Loading...

TÜRK MUTFAK KÜLTÜR MIRASINA DÖNÜK ÇALIŞMALAR

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı
S
ayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı”, Türk mutfağının zenginliğini, ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla uluslararası alanda tanıtmayı amaçlamaktadır. Türk mutfağının sağlıklı saklama ve pişirme teknikleri, kaliteli tohumları, doğal malzemeleri ile atıksız, ekolojik ve sürdürülebilir olması ve de farklı kültürler tarafından şekillenen zengin geçmişine dikkat çeken Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı isimli eser, bu köklü mutfağın dünya beslenme trendleriyle uyumluluğuna da dikkati çekmektedir. Türk mutfağının atıksız, fermante, vegan, bitki temelli, glütensiz, süt ürünleri içermeyen, yerel ve süper gıda içeren tarifleri, kitapta özel ikonlarla ön plana çıkarılmıştır. Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabındaki fotoğrafların yalın dili ise Türk mutfağının abartıdan uzak sadeliğini yansıtmaktadır.

Asırlık geleneksel tarif ve reçeteleri aslına uygun olarak kayıt altına almayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, 4 danışman ve 14 şefin katkılarıyla bir araya getirilen 218 tariften oluşmaktadır. Türk mutfağının uluslararası platformda bilinirliğini artırması ve gastrodiplomasi bağlamında özel bir öneme sahip olan kitap, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları tarafından Ekim 2021 tarihinde Türkçe ve “Turkish Cuisine With Timeless Recipes” başlığıyla İngilizce olarak yayımlanmıştır.
Türk Mutfağı Haftası
Türk mutfağının geleceğe iz bırakan yaklaşımını, kaliteli malzemelerini, özünde atıksız olmasını, sürdürülebilirliğini, dünya beslenme trendlerine uygunluğunu ve bin yılları aşan kültürünü daha geniş kitlelerle buluşturma amacıyla 21- 27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı Haftası olarak ilan edilmiş ve bu yıl ilk kez kutlanmıştır. 21-27 Mayıs tarihleri arasında, toplam 78 ülke ve 111 dış temsilciliğimizin yanı sıra 81 ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk Mutfağı Haftası ile bu kadim mutfağın hikayesi, tüm derinliği ile uluslararası ölçekte tanıtılmıştır. Bu sayede Türk mutfağının geleceğe iz bırakan yaklaşımı, kaliteli malzemeleri, özünde atıksız olması, sürdürülebilirliği, dünya beslenme trendlerine uygunluğu ve bin yılları aşan kültürü daha geniş kitlelerle buluşmuştur. Aynı zamanda yurt dışı ve yurt içinde de bu haftaya özel olarak Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı’ndan hazırlanan menüler hem Türk hem de yabancı misafirlere Türk mutfağının en güzel örneklerini deneyimleme imkânı sunmuştur. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki faaliyetlere destek olmak amacıyla "www.turkishcuisineweek.com ve www.turkmutfagihaftasi.com" web siteleri oluşturulmuştur. Sitede haftaya özel tasarlanan logo, poster, QR code içeren “İstanbul menüsü”, tarif videoları, menü kartı gibi görsel materyaller yer almaktadır.

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katılımlarıyla 20-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Balıkesir Gastronomi Festivali’nde Türk Mutfağı Haftası’nın açılışı gerçekleştirilmiş, etkinliğe basın mensupları, kanaat önderleri, ünlü Türk şefler ve Balıkesir halkı katılmıştır.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler

“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.