Loading...

SPOR HİZMETLERİ

Gençlik ve Spor Tesisleri
G
ençlik ve Spor Bakanlığının amacı, ülkemiz kaynaklarını verimli kullanarak; tüm vatandaşlarımızın spor yapabilmesi ve sürdürülebilir sportif başarıyı etkin kılmak için gençlik ve spor tesisleri inşa ederek ülkemize katma değeri yüksek tesisler kazandırmaktır.

Ülke genelinde; kalite standartlarından taviz verilmeden stadyumlar, yüzme havuzları, futbol sahaları, gençlik merkezleri, spor salonları, atletizm pistleri vb. gençlik ve spor tesislerinin yapımı, mevcut tesislerin bakım, onarım ve modernizasyonlarını gerçekleştirilmekte, üstlenilen çeşitli uluslararası spor organizasyonlarında kullanılmak üzere tesisler inşa edilmektedir.

7/24 hizmet sağlayan tesisler; nüfus yoğunluğu, iklim ve demografik yapının yanı sıra bölge halkının ilgi, istek ve ihtiyaçları, yörenin spor potansiyeli (Aktif spor kulüpleri ve branşlar) dikkate alınarak, sosyal-kültürel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak optimal düzeyde fayda sağlayan, yerel düzeyde planlama oluşturulması sayesinde o bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda mahalle bazlı tesislerin yapılması ile toplumun tüm kesimlerinin tesislere kolay ulaşımı ve daha çok kişinin istifade etmesi hedeflenmektedir.

2002 yılı öncesinde ülkemizde 1.575 adet gençlik ve spor tesisi bulunuyorken son 20 yılda büyük bir tesisleşme atılımı gerçekleştirerek, 2002 yılı sonrasında 2.552 adet tesis daha ülke gençliğine kazandırılarak toplamda 4.127 adet gençlik ve spor tesisi sayısına ulaşılmıştır.

Tesis yapımında izlenen politika sayesinde sporun tabana yayılma hedefine büyük oranda ulaşılmıştır ve ülkemizin, uluslararası sportif başarılarının devamlılığını sağlamada da büyük katkılar sağlanmaktadır.
Sporcu Eğitim Merkezleri
Sporcu Eğitim Merkezlerinde 2021 yılında atıcılık, atletizm, badminton, boks, jimnastik, dağcılık, eskrim, güreş, halter, judo, kano, kayak, kürek, tenis, yelken ve yüzme olmak üzere toplam 16 olimpik spor dalında faaliyetlerini sürdürmektedir. Gündüzlü statüde 1.471, yatılı statüde 430 olmak üzere toplam 1.901 sporcu öğrenci merkezlerde eğitim görmektedir. Ülke genelindeki antrenör sayısı ise 273.542 ulaşmıştır. 2021 yılında Uluslararası müsabakalarda 1.164 altın, 1.111 gümüş, 1.505 bronz olmak üzere toplam 3.780 madalya kazanılmıştır.

Olimpiyatlar, Paralimpik Oyunlar ile Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına hazırlanacak sporculara tıbbi ve bilimsel destek sağlanmakta, periyodik sağlık ve performans takipleri yapılmakta ve eğitimler düzenlenmekte ve ülkemizin anti-dopingle ilgili uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükleri yerine getirilmektedir. Toplam 10.913.906 lisanslı sporcumuz bulunmaktadır.
Spor Kulüpleri
2021 yılı sonu itibarıyla; GSB bünyesinde 19.169 tescilli spor kulübü ve 2043 okul spor kulübü vardır.
Ulusal Spor Projeleri
Bakanlık bünyesinde toplumun her kesimine spor yaptırmak, sporu tabana yaymak, spor kültürünü oluşturarak bireylerin hayatlarında sporu bir yaşam tarzı haline getirmek için Ulusal Spor Projeleri yürütülmektedir.

Yürütülmekte olan spor projeleri; Yüzme Bilmeyen Kalmasın, Anadolu Yıldızlar Ligi, Sokaklar Bizim, Evinin Sultanları, Koşabiliyorken Koş, GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, Sosyal Hizmetler Merkezlerinde Barınan Çocuklara Yönelik Spor Projesi ile Diyanet İşleri Başkanlığının Yaz Kuran Kurslarına Katılan Çocuklara Yönelik Spor Projesi ve Mutlu Çarşamba projesinden oluşmaktadır.
Yüzme Bilmeyen Kalmasın:
Yüzme bilmeyen tüm vatandaşlarımızı kapsayan projemiz; 4 yaşından büyük her bireye yüzme öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Bakanlık bünyesindeki yüzme havuzları ve özel yüzme havuzları vasıtasıyla ücretsiz yüzme kursları verilmektedir. Projemizin hayata geçirildiği 2019 senesinden günümüze kadar 3.220.000 vatandaşımız projemizden yararlanmıştır.
Anadolu Yıldızlar Ligi:
Daha fazla müsabakanın yapılması, kulüplere ve milli takımlara alt yapı oluşturulması, illerdeki yerel faaliyetler sonucu bir üst gruba katılamayan yetenekli sporcuların spora kazandırılması, ulusal düzeyde sürdürülebilir yetenek takip sistemi oluşturulması, tüm paydaşlarının sporun gelişimi için iş birliği içerisinde bulunmalarının sağlanması hedeflemektedir. Proje, faaliyetlerini 27 spor dalında devam ettirmektedir.2013-2014 sezonundan bugüne kadar toplam 36.500 vatandaşımız projeden faydalanmıştır.
Sokaklar Bizim:
Özellikle çocuk ve gençlerimizi sokaklardan gelecek tehlikelere karşı yalnız bırakmamak, mahalle kültürünü yeniden canlandırmak ve bireylerin spor yapmalarına imkan sağlamak spor projesinin ama amacını oluşturmaktadır. 2019’da başlayan proje kapsamında günümüze kadar 33.500 vatandaşımız yararlanmıştır.
Evinin Sultanları:
Kadınlara spor imkânı sağlamak projenin esas amacını oluşturmaktadır. 2019’da hayata geçirilen proje kapsamında günümüze kadar 33.000 vatandaşımız yararlanmıştır.
Koşabiliyorken Koş:
Türkiye genelini kapsayan proje ile ülkemizde spor kültürünü yaygınlaştırmak, antrenörler tarafından her yaştan bireylere sağlıklı yaşam için spor yapma alışkanlığı kazandırılarak toplum sağlığını koruyup geliştirmeye katkı sağlamak amaçlanmaktadır. 2012 senesinde hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar toplam 3.885.000 vatandaşımız yararlanmıştır.
Spor Okulları:
Kadınlara spor imkânı sağlamak projenin esas amacını oluşturmaktadır. 2019’da hayata geçirilen proje kapsamında günümüze kadar 33.000 vatandaşımız yararlanmıştır.
GSB Engelsiz Spor Okulları:
Türkiye genelini kapsayan proje ile ülkemizde spor kültürünü yaygınlaştırmak, antrenörler tarafından her yaştan bireylere sağlıklı yaşam için spor yapma alışkanlığı kazandırılarak toplum sağlığını koruyup geliştirmeye katkı sağlamak amaçlanmaktadır. 2012 senesinde hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar toplam 3.885.000 vatandaşımız yararlanmıştır.
Sosyal Hizmetler Merkezlerinde Barınan Çocuklara Yönelik
Spor Projesi:

Sosyal Hizmetler Merkezlerinden hizmet alan çocukların ve engelli vatandaşların, sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak ve oyun, spor ve fiziksel etkinliklere erişimlerini artırmak amaçlanmıştır. 2013 senesinde hayata geçirilen proje kapsamında şimdiye kadar 255.000 vatandaşımız faydalanmıştır.
Yaz Kuran Kurslarına Katılan Çocuklara Yönelik
Spor Projesi:
A-B-C grubu Kur’an kursları ile yaz Kur’an kurslarına katılan gençlere sporu sevdirmek ve fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımlarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 2013 senesinde hayata geçirilen projeden 496.000 vatandaşımız faydalanmıştır.
Mutlu Çarşamba:Özel statüdeki vatandaşlarımızın fiziksel aktivite yapmalarına imkan tanıyarak sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla engelli bireylerin topluma uyum sağlamaları noktasında yardımcı olan “Mutlu Çarşambalar” projesi vasıtasıyla her çarşamba günü illerde bulunan özel statüdeki vatandaşlarımızın katılımıyla sağlıklı yaşam için spor yapmaları ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamaları ve toplumun bir parçası olduklarını hissettirmek hedeflenmektedir. 2019 senesinde hayata geçirilen proje kapsamında şimdiye kadar 22.300 vatandaşımız faydalanmıştır.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler
Okul Spor Faaliyetleri
Okul Sporları; farklı spor dallarında ve oyun türlerinde, okullarını temsil eden öğrenci sporcuların kendi yaş gruplarında birbirleriyle mücadele ederek, başarmak, paylaşmak, kaynaşmak, sosyalleşmek ve sağlıklı bir birey olabilmek adına okullardan olimpiyatlara sloganı ile fairplay çerçevesinde katıldıkları organizasyonların tümünü ifade etmektedir.

2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılından bu yana Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünce koordine, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince ise organize edilmektedir.

Okul Spor Faaliyetleri, 2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren 19 spor federasyonundan toplam 21 spor dalında düzenlenmekte iken 2011 yılından itibaren birçok aşamadan geçerek ve gelişerek 54 spor federasyonundan toplam 76 spor dalında düzenlenmektedir.

Okul Spor Faaliyetleri, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde mahalli, grup, yarı final ve türkiye birinciliği yarışma aşamalarında organize edilmektedir.

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Okul Spor Faaliyetlerinde 437 grup, 60 yarı final ve 175 Türkiye birinciliği yarışmaları planlanmış 1.500.000 öğrenci sporcuya ulaşılarak yürütülmeye devam etmektedir.
Milli Sporcu Bursu
Bakanlık ile Vakıf Üniversiteleri arasında imzalanan mutabakat metni sayesinde, 75 vakıf üniversitesinde, başarılı sporcuların %100 eğitim burslu olarak öğrenim görmelerine imkân sağlanmıştır.

Bu kapsamda 2020 yılında 18 federasyondan 76 milli sporcumuz 26 vakıf üniversitesine, 2021 yılında ise 20 federasyondan 67 milli sporcumuz 22 vakıf üniversitesine yerleşerek %100 eğitim bursu imkânından faydalanmışlardır.

Başvuruları uygun görülen ve gerekli şartları taşıyan çok daha fazla sporcumuzun vakıf üniversitelerine yerleştirilebilmesi için Bakanlık birimlerimiz, federasyonlarımız ve üniversitelerimizle koordineli bir çalışma yürütmektedir.
Özel Eğitim Kurumları İle Yapılan Protokoller
29.12.2020 tarihinde Bakanlık ile Özder’e (Özel Öğretim Derneği) bağlı eğitim kurumlarıyla başarılı sporcuların yüzde yüz burs ile okumalarına imkân sağlayacak “Sporcu Öğrencilerin Eğitiminde İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır.

Söz konusu protokol ile başlayan, farklı özel okul ve kolejlerin de protokol ve taahhütleri ile kapsamı genişleyen özel öğretim kurumları sporcu bursu ile olimpik ve paralimpik branşlarda ilgili spor organizasyonlarında son 2 yıl içerisinde altın, gümüş ve bronz madalya aldığı bakanlık tarafından belgelendirilen sporcu öğrencilere %100 oranında eğitim bursu imkânı sağlanmıştır.

11.05.2022 tarihi itibarıyla 81 ilden 4561 kişilik eğitim bursu kontenjanına ulaşılmış ve 544 öğrenci söz konusu eğitim bursundan faydalanmıştır.
Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı
GSB ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde 2018 yılında başlatılan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında erken yaşta spora yatkın olan çocukları tespit etmek ve spor kültürünü geliştirmek amacıyla bugüne kadar “2 Milyon 344 Bin 755” 3. sınıf öğrencisinin bilimsel test ve ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Test ve ölçüm sonuçlarına göre spora daha yatkın bulunan

146 Bin öğrenci, GSB uhdesinde antrene edilmek üzere Temel Spor Eğitimlerine davet edilmiştir. Tüm test ve ölçümler ile spor eğitimlerini tamamlayan 28.977 öğrenci çeşitli spor branşlarına yönlendirilmiştir. Program kapsamında taranan yaklaşık 3593 engelli öğrencinin ve bundan sonraki taramalara katılacak engellilerin sosyalleşmelerine spor yoluyla katkı sağlamak, engel durumlarına yönelik oluşturulacak özel antrenmanlar aracılığıyla paralimpik branşlara hazırlanmaları için spor eğitim ve sınıflandırma çalışmalarına devam edilmektedir. 2018 yılında proje olarak başlatılan tarama, eğitim ve yönlendirme faaliyetleri, her yıl uygulanmaya devam etmektedir.
Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM)
Olimpiyatlara katılacak ve katılması muhtemel sporcuların seçilmesi, yetiştirilmesi, performanslarının geliştirilmesi, eğitimlerinde ve sosyal gelişimlerinde standart bir uygulamanın sağlanması için kurulmuş olup 23 Kasım 2013 tarihinde 13 ilde 164 (108 Yatılı – 56 Gündüzlü) sporcu ile faaliyete geçmiştir.

Bu kapsamda; Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezlerimiz bugün 24 ilde 21 olimpik branşta yatılı 476 ve gündüzlü 643 olmak üzere 1119 sporcu ile faaliyetlere devam etmektedir.
TOHM faaliyete başladıktan sonra Olimpiyat Oyunları için oluşturulan olimpik sporcu havuzuna TOHM' dan 259 sporcu girmeye hak kazanmıştır.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na TOHM’da yer alan ve TOHM’dan Olimpik Havuza geçen toplam 32 sporcu kota almış ve 1 altın, 3 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazanmıştır.

2018 Akdeniz Oyunları'na, TOHM’dan Olimpik Havuza geçen toplam 52 sporcu katılmış ve 12 altın 5 gümüş 11 bronz olmak üzere toplam 28 madalya kazanmışlardır.

2019 2. Avrupa Oyunları'na, TOHM’dan Olimpik Havuza geçen toplam 37 sporcu katılmış ve 1 gümüş, 2 bronz madalya kazanmıştır.

2019 EYOF’da 43 TOHM sporcumuz mücadele ederek, 8 altın, 3 gümüş, 5 bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazanmıştır.

Merkezlerimizde faaliyetlerine devam eden sporcularımız uluslararası müsabakalarda 1518 madalya kazanmıştır.

2020 ve 2024 Olimpiyat Oyunlarına hazırlanan madalya hedefli sporcularımızı yetiştirmek amacıyla hazırlanmış proje doğrultusunda, merkezlerimizde Akademik Danışmanlar ve 309 uzman antrenör nezaretinde bilimsel temellere dayanan antrenman programları uygulanmaktadır. 

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.