-kültürel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak optimal düzeyde fayda sağlayan, yerel düzeyde planlama oluşturulması sayesinde o bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda mahalle bazlı tesislerin yapılması ile toplumun tüm kesimlerinin tesislere kolay ulaşımı ve daha çok kişinin istifade etmesi hedeflenmektedir.

2002 yılı öncesinde ülkemizde 1.575 adet gençlik ve spor tesisi bulunuyorken son 20 yılda büyük bir tesisleşme atılımı gerçekleştirerek, 2002 yılı sonrasında 2.552 adet tesis daha ülke gençliğine kazandırılarak toplamda 4.127 adet gençlik ve spor tesisi sayısına ulaşılmıştır.

Tesis yapımında izlenen politika sayesinde sporun tabana yayılma hedefine büyük oranda ulaşılmıştır ve ülkemizin, uluslararası sportif başarılarının devamlılığını sağlamada da büyük katkılar sağlanmaktadır.
Sporcu Eğitim Merkezleri
Sporcu Eğitim Merkezlerinde 2021 yılında atıcılık, atletizm, badminton, boks, jimnastik, dağcılık, eskrim, güreş, halter, judo, kano, kayak, kürek, tenis, yelken ve yüzme olmak üzere toplam 16 olimpik spor dalında faaliyetlerini sürdürmektedir. Gündüzlü statüde 1.471, yatılı statüde 430 olmak üzere toplam 1.901 sporcu öğrenci merkezlerde eğitim görmektedir. Ülke genelindeki antrenör sayısı ise 273.542 ulaşmıştır. 2021 yılında Uluslararası müsabakalarda 1.164 altın, 1.111 gümüş, 1.505 bronz olmak üzere toplam 3.780 madalya kazanılmıştır.

Olimpiyatlar, Paralimpik Oyunlar ile Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına hazırlanacak sporculara tıbbi ve bilimsel destek sağlanmakta, periyodik sağlık ve performans takipleri yapılmakta ve eğitimler düzenlenmekte ve ülkemizin anti-dopingle ilgili uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükleri yerine getirilmektedir. Toplam 10.913.906 lisanslı sporcumuz bulunmaktadır.
Spor Kulüpleri
2021 yılı sonu itibarıyla; GSB bünyesinde 19.169 tescilli spor kulübü ve 2043 okul spor kulübü vardır.
Ulusal Spor Projeleri
Bakanlık bünyesinde toplumun her kesimine spor yaptırmak, sporu tabana yaymak, spor kültürünü oluşturarak bireylerin hayatlarında sporu bir yaşam tarzı haline getirmek için Ulusal Spor Projeleri yürütülmektedir.

Yürütülmekte olan spor projeleri; Yüzme Bilmeyen Kalmasın, Anadolu Yıldızlar Ligi, Sokaklar Bizim, Evinin Sultanları, Koşabiliyorken Koş, GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, Sosyal Hizmetler Merkezlerinde Barınan Çocuklara Yönelik Spor Projesi ile Diyanet İşleri Başkanlığının Yaz Kuran Kurslarına Katılan Çocuklara Yönelik Spor Projesi ve Mutlu Çarşamba projesinden oluşmaktadır.
Yüzme Bilmeyen Kalmasın:
Yüzme bilmeyen tüm vatandaşlarımızı kapsayan projemiz; 4 yaşından büyük her bireye yüzme öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Bakanlık bünyesindeki yüzme havuzları ve özel yüzme havuzları vasıtasıyla ücretsiz yüzme kursları verilmektedir. Projemizin hayata geçirildiği 2019 senesinden günümüze kadar 3.220.000 vatandaşımız projemizden yararlanmıştır.
Anadolu Yıldızlar Ligi:
Daha fazla müsabakanın yapılması, kulüplere ve milli takımlara alt yapı oluşturulması, illerdeki yerel faaliyetler sonucu bir üst gruba katılamayan yetenekli sporcuların spora kazandırılması, ulusal düzeyde sürdürülebilir yetenek takip sistemi oluşturulması, tüm paydaşlarının sporun gelişimi için iş birliği içerisinde bulunmalarının sağlanması hedeflemektedir. Proje, faaliyetlerini 27 spor dalında devam ettirmektedir.2013-2014 sezonundan bugüne kadar toplam 36.500 vatandaşımız projeden faydalanmıştır.
Sokaklar Bizim:
Özellikle çocuk ve gençlerimizi sokaklardan gelecek tehlikelere karşı yalnız bırakmamak, mahalle kültürünü yeniden canlandırmak ve bireylerin spor yapmalarına imkan sağlamak spor projesinin ama amacını oluşturmaktadır. 2019’da başlayan proje kapsamında günümüze kadar 33.500 vatandaşımız yararlanmıştır.