T
ürkiye Maarif Vakfı (TMV) 17 Haziran 2016’da TBMM tarafından kabul edilen 6721 sayılı kanunla kurulan, kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfıdır. Devlet teşkilatında herhangi bir kamu kurumuna bağlı, ilgili veya ilişkili bir yapı arz etmeyen TMV, özerk yönetimli bir kurumdur. Vakfın gelirleri, kamu bütçesinden yapılan tahsis, eğitim faaliyetlerinden elde edilen gelir ve bağışlardan oluşmaktadır.
TMV’nin üç ana organı bulunmaktadır. Ana karar organı olan Mütevelli Heyeti yedisi Cumhurbaşkanı tarafından atanan, beşi ilgili kurum ve kurullar tarafından görevlendirilen toplam on iki üyeden oluşmaktadır. Görevlendirilen beş üyenin ikisi Millî Eğitim Bakanlığı, diğerleri ise Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından görevlendirilmektedir. TMV’nin yürütme organı ise başkan dahil yedi kişiden oluşur ve Mütevelli Heyeti tarafından atanır. TMV’nin faaliyetlerini ve hesaplarını denetleyen Denetim Kurulu ise, aralarında Millî Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından da temsilcilerin yer aldığı beş üyeden oluşur. Bu ana organlar dışında TMV’nin faaliyetleri Genel Merkezdeki daire başkanlıkları ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilen ülkelerdeki ülke temsilcilikleri vasıtasıyla icra edilmektedir.
TMV’nin amaçları, 6721 sayılı kanunun 1. maddesinde şu şekilde sıralanmaktadır: Yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek; bu amaçla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek; okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak; yurt içi de dâhil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek; bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak; yayınlar yapmak ve metotlar geliştirmek; faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek.
TMV “bütün dünyada insanlığın ortak birikimi ile Anadolu’nun kadim irfan geleneğini esas alan yetkin eğitim faaliyetleri yürütmek” misyonu ile “ilmini ve irfanını insanlığın barış ve huzuru için kullanacak erdemli bireyler yetiştiren, alanında öncü, güvenilir bir eğitim kurumu olmak” vizyonu çerçevesinde faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Anadolu irfan geleneği ve insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, Türkiye Cumhuriyeti adına yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri veren TMV’nin misyonu ve vizyonu, BM 2030 Vizyon Belgesinde deklare edilen “sürdürülebilir kalkınma için kaliteli eğitim” ve 21. yüzyıl becerilerinin kazanımına ilişkin OECD’nin “Eğitim ve Becerilerin Gelişimi: Eğitim 2030” belgesinde belirtilen hedeflerle de örtüşmektedir.
TMV, Mayıs 2022 itibarıyla dünya genelinde 104 ülkeyle resmî temas sağlamış olup 55 ülkedeki temsilcilikleri vasıtasıyla 67 ülkede faaliyetler yürütmektedir. Bu 67 ülkenin 49’unda ise açmış olduğu eğitim kurumlarında örgün ve yaygın eğitim hizmeti vermektedir. Bu eğitim kurumlarının 405’i okul öncesi, ilk ve orta öğretim (K-12) düzeyinde eğitim veren okullar, biri üniversite, 21’i ise yaygın eğitim hizmeti veren Eğitim Merkezlerinden oluşmaktadır. Toplamda 427 eğitim kurumunun 234’ü eskiden FETÖ iltisaklı olup, TMV’nin ilgili ülkelerle gerçekleştirdiği diplomatik müzakereler neticesinde kapattırılmış, ardından Vakfın uhdesine devredilmiştir.
TMV’nin Faaliyet Alanları
TMV’nin 6721 sayılı kanunla belirlenmiş faaliyet alanları dört ana başlıkta şu şekilde özetlenebilir:
Eğitim-Öğretim
TMV örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Örgün eğitim için okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim, yükseköğretim kurumları açmaktadır. Yaygın eğim alanında ise kurslar, etüt merkezleri, kültür ve eğitim merkezleri açmaktadır.
Yayıncılık ve Program Geliştirme
TMV eğitim metot ve usulleri ile müfredat geliştirmeye yönelik bilimsel araştırmalar, AR-GE çalışmaları yapmakta; eğitim programları ve içerikleri üretmekte; eğitim amaçlı bilimsel yayınlar yapmaktadır. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı ve Müfredatı” TMV tarafından hazırlanmış olup; Vakfın kendi özgün eğitim ve akreditasyon programı olan Uluslararası Maarif’in (International Maarif - IM) hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
Eğitime Destek
TMV, yurt dışında açmış olduğu eğitim kurumlarında icra ettiği eğitim faaliyetlerini kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri gibi tamamlayıcı birimlerle desteklemektedir. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim araç ve gereçleri de sağlamaktadır.
Burs ve Barınma
TMV başarılı öğrencilerine burs vermektedir. Ayrıca öğrencilerinin ve çalışanlarının barınma ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler de kurmaktadır.
TMV’nin Eğitim Kurumları
Türkiye Maarif Vakfı 6721 sayılı kuruluş kanunu uyarınca hem örgün hem de yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. TMV, örgün eğitim faaliyetlerini Maarif Okulları ve üniversitesi; yaygın eğitim faaliyetlerini ise Eğitim Merkezleri aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Maarif Okulları, üniversite ve eğitim merkezleri “TMV Eğitim Kurumları” olarak tanımlanmaktadır.
Maarif Okulları, TMV’nin yurt dışında faaliyet gösterdiği ülkeyle karşılıklı mutabakata varıp, uluslararası bir antlaşmaya dayanarak açmış olduğu, ulusal ve uluslararası düzeyde meşru, eğitim lisansı olan, ücretli uluslararası okullardır. Maarif Okullarında ilgili ülkenin ve diğer ülkelerin vatandaşları ile Yurt dışındaki Türkler eğitim görmektedir. Birçok ülkede öğrencilerin Maarif Okullarında eğitim görmeye hak kazanmaları için, TMV tarafından tertip edilen Maarif Okullarına Giriş Sınavında (MAGİS) başarılı olması gerekmektedir.
Maarif Okullarında uygulanan müfredatın tespitinde, ilgili ülkenin Eğitim Bakanlığıyla müzakere edilmektedir. Temelde faaliyet gösterilen ülkenin millî müfredatı esas alınarak verilen maarif eğitiminde, ihtiyaç duyulması halinde ve ilgili ülkenin Eğitim Bakanlığının da onayı alınarak Uluslararası Bakalorya (IB) veya Cambridge gibi uluslararası programlar da uygulanmaktadır. Diğer taraftan Vakfımız, AR-GE faaliyetlerine de ağırlık vermekte, “Uluslararası Maarif” (International Maarif-IM) ismiyle kendi özgün uluslararası müfredatını ve akreditasyon programını da oluşturmaktadır. Bununla birlikte, yerel ve uluslararası programlarda TMV tarafından güncellemeler, kısmi değişiklikler ve ilaveler de yapılmakta, bütün programlara Türkçe dersi dahil edilmektedir.