Loading...

TÜRKİYE MAARİF VAKFI EĞİTİM KURUMLARI

T
ürkiye Maarif Vakfı (TMV) 17 Haziran 2016’da TBMM tarafından kabul edilen 6721 sayılı kanunla kurulan, kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfıdır. Devlet teşkilatında herhangi bir kamu kurumuna bağlı, ilgili veya ilişkili bir yapı arz etmeyen TMV, özerk yönetimli bir kurumdur. Vakfın gelirleri, kamu bütçesinden yapılan tahsis, eğitim faaliyetlerinden elde edilen gelir ve bağışlardan oluşmaktadır.

TMV’nin üç ana organı bulunmaktadır. Ana karar organı olan Mütevelli Heyeti yedisi Cumhurbaşkanı tarafından atanan, beşi ilgili kurum ve kurullar tarafından görevlendirilen toplam on iki üyeden oluşmaktadır. Görevlendirilen beş üyenin ikisi Millî Eğitim Bakanlığı, diğerleri ise Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından görevlendirilmektedir. TMV’nin yürütme organı ise başkan dahil yedi kişiden oluşur ve Mütevelli Heyeti tarafından atanır. TMV’nin faaliyetlerini ve hesaplarını denetleyen Denetim Kurulu ise, aralarında Millî Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından da temsilcilerin yer aldığı beş üyeden oluşur. Bu ana organlar dışında TMV’nin faaliyetleri Genel Merkezdeki daire başkanlıkları ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilen ülkelerdeki ülke temsilcilikleri vasıtasıyla icra edilmektedir.

TMV’nin amaçları, 6721 sayılı kanunun 1. maddesinde şu şekilde sıralanmaktadır: Yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek; bu amaçla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek; okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak; yurt içi de dâhil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek; bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak; yayınlar yapmak ve metotlar geliştirmek; faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek.
TMV “bütün dünyada insanlığın ortak birikimi ile Anadolu’nun kadim irfan geleneğini esas alan yetkin eğitim faaliyetleri yürütmek” misyonu ile “ilmini ve irfanını insanlığın barış ve huzuru için kullanacak erdemli bireyler yetiştiren, alanında öncü, güvenilir bir eğitim kurumu olmak” vizyonu çerçevesinde faaliyetler gerçekleştirmektedir.

Anadolu irfan geleneği ve insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, Türkiye Cumhuriyeti adına yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri veren TMV’nin misyonu ve vizyonu, BM 2030 Vizyon Belgesinde deklare edilen “sürdürülebilir kalkınma için kaliteli eğitim” ve 21. yüzyıl becerilerinin kazanımına ilişkin OECD’nin “Eğitim ve Becerilerin Gelişimi: Eğitim 2030” belgesinde belirtilen hedeflerle de örtüşmektedir.

TMV, Mayıs 2022 itibarıyla dünya genelinde 104 ülkeyle resmî temas sağlamış olup 55 ülkedeki temsilcilikleri vasıtasıyla 67 ülkede faaliyetler yürütmektedir. Bu 67 ülkenin 49’unda ise açmış olduğu eğitim kurumlarında örgün ve yaygın eğitim hizmeti vermektedir. Bu eğitim kurumlarının 405’i okul öncesi, ilk ve orta öğretim (K-12) düzeyinde eğitim veren okullar, biri üniversite, 21’i ise yaygın eğitim hizmeti veren Eğitim Merkezlerinden oluşmaktadır. Toplamda 427 eğitim kurumunun 234’ü eskiden FETÖ iltisaklı olup, TMV’nin ilgili ülkelerle gerçekleştirdiği diplomatik müzakereler neticesinde kapattırılmış, ardından Vakfın uhdesine devredilmiştir. 
TMV’nin Faaliyet Alanları
TMV’nin 6721 sayılı kanunla belirlenmiş faaliyet alanları dört ana başlıkta şu şekilde özetlenebilir:
Eğitim-Öğretim
TMV örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Örgün eğitim için okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim, yükseköğretim kurumları açmaktadır. Yaygın eğim alanında ise kurslar, etüt merkezleri, kültür ve eğitim merkezleri açmaktadır.
Yayıncılık ve Program Geliştirme
TMV eğitim metot ve usulleri ile müfredat geliştirmeye yönelik bilimsel araştırmalar, AR-GE çalışmaları yapmakta; eğitim programları ve içerikleri üretmekte; eğitim amaçlı bilimsel yayınlar yapmaktadır. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı ve Müfredatı” TMV tarafından hazırlanmış olup; Vakfın kendi özgün eğitim ve akreditasyon programı olan Uluslararası Maarif’in (International Maarif - IM) hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
Eğitime Destek
TMV, yurt dışında açmış olduğu eğitim kurumlarında icra ettiği eğitim faaliyetlerini kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri gibi tamamlayıcı birimlerle desteklemektedir. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim araç ve gereçleri de sağlamaktadır.
Burs ve Barınma
TMV başarılı öğrencilerine burs vermektedir. Ayrıca öğrencilerinin ve çalışanlarının barınma ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler de kurmaktadır.
TMV’nin Eğitim Kurumları
Türkiye Maarif Vakfı 6721 sayılı kuruluş kanunu uyarınca hem örgün hem de yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. TMV, örgün eğitim faaliyetlerini Maarif Okulları ve üniversitesi; yaygın eğitim faaliyetlerini ise Eğitim Merkezleri aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Maarif Okulları, üniversite ve eğitim merkezleri “TMV Eğitim Kurumları” olarak tanımlanmaktadır.

Maarif Okulları, TMV’nin yurt dışında faaliyet gösterdiği ülkeyle karşılıklı mutabakata varıp, uluslararası bir antlaşmaya dayanarak açmış olduğu, ulusal ve uluslararası düzeyde meşru, eğitim lisansı olan, ücretli uluslararası okullardır. Maarif Okullarında ilgili ülkenin ve diğer ülkelerin vatandaşları ile Yurt dışındaki Türkler eğitim görmektedir. Birçok ülkede öğrencilerin Maarif Okullarında eğitim görmeye hak kazanmaları için, TMV tarafından tertip edilen Maarif Okullarına Giriş Sınavında (MAGİS) başarılı olması gerekmektedir.

Maarif Okullarında uygulanan müfredatın tespitinde, ilgili ülkenin Eğitim Bakanlığıyla müzakere edilmektedir. Temelde faaliyet gösterilen ülkenin millî müfredatı esas alınarak verilen maarif eğitiminde, ihtiyaç duyulması halinde ve ilgili ülkenin Eğitim Bakanlığının da onayı alınarak Uluslararası Bakalorya (IB) veya Cambridge gibi uluslararası programlar da uygulanmaktadır. Diğer taraftan Vakfımız, AR-GE faaliyetlerine de ağırlık vermekte, “Uluslararası Maarif” (International Maarif-IM) ismiyle kendi özgün uluslararası müfredatını ve akreditasyon programını da oluşturmaktadır. Bununla birlikte, yerel ve uluslararası programlarda TMV tarafından güncellemeler, kısmi değişiklikler ve ilaveler de yapılmakta, bütün programlara Türkçe dersi dahil edilmektedir.
Uluslararası Maarif Okulları
Maarif okullarında uygulanan yerel, uluslararası veya IM programları beş ana sütun üzerine inşa edilmektedir: Modern fen bilimleri, sosyal bilimler, bilgi teknolojileri, yetkin dil becerisi, yerel kültür ve değerler. Bu beş sütundan ilk üçü uluslararası ölçekli bütün okulların da müfredatının olmazsa olmazlarıdır. Ancak dördüncü ve beşinci sütunlarda TMV, muhatap uluslararası okullardan farklılaşmaktadır. Maarif Okullarında iyi derece dil öğrenimine önem verilmektedir ve öğrencilerin öncelikle yerel dillerini ve Türkçeyi öğrenmeleri, ilaveten bir yabancı dili de öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Maarif öğrencileri öncelikle ana dillerini çok iyi düzeyde öğrenmek durumundadır. Böylece kendi milli değerlerini unutmadan, kendi ülkesine fayda sağlayabilen nesillerin yetişmesine katkı sunulmaktadır. Maarif öğrencileri, ayrıca Türkçe ve yabancı bir dildeki okuryazarlıklarını da geliştirmektedir. Beşinci sütun olan yerel kültür ve değerler dersleri Maarif Okullarındaki yerel öğretmenler tarafından verilmektedir. Tıpkı ana dil becerisinin gelişimine verilen önem gibi, Maarif Okullarında yerel kültür ve değerler dersleri de öğrencilerin gelişimi için elzem görülmektedir. Böylece, Maarif öğrencilerinin aidiyetini taşıdıkları ülkenin değerlerine göre yetişme hakkının muhafaza edilmesi amaçlanmaktadır.

Koronavirüs salgını döneminde Maarif Okullarında eğitim-öğretim kesintisiz devam etmiştir. TMV kuruluşundan itibaren eğitim-öğretim sistemleri alt yapısına önemli yatırımlar yapmış, uzaktan eğitim ve LMS programları konusunda ciddi bir kapasiteye ve tecrübeye sahip olmuştur. TMV salgın döneminde faaliyet gösterdiği ülkelerin alt yapısına uygun olacak şekilde, 13 farklı uygulama ve 500 sanal sınıfla Maarif Okullarında uzaktan eğitim hizmeti vermiştir. Ayrıca TMV, bazı ülkelerde Eğitim Bakanlıklarının talebi üzerine uzaktan eğitim desteği de sağlanmıştır. Örneğin TMV, Afganistan’da hem Maarif okullarında uzaktan eğitim uygulanmış hem de Afganistan Eğitim Bakanlığına 3 bine yakın ders videosu çekimiyle uzaktan eğitim konusunda çok güçlü destek vermiştir.

Türkçe öğretimi, Maarif Okullarında üzerinde hassasiyetle durulan bir konudur. Maarif Okullarının açıldığı ilk yıllarda Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretim setlerini kullanan Vakıf, bir taraftan da kendi Türkçe eğitim programını geliştirmiş ve “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programını ve Müfredatını” oluşturmuştur. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar, her eğitim kademesinde uygulanacak şekilde oluşturulan bu programda, Türkçe öğretimi uluslararası dil standartlarına göre hazırlanmış olup, Maarif Okullarında okuyan her öğrencinin en az B2 seviyesinde Türkçeyi kullanma becerisiyle mezun olması hedeflenmektedir. Program kılavuzu ve eğitim setleri hazırlanmış olan bu program Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından da onaylanarak ulusal ve uluslararası dil öğretimi uygulamalarında kabul edilen bir program olma niteliği kazanmıştır.

Türkiye Maarif Vakfı dünya geneline yayılmış Maarif eğitim kurumlarının takibini, yine kendi kurmuş olduğu “E-Maarif Sistemi” ile gerçekleştirmektedir. Maarif eğitim kurumlarına ve Maarif öğrencilerine ait bilgi ve süreçlerin yönetilmesini sağlamak amacıyla Mart 2018’de kullanıma açılan E-Maarif Sistemiyle, öğrenci sayıları, öğrenci finansal bilgileri ve öğrenci/okul ekseninde muhtelif verilerin tek bir sistemden raporlanması ve takip edilmesi mümkün hale gelmiştir.
Turizm Ülkesi Türkiye
Geleneksel Sanatlar
Tiyatro
Türk Mutfağında
Öne Çıkan Lezzetler
Maarif Okullarından mezun olan öğrenciler, TMV’nin Mezun Takip sistemiyle mezuniyetleri sonrası kariyer planlamalarında da desteklenmektedir. Yükseköğretim ve iş hayatına girişte TMV, öğrencilerine danışmanlık ve rehberlik desteği sunmaktadır. Bu destek süreci ve yine TMV tarafından kurulan “Maarif Ajansı” ile Maarif Okullarından mezun öğrencilerden yükseköğretim için Türkiye’yi tercih edenlerin sayısı üç bini aşmış durumdadır. Maarif Ajansı sadece Maarif Okullarından mezun öğrencileri değil, yurt dışında düzenlediği eğitim fuarlarıyla uluslararası öğrencilerin yükseköğretimde Türkiye’yi tercih etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

Mayıs 2022 itibarıyla, TMV’nin 49 ülkede açmış olduğu 405 Maarif Okulunun 97’si okul öncesi, 97’si ilkokul, 103’ü ortaokul ve 108’i lise düzeyindedir.

TMV’nin yüksek öğretimde ise halihazırda bir üniversitesi bulunmaktadır. TMV, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibarıyla Arnavutluk’un ilk özel üniversitesi olan Tiran New York Üniversitesinde yükseköğretim hizmeti vermeye başlamıştır. Üniversitenin Hukuk ve Sosyal Bilimler, Ekonomi ve İşletme, Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinde ve enstitülerinde 750 lisans ve lisansüstü öğrenci eğitim görmektedir. Ayrıca Üniversite bünyesinde geçen sene Balkan Araştırmaları Merkezi de kurulmuştur.

TMV yükseköğretimde Ayrıca ilgili ülkelerin en prestijli üniversiteleriyle gerçekleştirilen iş birliği antlaşmalarına dayanarak üniversite kampüslerinde “Türkiye Çalışmaları Merkezleri” de açmaktadır. Bu merkezlerde, Türkiye hakkında uluslararası alanda gerçekleştirilen akademik çalışmaları desteklemek, Türkiye hakkında karşılaştırmalı, disiplinlerarası araştırmalar yapmak, siyasi, sosyal, ekonomik, tarihî ve kültürel alanlarda araştırmaları teşvik etmek; Türkiye ile diğer ülkeler arasında yükseköğretimde köprü kurmak, ortak projeler geliştirmek, akademik değişim programlarını teşvik etmek; Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma stratejisine katkı sunmak amaçlanmaktadır. Bu amaçlarla Vakıf 2021 yılında Kolombiya’da Nasyonal Üniversitesi, Kamerun’da Younde-II Üniversitesi, Fildişi Sahili’nde Felix Houphounet-Boigny Üniversitesi’nde Türkiye Çalışmaları Merkezleri kurmuştur. Merkezlerde, ilgili üniversitelerin lisans ve lisansüstü programlarında kredili seçmeli ders niteliğinde Türkçe, Türkiye tarihi, Türk dış politikası gibi dersler verilmektedir. Merkezlerde ayrıca Türkiye ve ilgili ülke hakkında akademik yayınlar yapılması, uluslararası konferanslar verilmesi planlanmaktadır. Vakıf, Türkiye’deki üniversitelerle imzalamış olduğu iş birliği protokolleri uyarınca Türkiye’den bu merkezlere öğretim üyesi de görevlendirmektedir.
Kosova Uluslararası Maarif Okulları
Türkiye Maarif Vakfı örgün eğitim dışında, açmış olduğu eğitim merkezlerinde yaygın eğitim faaliyetleri de gerçekleştirmektedir. Mayıs 2022 itibarıyla on iki ülkede yirmi bir eğitim merkezi hizmet vermektedir. Avrupa’daki vatandaşlarımız ve soydaşlarımız başta olmak üzere, TMV Eğitim Merkezlerimizde akşam okulları, haftasonu kursları, üniversiteye hazırlık kursları, Türkçe öğretimi, kültürel etkinlikler, sanat atölyeleri gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Maarif Vakfı küresel gelişmeleri takip edebilen, donanımlı ve küresel düzeyde iddiası olan, millî değerlerini öğrenmiş ve özümsemiş, yerel kültürünün ve geleneklerinin farkında olan, Türkiye’yi ve Türkçeyi doğru kaynaklardan öğrenmiş ve Türkiye’ye müzahir yeni nesiller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu gayeyle TMV, henüz altıncı yılında, küresel ölçekli uluslararası eğitim kurumlarıyla rekabet etmeyi başarmış, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi haline gelmiştir. Bu kısa sürede elli, hatta yüz yıllık geçmişi olan uluslararası okul zincirleriyle rekabet edebilmesinde, Vakfın AR-GE’ye verdiği önem oldukça etkili olmuştur. Müfredat oluşturma, uluslararası akreditasyon programı geliştirme gibi zorlu süreçlere ilaveten, uluslararası eğitim alanındaki güncel tartışmaları takip etmek, eğitimdeki yeni trendler, eğitimin geleceği, uluslararası müfredat, eğitimde dijitalleşme, eğitim ve sosyal adalet gibi konuları akademik düzeyde ele almak için İstanbul Eğitim Zirvesi uluslararası konferans serisini başlatmıştır. İlki Kasım 2021’de gerçekleşen Zirvenin düzenli olarak her yıl gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca uluslararası eğitim alanında yaşanan gelişmeleri ve tartışmaları yılda dört kez yayımladığı Uluslararası Maarif Dergisiyle ulusal ve uluslararası akademide gündem yapmaktadır. Bu AR-GE faaliyetleri ve uluslararası konferans ve yayın serileri ile uluslararası eğitimde yaşanan gelişmeleri yakından takip eden TMV, Eğitim Kurumlarındaki kaliteli ve nitelikli eğitim çizgisini her geçen gün daha üst seviyelere çıkarmayı amaçlamaktadır.


“BENİM TÜRKİYEM”

Siz de sizin gözünüzden Türkiye'yi anlatarak bize katkıda bulunabilirsiniz.