Kentsel Dönüşüm/Kentsel Yenileme Kapsamında Konut Üretimi
Ülke genelinde yerel yönetimlerle iş birliği halinde gerçekleştirilen kentsel yenileme projeleri ile riskli ve sağlıksız alanların yeniden kentlere kazandırılması TOKİ’nin asli hedefleri arasındadır. Türkiye’nin deprem kuşağında yer almasına bağlı olarak şehirlerde deprem riskini azaltma çabası da unutulmamalıdır.
Kentsel yenileme projelerine konu olan alanlar ise şu şekildedir:
Jeolojik durum, zemin özellikleri, depremsellik, tarihi ve doğal miras gibi teknik özellikleri nedeniyle tasfiyesi zorunlu olan alanlar
Afet bölgeleri ile kentsel arazi değeri yüksek ancak yapılaşma kalitesi düşük alanlar
Kentsel kimliğe uyumsuz alanlar.
Kentsel yenileme projesi geliştirilecek alanlar, ÇŞİDB ve yerel yönetimler tarafından birlikte belirlenmektedir. Sonrasında belediyelerle TOKİ arasında yapılan protokoller uyarınca projelerin mühendislik ve imalat işleri (konut ve gerekli sosyal donatı yapılar (okul, kreş, spor salonu, dini tesis, sağlık tesisi, ticaret vb.) TOKİ tarafından yapılmaktadır. Belediyeler ise projedeki hak sahipleri ile uzlaşma, kamulaştırma, proje alanının tasfiye edilmesi, mevcut taşınmazlara ait hukuki sorunların çözülmesi, imar planının yapılması, gerekli olduğu durumlarda geçici iskân yardımlarının sağlanması gibi sorumlulukları üstlenmektedir.
TOKİ’nin sosyal konut programı içerisinde doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetlerini yeniden inşa etme projeleri de mevcuttur. 2011 yılında meydana gelen Van Depremi’nden sonra, şehir adeta yeniden inşa edilmiş, bu kapsamda TOKİ tarafından bir yıl geçmeden sosyal donatılarıyla birlikte 17.500 konut üretilmiş ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Van Depremi’nden sonra yürürlüğe giren 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye geneline yaygınlaştırılmış ve TOKİ bu alanda öncü bir kuruluş haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan deprem, sel ve yangınların yol açtığı afetler nedeniyle başta barınma olmak üzere ortaya çıkan sorunların giderilmesinde TOKİ etkin rol oynamıştır. Afetzedelerin yaralarının sarılması için maddi manevi çalışmalar başlatılmıştır. Yapımı başlatılan ve kısa sürede büyük bir kısmı tamamlanarak teslim edilen konut projeleri ile vatandaşların barınma ihtiyaçları bir yıl dolmadan karşılanmıştır. Bu kapsamda Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla’da toplamda 40 bin konut ve köy evi, 1.900 işyeri, 2.200 ahır ve sosyal donatı alanı yerel dokuya uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Afet sonrası bu şehirlerimizde ülke tarihinin en kapsamlı kentsel dönüşümü (deprem dönüşümü) gerçekleştirilmiştir. Ayrıca konut projeleriyle birlikte muhtemel afetlerin vereceği zararları en aza indirecek adımlar da atılmıştır.
Mayıs 2022 itibariyle kentsel yenileme projeleri kapsamında yapımı gerçekleştirilen konut sayısı 182.417’e ulaşmıştır. Türkiye’de toplam 9.8 milyon bina ve yaklaşık 29 milyon konut bulunmaktadır. Bu konutların yaklaşık 6.7 milyonu riskli konut kategorisinde yer almakta ve 1.5 milyonunun ise acilen dönüşüme girmesi gerekmektedir. Bu noktada TOKİ’nin kritik önemi ortaya çıkmaktadır. Bakanlığın ve TOKİ’nin hedefleri doğrultusunda afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu alanlara öncelik verilerek projeler sürdürülmektedir. Yeni projelerin tamamı Türkiye’nin iklim dostu yeşil dönüşümü ile uyumlu, afetlere karşı dirençli, sıfır atık uyumlu olarak inşa edilmektedir.
Tarım Köy Projeleri Kapsamında Konut Üretimi
Ülkemizde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu üretim ve yaşam alanlarının daha sağlıklı hale getirilmesi TOKİ’nin önemle yürüttüğü projeleri arasında yer alır. Bu kapsamda geliştirilen Tarımköy Projeleri ile atıl durumdaki veya verimli olmayan köy/kırsal arazilerin kamu imkânları çerçevesinde desteklenerek işler hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Kırsalda yaşayan insanımızın sosyal şartlarının iyileştirilmesi, köy mimarisinin geliştirilmesi, yöresel mimarinin ve dokunun korunarak yenilenmesi, vatandaşlarımızın sağlıklı yaşanabilir konutlara kavuşturulması amacıyla 2003 yılından itibaren toplamda 7.375 köy konutu tüm donatı alanlarıyla birlikte tamamlanmıştır.
Rize, Antalya, Muğla gibi şehirlerimizin kırsal alanlarında yaşanan afetlerden sonra ivedi bir biçimde 11.033 köy konutu üretilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin kırsal dönüşümü kapsamında ve yine kırsalda yaşanan afetler sonrasında bu çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.
Sosyal Konutlar İçin Sosyal Donatı Alanları
TOKİ’nin sosyal konut projelerinin temel amacı, kaliteli kentsel yaşamın gerektirdiği tüm altyapı ve sosyal donatı alanlarını yapmaktır. Konut projeleri ile birlikte, hak sahiplerinin her türlü kentsel hizmetten faydalanmalarını sağlayacak okul, hastane, ticaret merkezi, cami gibi sosyal donatılar da hayata geçirilmektedir. Üretimi yapılan 1 milyon 103 bin konut ile birlikte 1.385 okul (28.600 derslikli), 20 üniversite, 997 spor salonu, 84.137 kişi kapasiteli 215 yurt/pansiyon, 269 hastane, 99 sağlık Ocağı, 2.113 ticari işyeri, 44 kütüphane, 912 cami, 327 kamu hizmet binası ve 19 stadyum ile birlikte toplamda 26.078 adet sosyal donatı uygulaması tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda ülkemizin önemli kültür projelerinden biri olan mimarisi ve estetiği ile dünyanın sayılı kültür merkezlerinden biri haline gelen Atatürk Kültür Merkezi, TOKİ tarafından inşa edilerek Cumhuriyetimizin 98’inci yıl dönümünde İstanbul’a kazandırılmıştır. Yine “tarihe saygı, geçmişe vefa’’ sloganıyla tarihimize sahip çıkarak, kadim kent meydanlarının iyileştirilmesi ve dönüştürülmesi kapsamında çok önemli tarihi kent meydanı dönüşüm projeleri gerçekleştirilmiştir. Bursa, Nevşehir, Samsun, Çankırı, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri, Konya, Muş, Siirt, Sinop, Sivas, Yozgat ve Şanlıurfa illerimizde tarihi dönüşüm projeleri devam etmektedir. Bu anlamda sosyal konut projelerinin yanı sıra kadim şehirlerimizin barındırdığı medeniyet mirası eserlerimizin de korunması kapsamında çalışmalar yapılmaktadır.
Yeşil Bina Sertifikası
ABD’de yeşil bir binayı tanımlayacak tasarım ve inşaat uygulamalarını derecelendirmek üzere, ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından 2000 yılında kurulan LEED (Leadershipin Energyand Environmental Design-Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik), binalara 7 ana unsur çerçevesinde yeşil bina sertifikası vermektedir.
Leed standartalarına göre TOKİ’nin Kırklareli’nde de yapmış olduğu sosyal konut projeleri sosyal donatılarıyla birlikte sürdürülebilirlik mevzuatına uygunluk göstermektedir. Bu anlamda İstanbul Atatürk Havalimanı dünyanın en büyük LEED Altın sertifikalı binası seçilmiştir. Türkiye’de başlatılan sosyal konut projeleri ve diğer projeler sürdürülebilirlik prensipleriyle düzenlenmeye, gelecek nesillere aktarılan dünyayı yeşil bina merkezli projelerle büyütmeye devam etmektedir. Bu anlamda Türkiye 9 Haziran 2022 tarihi itibariyle binalar için yeşil sertifika vermeye başlamıştır. Türkiye’nin iklim dostu yeşil dönüşümü hedefleri doğrultusunda; 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmak için konut politikalarında iklim dostu yeşil dönüşüm önemli bir araç olmaya, bu anlamda benzeri standartları belirlemeye ve uygulamaya devam edecektir.
Sosyal Konutların Finansmanı İçin Kaynak Geliştirme Projeleri
Toplu Konut Kanunu ile oluşturulan Toplu Konut Fonu’nun 2001 yılında kaldırılmasından sonra TOKİ mevcut konut ve yerleşim politikalarına dair hükûmet kararlarını uygulamak için yenilikçi finansal modeller de geliştirmiştir. Bu kapsamda geliştirilen “hasılat/gelir paylaşımı modeli” ile İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde İdare mülkiyetindeki değerli arsalar üzerinde üst gelir grupları için yapılan projelerden elde edilen kar, sosyal konut projelerinin finansmanı için kullanılmaktadır. Bu model ile TOKİ’nin kısa vadeli yatırım giderleri ile uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğun kapatılması da sağlanmaktadır. Ayrıca bu model ile TOKİ portföyündeki arsalar en verimli şekilde, sosyal nitelikli projeler için fon oluşturulmak için kullanılmaktadır. Böylece nakit akışı içinde önemli miktarda kaynak oluşturulmakta, konut arzını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirilmesine olanak sağlanmaktadır. Gelir paylaşımı modeli, son yıllarda az sayıda projede uygulama imkânı bulmuştur.
Sosyal Konut Modelinin Dünyada Yaygınlaşması
Türkiye’de sosyal konut alanında yürüttüğü başarılı projelerle ve finansman modeliyle konut ve barınma sorununun çözümüne büyük katkı sunan TOKİ’nin sosyal konut üretim modeli dünya çapında büyük ilgi uyandırmıştır. Bu anlamda 103 ülke ile bu model paylaşılmış ve bazı ülkelerde hibe kapsamında sosyal konutlar üretilmiştir. Örneğin, Güney Asya’da 2004’te meydana gelen deprem ve tsunamide evlerini kaybedenler için Endonezya’nın Banda Aceh bölgesinde 1.050 konut ile aynı felakette zarar gören Sri Lanka’da 500 konut sosyal donatı alanlarıyla birlikte üretilmiş ve hizmete sunulmuştur. Yine 2005’te Pakistan’da meydana gelen deprem sonrasında Jammu ve Kashmir eyaletinde “Muzafferabad Bölge Hükûmet Yönetimi” kompleksi projesi gerçekleştirilmiştir. Bu projeyle 2 ilkokul, 2 yurt, 197 konut, 12 yönetim binası, cami, kolej binası, konferans ve sergi salonu, alışveriş merkezi, misafirhane ve spor salonu yapılmıştır. 2010 yılında Pakistan’da meydana gelen sel felaketinin ardından 4.620 konut ve 37 sosyal donatı alanı üretilmiştir. Yine Somali’de 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire meslek yüksekokulu, kapalı ve açık alanda 2.000 kişilik ibadethane tesisi yapılmıştır.
Arnavutluk’ta 26 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Laç şehrinde 522 konutun inşaatı (Türkiye Cumhuriyeti’nin Arnavutluk’a hibesi olarak) bir yıl içinde tamamlanmıştır. Proje kapsamında konutlar ile birlikte 37 ticari ünite, açık ve kapalı otopark inşa edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nden hibe olarak 2020 yılı başında başlatılan yeni bir proje kapsamında ise, Ukrayna’daki Kırım Türklerine yönelik toplam 500 adet konutun inşası için teknik çalışmalar başlatılmış, projeyle ilgili iki ülke arasında konut alanında iş birliğine ilişkin Çerçeve Anlaşma, 10 Nisan 2021 tarihinde imzalanmıştır. TOKİ uluslararası alanda da az gelişmiş ülkelerde barınma ihtiyacını karşılayacak projeler geliştirmeye devam etmektedir.