Türkiye ile Sudan arasında imzalanan protokol çerçevesinde hizmete sunulan Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 46 yoğun bakım yatağı, 3 ameliyathane, 2 doğumhane, 1 tam donanımlı radyoloji ünitesi, 1 laboratuvar ve 150 yatak kapasitesi ile hizmete devam etmektedir.
Özbekistan’ın acil sağlık altyapısını geliştirmek ve sağlık hizmet kalitesini artırmak amacıyla 50 ambulans ve 20 mobil ofis aracı hibe edilmiştir.
Gürcistan'da Batum Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi yenilenerek kapasitesi artırılmış ve COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde ülkenin sağlık sistemine çok önemli bir katkı sağlamıştır.
Moldova Cumhuriyeti Gagavuz Yeri’nin başkenti Komrat’ta mevcut “Bölge Hastanesi” içerisinde Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi kurulmuş olup yılda yaklaşık 40.000 kişiye hizmet vermektedir.
Benin’in başkenti Porto Novo’ya yakın bir kasaba olan Adjohoun’da bir sağlık ocağı inşası gerçekleştirilmiştir.
Kenya ülke içinde yerinden edilmişler (IDP) kampında yaşayan ailelerin yaşadığı temiz suya erişim sıkıntısının giderilmesi amacı ile sürdürülen “Önce Su Programı” kapsamında su depoları inşa edilmiştir.
2020 yılında Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı kapsamında terörden arındırılan bölgelerde (Resulayn, Tel Abyad) 1,3 milyon kişinin su ihtiyacını karşılamak için sondaj kuyuları inşa edilmiştir.
COVID-19 ile Uluslararası Mücadele
Pandemi ile uluslararası mücadeleye katkı kapsamında TİKA tarafından dünyanın dört bir yanına ulaşılmış ve muhtelif projeler gerçekleştirilmiştir.
Ülkenin ihtiyacına göre tıbbi ekipman ve sarf malzemeleri hibe edilerek, sağlık eğitimleri düzenlenmiştir.
Bu kapsamda ihtiyaç sahibi 75 ülkede 221 proje ve faaliyet gerçekleştirilmiştir.
Projelerden ırk, dil, din, mezhep ayrımı yapılmaksızın 5 milyona yakın insan faydalanmıştır.
Türkiye'nin inşa ettiği hastaneler pandemi ile mücadelede de etkin rol oynamıştır.
Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık
Somali'nin başkenti Mogadişu’da tarım alanında nitelikli eğitimler vermek üzere Anadolu Ziraat Fakültesi binası inşa edilmiştir. Uygulamalı eğitimler için gerekli olan motorlu tarım araçları ve ekipmanları hibe edilmiştir. Yumurta Tavukçuluğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında ise Mogadişu’da modern bir tavuk üretim çiftliği kurulmuştur.
Bosna-Hersek’te tarım alanında nitelikli iş gücünü arttırma, ülke genelinde tarım projelerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması kapsamında Ahududu Ekimi ve Kırsal Kesimde İstihdam Sağlama Projesi gerçekleştirilmiştir.
Sudan’da önemli bir kapasiteye sahip olan büyükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla “Sudan Türk Gen Kaynakları ve Suni Tohumlama Merkezi” kurulmuştur.
Azerbaycan'da arıcılığın geliştirilmesi amacıyla işletmeler kurulması için ailelere gerekli ekipmanlar sağlanarak eğitimler verilmiştir.
Gürcistan'da Topraksız Çilek Üretimi ve Modern Gotik Topraklı Üretim Seralarının Kurulumu projesi gerçekleştirilmiştir.
Bangladeş’in, yerli pamuk üretimi kapasitesini artırmak, hammadde temininde dışa bağımlılığını azaltmak ve düşük verimliğe sahip atıl tarım alanlarından faydalanmak amacıyla “Bangladeş Pamukçuluk Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesi gerçekleştirilmiştir.
Kolombiya balık üretimi ve işlenmesi için kurulmuş tesise balık işleme, paketleme ile depolama üniteleri desteğinde bulunulmuştur.
KKTC’nin beş farklı orman bölge şefliği sınırları içerisinde yer alan yol şebeke ağı planı teslim edilmiştir.
Gine’de Arabica cinsi kahve üretilmesi hedefiyle gübre, zirai ilaçlar, sulama sistemi ve ekipmanları desteği sağlanmıştır.
Güney Sudan Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı ve STK iş birliğinde tavuk yetiştiren çiftçilere güneş kuluçka makinesi, civciv, yem, suluk ve çeşitli aşı desteği sağlanmıştır. Proje kapsamında ayrıca arıcılar için 300 arı kovanı ve arıcılıkta kullanılan kıyafetler ile çeşitli ekipman temin edilmiştir.
Somali ve Nijer’de kalkınma projeleri kapsamında yaklaşık 100 yetim ailesine küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Sri Lanka’nın Ampara bölgesinde sulama kanalı inşa edilmiştir.
Karadağ’da örtü altı yetiştiriciliği faaliyetlerinin desteklenmesi ve halkın hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla köylerde yaşayan ekonomik durumu iyi olmayan 50 çiftçi aileye sera ve sulama sistemi ile tohum dağıtımı yapılmıştır.
Sri Lanka’nın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkede 1983-2009 yılları arasında süren iç karışıklardan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Trincomalee’de geçimini balıkçılıkla sağlayan 50 aileye balıkçı kanosu hibe edilmiştir.
Gürcistan’da 128 bin hektarlık alanı ile dünya bitkisel mirası Tiflis Milli Botanik Bahçesi’nde ihtiyaç duyulan ilaç ve ekipmanlar temin edilmiştir.
Filistin’in Cenin Bölgesi’nde yürütülen ağaçlandırma ve tarım faaliyetlerinde fidan ihtiyacının yeterince karşılanamaması nedeniyle toplamda 1.500 metrekare alanda seraların bulunduğu bir fidan üretim tesisinin kurulumu gerçekleştirilmiştir.
Guatemala’nın kuzeyindeki Alta Verapaz bölgesinde yaşayan, tek geçim kaynağı kahve olan 850 kahve üreticisi Maya yerlisi çiftçiye üretim kapasitelerini artıracak ekipman desteğinde bulunulmuştur.
Enerji
14 yıldır güneş panelleri ile mikro projeler üreten Moldova Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından yürütülen “Plazma-2019” isimli elektrikli taşıtlar için güneş enerjili şarj istasyonu geliştirilmesi projesine destek sağlanmıştır.
Sudan’da imzalanan Mesleki İş Birliği Protokolü kapsamında elektrik dağıtımı sektöründe çalışan Sudanlılara eğitim verilmiştir.
Burkina Faso Sendikalar Birliği (CBS) mühendislerinden oluşan heyete yenilenebilir enerji konulu bir eğitim programı düzenlenmiştir.
Cezayir’in Tipaza vilayetinde bulunan Şerşel Mesleki Eğitim Merkezi’ne güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve PLC (programlanabilir mantıksal denetleyici) laboratuvarı kurulmuştur.
Ekonomik Altyapı ve Hizmetler
Moğolistan’da yerel üreticilerin refah düzeyinin iyileştirilmesi, iş imkanlarının geliştirilmesi, sağlıklı süt ve süt ürünleri üretebilmesine katkı sağlamak amacıyla Gobi-Altay vilayetinde süt ve süt ürünleri üretim tesisi kurulmuştur.
Filistin Gazze’de yerel tarım ve gıda sektörlerinin desteklenmesi amacıyla zeytinyağı fabrikası kurulumu ve tefrişatı gerçekleştirilmiştir.
Lübnan’da kadınlara meslek edindirmek ve sürdürülebilir gelir sağlamaları amacıyla çikolata üretim ve satış atölyesi kurulmuştur.
Bosna-Hersek’in Vitez şehrinde savaş mağduru kadınları desteklemek amacıyla meyve suyu üretim tesisi kurulmuştur.
Namibya’daki Namib Çölü’nün doğu sınırına yakın Erongo Bölgesi’ndeki Ozondati ve Otjongundu köylerinin yetiştirdikleri hayvanların kuraklık dönemlerinde telef olmalarını önlemek amacıyla “Hidroponik Yem Serası Tesisi” projesi gerçekleştirilmiştir.
Afganistan’daki tarihi eserlerin restorasyonu için çini üreten ve tarihi çinileri restore eden tek merkez durumunda olan ancak maddi imkânsızlıklar dolayısıyla üretimini durdurma noktasına gelen Herat Çinicilik Atölyesi’ne destek sağlanmıştır.
İdari ve Sivil Altyapı
Mali Ulusal Meclisinin genel kurul salonu ve fuaye alanı yenilenmiştir.
Tunus’ta yerel yönetimlerin ihtiyacını karşılamak amacı ile ambulans, çöp kamyonu ve sokak süpürme araçları hibe edilmiştir.
Bosna Hersek Arşivleri Başkanlığı Devlet Arşivindeki Osmanlı Dönemine ait belgelerin dijital ortama aktarılması amacıyla yedi adet tarama cihazı temin edilmiştir. Sağlanan destek ile Bosna Hersek arşivlerinde bulunan Osmanlı Dönemi’ne ait belgelerin dijital ortama aktarılabilmesi ve araştırmacılar için daha erişilebilir olması sağlanmıştır.
Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Cevizcan Vilayeti Şibirgan şehrinde bulunan Ankara Ali Şir Nevai Camii yerleşkesinde bulunan dükkânların ikisi kütüphaneye dönüştürülerek donatılmıştır. Türk kültür ve dilinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Diplomasi Eğitimi Programı (DEP) kapsamında Türk dış politikası, protokol kuralları, temel diplomasi, sınır aşan sular, kamu diplomasisi, çok taraflı diplomasi ve müzakere konulu eğitimler verilmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afganistan, Sudan, Azerbaycan, Tunus, Filistin, Kazakistan, Özbekistan ve Kenya’daki güvenlik personeline eğitim verilmiştir.
METEP (Medya Teknikleri Eğitimi) ile MEP (Muhabir Eğitimi Programı) programları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üç farklı ülkede yüz yüze uygulanan “Yeni Medya Temel Habercilik Eğitimi” programına medya temsilcileri katılmıştır.
Küba Radyo Televizyon Kurumuna (ICRT) HD yayınları alanında eğitim desteğinde bulunmuştur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alan Maraş bölgesinin kapalı kısmında bulunan sahil şeridiyle birlikte sahil şeridine giden iki cadde KKTC makamlarınca 8 Ekim 2020’de halkın ziyaretine açılmıştır. Halkın kullanımına açılan bölgede çevre düzenlemesi ve yol yapım çalışması yürütülmüştür.
Malavi, Somali, Uganda ve Zambiya’nın su ve kanalizasyon idarelerinden gelen heyete eğitim verilmiştir.
2001 yılında Türkiye’nin Dünya Meteoroloji Teşkilatı (DMT/WMO) Bölgesel Eğitim Merkezi (RTC) olarak tanınmasından günümüze 100’den fazla sertifikalı eğitim programı düzenlemiş ve 1.000’den fazla uluslararası katılımcıya eğitim sağlamıştır.
Afganistan’daki tapu ve kadastro alanlarında Türkiye modelinin uygulanması için beş yıllık Stratejik Kalkınma Programı hazırlanmıştır.
Irak’ın Tuzhurmatu ilçesindeki Alwa ve Aksu’ya asfalt döküm çalışmaları gerçekleştirilmiştir.